My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Για στήριξη των επιμελητηρίων

eve-kilkisΗ αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας συνιστά θετικό μήνυμα και δείχνει την σαφή επιλογή της κυβέρνησης για διατήρηση, στήριξη και αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού.

Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, σ` επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, αναφερόμενος στις προτάσεις που πρόκειται να καταθέσουν τα επιμελητήρια της χώρας για την ως άνω αναθεώρηση.

Στην επιστολή του, ο κ. Τονικίδης αναφέρεται ιδιαίτερα στη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου Αγροδιατροφικών Προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει κτήμα του συνόλου των επιμελητηρίων.

Η επιστολή: 

Κύριε Γενικέ,

Η πρόσκλησή μας σε διάλογο για την αναθεώρηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας, από μόνη της συνιστά θετικό μήνυμα, παρά το αδιαμφισβήτητα αυτονόητο του γεγονότος, δείχνει την σαφή επιλογή της κυβέρνησης για διατήρηση, στήριξη και αναβάθμιση ενός θεσμού που μόνο θετικό πρόσημο εμφάνιζε η αιωνόβια, πλέον, παρουσία του. Είναι βάσιμες επομένως οι ελπίδες μας ότι ο διάλογος δεν θα είναι προσχηματικός κατά τα πλείστα παραδείγματα προηγούμενων δεκαετιών.

Αν και τα 59 Επιμελητήρια της χώρας θα έπρεπε να εκφρασθούν  ενιαία μέσα από τη συνθετική διαδικασία της Διοικούσας Επιτροπής της Κεντρικής τους Ένωσης, εν τούτοις η κατάθεση προτάσεων και απόψεων από το καθένα ξεχωριστά , πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση, με την ενδελεχή μελέτη όλων των επιμέρους προτεινομένων. Αυτή η κατάθεση προτάσεων από όλη τη χώρα ,δείχνει σε πρώτη ανάγνωση, και την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας όλων των Επιμελητηρίων. 

Παράλληλα βέβαια, θα παρατηρηθεί ,όπως είναι φυσικό, μια επικάλυψη προτάσεων και θέσεων για τον Επιμελητηριακό θεσμό. Αυτό εξ άλλου , έχει διαπιστωθεί από την «εσωτερική αλληλογραφία» που αναπτύχθηκε  με την κοινοποίηση των προτάσεων, από και προς όλα τα Επιμελητήρια της Χώρας. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να εκληφθεί  ως απόδειξη των κοινών εμπειριών αλλά και των κοινών ανησυχιών των Επιμελητηρίων της Ελληνικής Επικράτειας.

Κύριε Γενικέ,

Οι κοινές προτάσεις των Επιμελητηρίων για την αναβάθμιση του θεσμού, είναι πολλές.

Αφορούν στους βασικούς άξονες που διασφαλίζουν την συμβίωση και τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Το Υπουργείο σας με τις Υπηρεσίες του θα πρέπει να κωδικοποιήσει με άνεση τις βασικές αρχές και να τις εμπλουτίσει με την σίγουρα πρόθυμη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης  Επιμελητηρίων Ελλάδας. Σε δεύτερο στάδιο οι ίδιες Υπηρεσίες  του Υπουργείου θα πρέπει να σταχυολογήσουν τις προτάσεις, που  εμφανίζονται διαφορετικές του συνολικού πλαισίου, των προτάσεων των κατά τόπους Επιμελητηρίων.

Αυτές οι προτάσεις, μετά την αναγκαία επεξεργασία, θα πρέπει να διαχυθούν με τρόπο ρεαλιστικό ,κοστολογημένο και απολύτως καταληπτό ,ώστε να γίνουν αμέσως κτήμα από όλα ή από όσα  Επιμελητήρια εντοπίζουν στοιχεία προς αξιοποίηση ή και αναβάθμιση μέσω της μετεξέλιξης.

Το Επιμελητήριο μας, για παράδειγμα, εδώ και δύο χρόνια περίπου έχει δρομολογήσει και έφθασε στο σημείο υλοποίησης του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου Αγροδιατροφικών Προϊόντων. Η υλοποίηση του Δημοπρατηρίου κατέστη δυνατή με την αξιοποίηση ενός Διακρατικού Προγράμματος. Το Επιμελητήριο Κιλκίς ήδη έχει καταστήσει κοινωνά πολλά Επιμελητήρια ανά την χώρα  με επιτόπιες επισκέψεις στις έδρες τους. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά αισιόδοξα για την συνέχεια της καινοτόμου πρωτοβουλίας.

Η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου με κύριο αντικείμενο τα Αγροδιατροφικά Προϊόντα, γεννά αυτομάτως σκέψεις και ιδέες για την ενδυνάμωση του ίδιου του θεσμού των Επιμελητηρίων. Στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ένα ξεχωριστό τμήμα με μέλη από τον καθαρά Επιχειρηματικό Αγροτικό Τομέα. Με τον τρόπο αυτό ο αναγκαίος αυτός πυλώνας της προσπάθειας για ανάταξη της Εθνικής Οικονομίας (Αγροτοδιατροφικός) θα μπορούσε να αποκτήσει έναν αξιόπιστο και έμπειρο αρωγό. Οι σκέψεις αυτές ,ήδη έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στο νομό Κιλκίς με την έντονη, πλην ανοργάνωτη αγροτική και  κτηνοτροφική δραστηριότητα.           

Κύριε Γενικέ,

Παρέλκει πιστεύουμε μια ακόμη απαρίθμηση  των πάγιων και  άκρως αναγκαίων μέτρων για την επιβίωση και αναβάθμιση του Επιμελητηριακού θεσμού στην πατρίδα μας. Έχουν κατατεθεί όλα τα μέτρα

 ενδελεχώς και είναι κωδικοποιημένα και ανά πάσα  στιγμή διαθέσιμα. Αυτό που χρειάζεται ο θεσμός που υπηρετούμε , είναι οι ευκαιρίες να αποδείξει ότι , με τα ίδια μέσα  και χωρίς κρατική οικονομική επιβάρυνση ,μπορεί να επιτελέσει έργο πολλαπλάσιο του σημερινού. Είναι η ευκαιρία που ζητεί ο θεσμός προκειμένου να δικαιώσει τον σπουδαίο ρόλο που περιγράφεται στη Συνταγματική Νομοθετική αποστολή του.

Σχολιάστε