My Twitter Feed

12 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Για το ατύχημα στο Δήμο Κιλκίς

Με τίτλο “όχι άλλες θυσίες στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων”, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ–ΟΤΑ) εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας εξέδωσε με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα στην Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Κιλκίς την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το πρόσφατο ατύχημα στην Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Κιλκίς που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό της συμβασιούχου συναδέλφισσας μας, συνοδό απορριμματοφόρου, μας γεμίζει θλίψη και συνάμα αγανάκτηση και θυμό.

Ευχόμαστε από καρδιάς ταχεία ανάρρωση στη συναδέλφισσα μας και γρήγορα κοντά μας.

Ως πότε κράτος και τοπικές διοικήσεις θα αδιαφορούν για τα σοβαρά προβλήματα, τους κινδύνους και τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υπηρεσίες των Δήμων;

Πόσα ακόμη θύματα πρέπει να θρηνήσουμε για να καταλάβουν ότι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κόστους, που πρέπει διαρκώς να περιορίζεται για να εξοικονομούνται πόροι;

Εδώ και μήνες απαιτούμε την πρόσληψη μόνιμου τεχνικού ασφαλείας και ιατρού εργασίας για να μπορούν να εποπτεύουν με ουσιαστικό τρόπο την άσκηση βαρέων και ανθυγιεινών εργασιών.

Είναι κοινό μυστικό ότι στην καθαριότητα του Δήμου Κιλκίς το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων εδώ και χρόνια είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που μέχρι να αποκτήσουν την απαιτούμενη πείρα απολύονται.

Είναι κοινό μυστικό ότι δεν μπορεί αντικειμενικά να είναι υπεύθυνη και επαρκής η εκπαίδευση του προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα, μέσω εξωτερικών γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας που αλλάζουν κάθε χρόνο.

Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι οι συνάδελφοι καλούνται με φιλότιμο και αυταπάρνηση να επιχειρήσουν ακόμη και με την όπισθεν σε δρόμους που οδηγούν σε “αδιέξοδο”, σε δρόμους που πολλές φορές υπάρχουν διάφορα εμπόδια εντός του οδοστρώματος (π.χ. στύλοι, δένδρα, σταθμευμένα οχήματα κ.α.).

Δεν θα δεχθούμε να παίζεται κορόνα – γράμματα η ασφάλεια και η υγεία μας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Δεν φταίει “η κακιά η ώρα” για τα συνεχιζόμενα εργατικά ατυχήματα που βάζουν καθημερινά τις ζωές μας σε κίνδυνο. Πρόκειται κυριολεκτικά για εργοδοτικά “εγκλήματα”.

Το υπουργείο Εσωτερικών και η δημοτική αρχή έχουν την αποκλειστική ευθύνη να εξασφαλίσουν όλο το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου. Δεν δεχόμαστε στο όνομα του αντιδραστικού νομικού πλαισίου και της υποχρηματοδότησης, να φεύγουμε από το σπίτι για τη δουλειά και να μην ξέρουμε εμείς και οι οικογένειές μας αν θα γυρίσουμε σώοι και αβλαβείς. Ο κλάδος μας, άλλωστε, θρηνεί δεκάδες συναδέλφους μας.

Η προσπάθεια της διοίκησης να αποσιωπήσει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, θα πέσει στο κενό. Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων σε ζητήματα υγιεινής και ασφαλείας, χωρίς να υπολογίζουμε κόστος και θυσίες.

Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και της ΣΥΝΑΝ στο σωματείο να σταματήσουν επιτέλους την τακτική “των ίσων αποστάσεων”, να συμβάλλουν στην προσπάθεια συσπείρωσης των εργαζομένων απέναντι στον πραγματικό ένοχο που είναι το κράτος και οι τοπικές διοικήσεις που υλοποιούν με ευλάβεια την κυβερνητική πολιτική και όχι οι συνάδελφοι μας.

Απαιτούμε από την Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του εργατικού ατυχήματος και την επιβολή στη Δημοτική Αρχή Κιλκίς της λήψης των απαραίτητων μέτρων για να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα.

Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα, με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής, ώστε ο εξοπλισμός στις Υπηρεσίες Καθαριότητας να βρίσκεται σε άριστη λειτουργική κατάσταση, να εφαρμόζονται όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών, να δίνονται έγκαιρα και σε επαρκή ποσότητα όλα τα αναγκαία ΜΑΠ.

Σχολιάστε