My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Για τις σχολικές καθαρίστριες

Τριάντα οχτώ βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων κι η Ειρήνη Αγαθοπούλου, κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας “σχετικά με την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα των σχολικών καθαριστριών”.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις όσον αφορά την αύξηση των απολαβών τους, την ασφάλιση κατά τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, την πρόβλεψη για χορήγηση των αντίστοιχων Μέσων Ατομικής Προστασίας και την επέκταση της διάρκειας των συμβάσεων σε δύο διδακτικά έτη, αντί για ένα.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, “παρά τις σημαντικές αυτές κινήσεις, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων συνεχίζουν να υφίστανται διαρκή εργασιακή ανασφάλεια και μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων τους”.

“Η Ειρήνη Αγαθοπούλου από νωρίς είχε δείξει ενδιαφέρον, ζητώντας συνάντηση με εκπροσώπους των καθαριστριών και θέτοντας το θέμα και στον δήμαρχο Κιλκίς. Δεν θέλουμε καμία και κανέναν εργαζόμενο σε καθεστώς επισφάλειας και με αβέβαιο το εργασιακό του μέλλον”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το κείμενο της ερώτησης:

Οι εργαζόμενες/οι καθαρίστριες/στές στα σχολεία έχουν ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών ως προς την επισφαλή εργασιακή τους σχέση, τις χαμηλές αμοιβές που λαμβάνουν – τις περισσότερες φορές καθυστερημένα – τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας.

Προσφέρουν πραγματικά δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές.

Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις προς όφελος των σχολικών καθαριστριών, ακριβώς για να αρθούν αυτές ο αδικίες, όπως:

η εξασφάλιση αύξησης της τάξης του 20% των απολαβών τους, διαδοχικά με τις υπ’αριθ. 7867 (Β΄ 3083/06.09.2017) και υπ’ αριθ. 71394/Υ1 (Β΄ 1673/14.05.2019) ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών,

προβλέφθηκε με το άρθρο 27 του ν. 4618/2019 η ασφάλιση κατά τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

προβλέφθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 97 του ν. 4483/2017 ότι οι σχολικές καθαρίστριες δικαιούνται των αντίστοιχων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ελαστικά γάντια μιας χρήσης κλπ, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης χορήγησης φρέσκου γάλακτος στους χώρους εργασίας)

με την παρ 1 του άρθρου 115 του ν. 4547/2018 προβλέφθηκε ότι οι καταρτιζόμενες συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών έχουν διάρκεια δύο – αντί για ένα – διδακτικά έτη, ενώ επισημάνθηκε συναφώς με την υπ. αριθ. 36490/ 13.05.2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η προβλεπόμενη με την ως άνω διάταξη διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης έργου για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων των δύο διδακτικών ετών είναι υποχρεωτική εκ του νόμου και άρα η μόνη επιτρεπτή.

Σήμερα, παρά τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν από την προηγούμενη Κυβέρνηση και επισημάνθηκαν αμέσως παραπάνω, οι σχολικές καθαρίστριες συνεχίζουν καθημερινά να υφίστανται την αδικία, να βιώνουν την ανασφάλεια, να πληρώνονται με καθυστέρηση.

Αισθάνονται πως ενώ τα τελευταία χρόνια η επίλυση σοβαρών εργασιακών ζητημάτων που εκκρεμούσαν για χρόνια προχώρησε σημαντικά, σήμερα, τα πράγματα δείχνουν να είναι πάλι στον αέρα.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

– Σκέφτονται να παρέμβουν ώστε να διασφαλιστεί η μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τις σχολικές καθαρίστριες;

– Θα διασφαλίσουν την έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών;

– Θα διασφαλίσει η Κυβέρνηση ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας και ταυτόχρονη αυστηροποίηση του πλαισίου για τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας;

– Θα αρχίσουν επιτέλους οι καθαρίστριες να λαμβάνουν αποζημίωση για τις προκάτ αίθουσες, τις αίθουσες πληροφορικής ή τα εργαστήρια που σήμερα δεν είναι δηλωμένα στο myschool, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται δωρεάν από τους συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα;

– Θα προχωρήσουν στην εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή Σ.Σ.Ε. και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ;

– Εγγυώνται ότι δεν θα παραχωρηθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιωτικά συνεργεία;

Σχολιάστε