My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

kazantzidisΤου Αναστάσιου (Σούλη) Καζαντζίδη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου λόγω της μνημειώδους ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι (15 Μαρτίου 1962) όπου έθιξε για πρώτη φορά το θέμα καταναλωτής, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Αν και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε το 1983 επισήμως την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Καταναλωτή όλοι συμφωνούμε ότι καταναλωτής είσαι κάθε μέρα και κάθε στιγμή και απλώς η υπενθύμιση ότι την 15η κάθε Μαρτίου αφιερώνουμε την μέρα αυτή στα δικαιώματα του καταναλωτικού κινήματος αποτελεί μια καλή αρχή για να εμβαθύνουμε και να μάθουμε καλύτερα τους ρόλους μας ως υποσύνολα εντός του παγκοσμίου οικονομικού γίγνεσθαι.

Που είμαστε, που φτάσαμε, που θέλουμε να πάμε, καθώς στη δύσκολη εποχή που διανύουμε τίθενται υπό διαρκή αμφισβήτηση τα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα που συνοψίζονται στην τετράδα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

Πράγματι σήμερα μέσα στον ορυμαγδό των κάθε είδους δικαιωμάτων από την ανελέητη οικονομική πολιτική η μονάδα που ακούει στο όνομα καταναλωτής βάλλεται και δυστυχώς οι απόψεις της δεν εισακούονται μπροστά στο μένος των αγορών και της ακρίβειας που ευτελίζει κάθε έννοια ανθρωπιάς, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις συναλλαγές.

Οι φοροληστρικές  επιδρομές στο εισόδημα των απλών μην προνομιούχων ανθρώπων και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας έχουν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να  διάγουν τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν αν υπάρχει όντως φως στην άκρη του τούνελ.

Οι Ενώσεις καταναλωτών (Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας , Ινστιτούτο Καταναλωτών INKA), η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή καθώς και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είναι οι βασικές οργανωμένες άμυνες που πρέπει όλοι μας να ενισχύσουμε και βοηθήσουμε γιατί επιτελούν σημαντικότατο έργο προσπαθώντας να βοηθήσουν και διευκολύνουν την καθημερινότητα των καταναλωτών.

Από κοντά και η Δικαιοσύνη με τις πολλές τελευταία αποφάσεις της για διαγραφή χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και συμπολιτών μας ελεύθερων επαγγελματιών και μικρεμπόρων ανά την Ελλάδα αποτελούν τις οδούς που είναι χρήσιμο να καταφεύγουν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες καταναλωτές χρησιμοποιώντας και ζητώντας την προστασία τους.

Μόνο μέσα από την ενδυνάμωση τέτοιων θεσμών και φορέων θα μπορέσουμε ως καταναλωτές να βρούμε ένα ασφαλές καταφύγιο στη σημερινή ασφυκτική κοινωνικο–οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

Σχολιάστε