My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Για να βάλουν μυαλό οι ατίθασοι!

Του Τάσου Παππά.


Θυμώνουν τα κανάλια βλέποντας τους συνταξιούχους να κάνουν ουρές στις τράπεζες για να πάρουν τις συντάξεις τους. Αναρωτιούνται γιατί δεν περίμεναν, γιατί αφού δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να περιμένουν (βεβαίως το «δεν μπορούσαν» είναι εξορισμένο από την καταγγελτική ρητορική τους) δεν κρατάνε τις αποστάσεις. Γιατί δεν κάθονται στα σπιτάκια τους, να κάνουν τη γυμναστική τους όπως τους προτρέπουν διάφοροι… επώνυμοι που ανεβάζουν στο διαδίκτυο ειδυλλιακές σκηνές από τη… στριμωγμένη ζωή τους; Είναι παντελώς αδιάφορο ότι δεν μένουν όλοι οι Ελληνες σε μεζονέτες, πεντάρια και τεσσάρια. Ας φρόντιζαν (όπως οι σελέμπριτις) να τα αποκτήσουν με τον τίμιο ιδρώτα τους όταν ήταν ενεργοί παραγωγικά. Τώρα να παλουκωθούν στα δυαράκια και τα τριαράκια τους, γιατί ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Εχουν να κάνουν κάτι… δημιουργικό: να καρφωθούν στους τηλεοπτικούς δέκτες τους και να καταναλώσουν με βουλιμία τον πανικό που τους σερβίρουν. Καθώς και τις φήμες που κυκλοφορούν για παύση όλων των συναλλαγών, για μειώσεις συντάξεων και για πολλά άλλα καθόλου ευχάριστα που ενδεχομένως, αφού η κυβέρνηση δεν τα διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο, τους σπρώχνουν στις ουρές.

Υπάρχουν όμως και τα άφθονα «μπράβο» στους αστυνομικούς που προσπαθούν να βάλουν τάξη στο ατίθασο πλήθος σε διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς ωστόσο να παρατηρούν οι ευαίσθητοι εκπομπάρχες ότι ούτε οι αστυνομικοί κρατούν τις επιβαλλόμενες αποστάσεις ούτε αυτοί έχουν μάσκες στο πρόσωπο και γάντια στα χέρια, αλλά, είπαμε, αυτοί είναι το κράτος.

Αλλά και οι ρεπόρτερ που βρίσκονται επί τόπου για να καταγράψουν τα περιστατικά και να ελεεινολογήσουν τους ασυμμάζευτους δεν παίρνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης. Κοτσάρουν το μικρόφωνο στα μούτρα των ανθρώπων και απαιτούν γενναία και ταπεινωτική αυτοκριτική. Κι αυτό είναι μια λεπτομέρεια.

Ο καταγγελτικός οίστρος των κατηγόρων εξαντλείται εκεί. Παρέμεινε σε κατάσταση βαθιάς ύπνωσης στην περίπτωση του αρμόδιου υφυπουργού που έκανε σύσκεψη σε μικρή αίθουσα όπου συνωστίζονταν σαράντα άτομα κι ο ίδιος που κάθε μέρα εκδίδει στρατιωτικά ανακοινωθέντα δεν φορούσε μάσκα. Αλλά, είπαμε, αυτός είναι παράγοντας της κυβέρνησης.

Ενοχλούνται λοιπόν οι δημοσιολόγοι –αρκετοί σιτίζονται από το κράτος που έβριζαν, αφού έχουν καταλάβει θέσεις συμβούλων σε γραφεία πρωθυπουργού, υπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών κρατικών οργανισμών και λοιπών ευαγών ιδρυμάτων– και καταδικάζουν με τη δέουσα αυστηρότητα τους εκπαιδευτικούς που δεν ανταποκρίνονται στις διαταγές της κυβέρνησης να κάνουν μαθήματα από το σπίτι στους μαθητές τους.

Είναι τριτεύουσας σημασίας το γεγονός ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά τα τεχνικά προβλήματα είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Αυτοί φταίνε και όχι η κυβέρνηση. Σκοπίμως κωλυσιεργούν. Είναι είτε ηλεκτρονικά αναλφάβητοι –όνειδος για σύγχρονους εκπαιδευτικούς– είτε φυγόπονοι που άρπαξαν την ευκαιρία να κάνουν μακρόσυρτες διακοπές εισπράττοντας κανονικά τους μισθούς τους.

Πολλοί από αυτούς που έχουν δημόσιο βήμα επιχειρούν τις τελευταίες μέρες να μας πείσουν ότι χρειάζονται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για να συνετιστούν οι ασυμμόρφωτοι πολίτες. Γιατί όχι και ο στρατός; Το άφησε ανοικτό ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αλλωστε το έχει κάνει ο Μακρόν, την πολιτική του οποίου αντιγράφει ο δικός μας πρωθυπουργός.

Αραγε θα ζητήσει τη συγκατάθεση των κομμάτων; Αραγε, αν τη ζητήσει, θα του τη δώσουν; Μήπως είναι η ώρα για μια τηλεσύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (το πρότεινε ο Γ. Βαρουφάκης); Εξι νοματαίοι είναι, συν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επτά. Δεν είναι δα πολλοί. Εξ αποστάσεως θα συνεδριάσουν. Το ερώτημα είναι αν το θέλει ο κ. Μητσοτάκης ή γουστάρει να κυβερνά με ΠΝΠ. Ελπίζω να μην έχει ζηλώσει τη δόξα του ιδεολογικά ομοτράπεζού του Ορμπαν.

Ανάγωγα

Τώρα ησύχασα. Είμαι βέβαιος ότι οι συνέπειες στις οικονομίες από τον κορονοϊό δεν θα είναι σημαντικές. Γρήγορα θα ορθοποδήσουμε. Πού στηρίζω την αισιοδοξία μου; Μα, στην πρόβλεψη του Πολ Τόμσεν. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΔΝΤ εκτιμά ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Γηραιά Ηπειρο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο άνθρωπος που έκανε λάθος σε όλες τις προβλέψεις του για την Ελλάδα των μνημονίων είναι βέβαιο ότι και τώρα κάνει λάθος.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε