My Twitter Feed

11 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Καταδίκη για μη χλωρίωση! -

Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2024

Πυρκαγιά στη Κρηστώνη -

Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2024

Ανάγκη προοδευτικής πρότασης -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ν. Κιλκίς: Κεντρο-ακρο-δεξιά 57%! -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ζάλτος: Με τη πρώτη σε τελικό -

Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2024

Ιδού οι ελλείψεις στα σχολεία -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμιος από τα χωράφια! -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Περιφρούρηση από εργαζόμενους -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Για την Η/Μ ακτινοβολία…

matskos-vasileios…της κινητής τηλεφωνίας.

Του Βασίλη Μάτσκου.


Την προηγούμενη βδομάδα βλέποντας μια δημοσίευση σε τοπικά blog  σχετικά με διαμαρτυρία πολιτών για την λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του 9ου Δημοτικού Σχολείου, έκανα ένα σχόλιο. Θεώρησα ότι είναι θέμα προηγούμενων ημερών που δεν έτυχε της πρέπουσας δημοσιότητας στον τοπικό τύπο. Όμως έκανα λάθος. Τις επόμενες μέρες είδα ότι ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες σχεδόν τις τοπικές εφημερίδες. Από ορισμένους η παρατήρησή μου εκλήφθηκε κι ως μομφή προς τους γονείς των παιδιών ενώ δεν είναι έτσι.

Διευκρινίζω λοιπόν τα εξής:

  • Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει ως πολίτες είναι το αποτέλεσμα (η χαμηλή ακτινοβολία στο σημείο). Το πως αυτό θα επιτευχθεί είναι δουλειά των αρμοδίων. Φυσικά μπορεί να λέει ο καθένας μας πρόταση για λύση αλλά χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό από τις αρχές (Δήμο, ΕΕΤΤ, κλπ), την ευθύνη της λύσης πρέπει να φέρουν Τεχνικές Υπηρεσίες που δυστυχώς συνεχώς απαξιώνονται.
  • Οι “παγίδες” Η/Μ θέλουν προσοχή..παγιδεύουν την εισερχόμενη αλλά και εξερχόμενη ακτινοβολία! Μικρές “τρύπες” στην προστασία αχρηστεύουν όλο το σύστημα. Οι προστατευμένες περιοχές όπως τα ακτινολογικά εργαστήρια δεν πρέπει να είναι και το πρότυπο της καθημερινότητάς μας…
  • Οι κεραίες ΔΕΝ πρέπει να είναι το φετίχ μας. Η μείωση της έντασης της ακτινοβολίας που δεχόμαστε μπορεί να γίνει μόνο με την αύξηση του αριθμού των κεραιών κι όχι με την “απομάκρυνσή” τους στο …άγνωστο! (μένει βέβαια το θέμα της αντι-αισθητικής άποψης της παρουσίας των κεραιών).
  • Πιστεύω ότι δεν μπορεί να το καταλάβει ο καθένας εύκολα αλλά αν απομακρύνουμε την κεραία έξω από την πόλη ενώ ταυτόχρονα επιθυμούμε να εξακολουθούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της ίδιας περιοχής (να έχουν το ίδιο καλό σήμα μέσα στην πόλη) με κινητή τηλεφωνία, τότε …στο ίδιο σημείο (9ο Δημοτικό) θα έχει πιθανότατα μεγαλύτερη ακτινοβολία!!! (η ένταση της ακτινοβολίας ΔΕΝ πέφτει γραμμικά σε σχέση με την απόσταση από την κεραία). Δηλ θα “εξαφανιστεί” από τα μάτια μας η κεραία αλλά θα αυξηθεί η αόρατη επικίνδυνη ακτινοβολία!
  • Η ένταση στο συγκεκριμένο σημείο όπως φαίνονται από τις μετρήσεις του Συστήματος ΕΡΜΗΣ http://hermes.physics.auth.gr/gr/station/st350292 κυμαίνεται γύρω από τα  0,1 μW/cm² (αν κάνει κάποιος την αναγωγή στις μονάδες), δηλ στο ζητούμενο για θεσμοθέτηση κατώτατο όριο επιτρεπτής ακτινοβολίας.
  • Για τις αλλαγές ορίων που προβλέπονται από τη νομοθεσία πρέπει να πιέζουμε τους Βουλευτές μας να την αλλάξουν ενώ το Δημ. Συμβούλιο μπορεί να εκφράσει κι αυτό μια άποψη προς τη νομοθετική εξουσία.
  • Η πιο “ύπουλη” πηγή ακτινοβολίας ίσως να είναι αυτή που ενεργοποιούμε εμείς άμεσα με την χρήση της κινητής τηλεφωνικής μας συσκευής. Η ακτινοβολία του κάθε κινητού αποτυπώνεται στο δείκτη SAR που είναι χαρακτηριστικό του. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή του ούτε τον λαμβάνουν υπόψη όταν επιλέγουν μια συσκευή είτε για τους ίδιους, είτε για τα παιδιά τους. Η πολιτεία επιβάλλει σήμερα στους κατασκευαστές κινητών να αναγράφουν στη συσκευασία διάφορες πληροφορίες…όχι όμως τον δείκτη SAR που τον βρίσκεις στα ψιλά γράμματα εντός της συσκευασίας! Δυστυχώς και παλιότερες προσπάθειες παρέμβασης έπεσαν στο κενό  http://www.enopka.gr/2011/09/sar.html (βοηθήστε όλοι να αλλάξει).

Κι επαναλαμβάνω: ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της Η/Μ ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας είναι η μη χρήση της (πράγμα αδύνατον πλέον) … αλλιώς η μείωση εκπεμπόμενης ακτινοβολίας γίνεται με αύξηση του αριθμού κεραιών…δυστυχώς.. (για το αισθητικό αποτέλεσμα).

Σχολιάστε