My Twitter Feed

17 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Για τη δολοφονία της Ελ. Τοπαλούδη

Με αφορμή την υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, απηύθυνε προς τον πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή:

“Αξιότιμη κ. Πρόεδρε και αξιότιμα μέλη της Επιτροπής μας,

Η πολύκροτη δίκη των δραστών της γυναικοκτονίας της Ελένης Τοπαλούδη τελείωσε, τυπικά τουλάχιστον, την περασμένη Παρασκευή, με την απόδοση των αναμενόμενων ποινών στους δράστες. Μια δίκη, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και ανάδειξε με τον χειρότερο τρόπο,  δυστυχώς, ότι ο σεξισμός, η αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος, η έμφυλη βία, η τοξική αρρενωπότητα, είναι εδώ και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε για την  επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων. Πρόκειται για μια δίκη σταθμό, δεδομένου ότι για πρώτη φορά ο λόγος των γυναικών μετουσιώθηκε σε λόγο φορέων απονομής της δικαιοσύνης,  δημιουργώντας έτσι  ένα νομικό προηγούμενο και βάσιμες ελπίδες για την δικαίωση από την ελληνική δικαιοσύνη  κι άλλων γυναικών  και όλων όσων έχουν υποστεί ή υφίστανται έμφυλη βία.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, θεωρώ ότι η Επιτροπή μας οφείλει να προωθήσει προτάσεις και πολιτικές με στόχο την οικοδόμηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την καταπολέμηση πατριαρχικών, στερεοτυπικών αντιλήψεων κα ιδεολογιών, που τροφοδοτούν και προάγουν την έμφυλη βία, παράγουν και αναπαράγουν διχοτομικές προσλήψεις ως προς τον ρόλο των φύλων και προωθούν την κουλτούρα του βιασμού, ως «φυσική» και δεδομένη κανονικότητα.

Οφείλουμε, με συγκεκριμένες προτάσεις, να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση και χειραφέτηση  των γυναικών, στην εκπαίδευση όλων και κυρίως της νέας γενιάς στην ίση μεταχείριση, την παραγωγή κουλτούρας που θα διαπνέεται από τις αρχές της ισότητας, της αμοιβαιότητας του σεβασμού στην διαφορετικότητα και την ανθρώπινη ποικιλομορφία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για

–              Την ενίσχυση της συνεργασίας μας με την ΓΓΟΠΙΦ και το ΚΕΘΙ, προτεραιοποιώντας και προκρίνοντας συγκεκριμένους άξονες, που θα διαβουλευτεί η επιτροπή μας ώστε να προωθηθούν περαιτέρω οι πολιτικές ισότητας σε όλους τους τομείς.

–              Την ανάπτυξη συνεργασίας και την κατάθεση προτάσεων προς το Υπ. Παιδείας για την άμεση ένταξη της οπτικής του φύλου στην εκπαιδευτική διαδικασία με παράλληλη επιμόρφωση εκπαιδευτικών και ένταξη της συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης ως διακριτό και διαβαθμισμένο αντικείμενο ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.

–              Την συμβολή της Επιτροπής μας στην επίσπευση των διαδικασιών ενεργοποίησης και ουσιαστικής λειτουργίας των Τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας στην ελληνική αστυνομία, επιμόρφωσης των αστυνομικών, αλλά και ενίσχυσης του Δικτύου Δομών της ΓΓΟΠΙΦ.

–              Την κατάθεση αντίστοιχων προτάσεων και συνεργασίας για την προώθηση της ισότητας στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ και την άρση του σεξισμού και των στερεοτυπικών αναπαραστάσεων  των φύλων.

Τέλος  κ. Πρόεδρε, προτείνω στην επιτροπή μας να αποδεχτεί την πρόταση μετονομασίας μιας κεντρικής οδού των  Δήμων Ρόδου, Διδυμοτείχου και Αθηναίων, σε «Ελένη Τοπαλούδη»,  και εν συνεχεία να την προωθήσει προς τον Πρόεδρο της Βουλής για αποδοχή της πρότασης και εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το οποίο θα προβεί στις δέουσες ενέργειες  προς τους εν λόγω Δήμους για την υλοποίηση της πρότασης.

Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει  και να τιμήσει την μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, δημιουργώντας ένα τοπόσημο μνήμης για εκείνη, στο πρόσωπο της οποίας θα τιμώνται παράλληλα  όλες και όλοι  οι οποίοι/ες έπεσαν θύματα σεξιστικής βίας. Όταν η Πολιτεία παρεμβαίνει και η κοινωνία θυμάται, δημιουργούμε ελπίδα να μην υπάρξει ποτέ ξανά καμία άλλη Ελένη.”

 

Σχολιάστε