My Twitter Feed

16 Οκτωβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πνίγηκε στο νερό το Λειψύδριο! -

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

“Δεν φαίνεται βελτίωση για το ΓΝΚ” -

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

ΚΝΕ: Ντοκιμαντέρ για τον Π. Φύσσα -

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

ΚΚΕ: Για ελλείψεις εκπαιδευτικών -

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

Ν. Κιλκίς: 41 τα νέα κρούσματα -

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021

Εξοπλισμός στόλου του Δήμου Παιονίας -

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021

Στην 6η θέση της μεταδοτικότητας -

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021

Χωρίς φαγητό οι πρόσφυγες! -

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021

Για τη νομική ταυτότητα των τρανς  

Με πρωτοβουλία της αναπλ. τομεάρχη δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνης Αγαθοπούλου, στις 20 Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης – 18 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τη συνέχιση της διεξαγωγής δικών εν μέσω lockdown για την απόδοση νομικής ταυτότητας στα τρανς άτομα. 

Συγκεκριμένα, στην κατατεθείσα  ερώτηση επισημαίνεται το αίτημα του ΣΥΔ για την απρόσκοπτη  διεξαγωγή δικών, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του ν. 4491/2017, για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς ο τρόπος διεξαγωγής τους δεν θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και δεν συνιστά συνθήκη διασποράς του ιού, δεδομένου ότι πραγματοποιούνται με την παρουσία ελάχιστων ανθρώπων στο χώρο. Παράλληλα, η  αμφιβολία για τον χρόνο επιστροφής στην ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, όπως τονίζεται  στην ερώτηση, δυσχεραίνει και επιτείνει την άνιση μεταχείριση σε βάρος των διεμφυλικών προσώπων, γεγονός που αντιβαίνει στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός Δικαιοσύνης εάν θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ομαλή συνέχιση της διεξαγωγής των δικών απόδοσης ταυτότητας φύλου και ονόματος βάσει αυτοπροσδιορισμού των  διεμφυλικών προσώπων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4491/2017, ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Λίγες ημέρες πριν, στις 12 Νοεμβρίου 2020, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, παρουσίασε την πρώτη ενωσιακή στρατηγική 2020-2025, για την ισότητα ΛΟΑΤΚΙ και μη δυαδικών ατόμων, σημειώνοντας ότι, «παρά τις προόδους που έχει σημειώσει η ΕΕ όσον αφορά την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, εξακολουθούν να γίνονται διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με ποσοστό 43 % να αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις. Η κρίση της νόσου COVID-19 απλώς επιδείνωσε την κατάσταση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων μεταξύ των οποίων και των ατόμων Λοατκι» Απώτερος στόχος της εν λόγω στρατηγικής, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η ισότητα ευκαιριών, η πλήρης ένταξη και συμμετοχή των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων στην κοινωνία.

Μια μέρα νωρίτερα, στις 11/11/2020 και με ΔΤ το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, (ΣΥΔ) ενημερώνει σχετικά με το αίτημα της επιστολής προς το Υπουργείο σας, το οποίο σύμφωνα με το ΔΤ αφορά στην αναγκαιότητα απρόσκοπτης πραγματοποίησης των δικών με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του ν. 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης,  Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342, οι μόνες δίκες εκούσιας δικαιοδοσίας που δεν αναστέλλονται είναι αυτές που αφορούν την θέση σε δικαστική συμπαράσταση. Όμως, οι δίκες κατ’ εφαρμογήν του ν. 4491/2017, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του Άρθρου 4, γίνονται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, και συνεπώς δεν δημιουργούνται συνθήκες διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, ενώ η αναστολή των δικών αυτών, κάνει ακόμη πιο χρονοβόρα μία διαδικασία που σύμφωνα με συστάσεις όλων των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διαδικασίες νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου πρέπει να είναι: «ταχείες, διαφανείς και προσβάσιμες διαδικασίες, βασιζόμενες στον αυτοπροσδιορισμό, ως προς την αλλαγή των ονομάτων και του καταχωρισμένου φύλου των διεμφυλικών ατόμων».

Παράλληλα στο ίδιο κείμενο που δημοσιοποίησαν τα μέλη του ΣΥΔ, αιτώνται αφενός την μη αναστολή των δικών για την νομική αναγνώριση φύλου και ονόματος βάσει αυτοπροασδιορισμού τους, αφετέρου δε, την επίσπευση και την άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των εμποδίων όπως ορίζουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί. Η μη έγκαιρη απόδοση δημιουργεί περαιτέρω επισφάλεια , επιτείνει την ήδη υπάρχουσα ευαλωτότητα, ενισχύει τις διακρίσεις σε βάρος τους και δυσχεραίνει την ίση πρόσβαση σε αγαθά, υπηρεσίες και συναλλαγές με ιδιωτικούς και δημόσιους θεσμούς.

Επειδή η ισότητα και η απαγόρευση των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης αποτελούν βασικές αξίες και θεμελιώδη δικαιώματα.

Επειδή η αναστολή εκδίκασης υποθέσεων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργικότητα της ζωής τους και δυσχεραίνει την καθημερινότητας τους.

Επειδή πρακτικά είναι άγνωστο το πότε θα συνεδριάσουν απρόσκοπτα τα Δικαστήρια.

Επειδή και μέσα στις παρούσες συνθήκες πανδημίας η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων δεν θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Επειδή διεξάγεται μεν σε κλειστό χώρο, αλλά με την παρουσία ελάχιστων ανθρώπων.

Ερωτάται ο Υπουργός

Θα αποδεχθεί το αίτημα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαδικασίας της εκούσιας δικαιοδοσίας κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του ν. 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου;

Σχολιάστε