My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Για δενδρώδεις καλλιέργειες

Συζητήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κατέθεσε η αρμόδια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή σχετικά με την ανάγκη της άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών λόγω της ακαρπίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες και της εκτεταμένης ξηρασίας που πλήττει την παραγωγή των σιτηρών.

Η κα. Αραμπατζή ζήτησε από τον Υπουργό την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για την αποζημίωση των πληγέντων, όπως την ενεργοποίηση του ισχύοντος – πλην όμως ανενεργού από την Κυβέρνηση – άρθρου 71 του Ν. 4235/2014, περί ακαρπίας, τη δυνατότητα αποζημίωσης από τις de minimis ενισχύσεις καθώς και από όλα τα διαθέσιμα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στην απάντηση του Υπουργού ότι δεν υπάρχει ακόμη αναλογιστική μελέτη για την ενεργοποίηση της αποζημίωσης περί ακαρπίας η Βουλευτής Σερρών υπογράμμισε ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2014, μετά και την ψήφιση του άρθρου 71 του 4235/2014 η τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την εκπόνηση σχετικής αναλογιστικής μελέτης. Διαγωνισμός, που εδώ και 3 χρόνια μένει στα συρτάρια του Υπουργείου, στερώντας τους πληγέντες παραγωγούς από τη δυνατότητα αποζημίωσης!

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαφορία όσον αφορά στην αξιοποίηση των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων της ΕΕ,  καθώς ούτε τα σχετικά μέτρα (17 και 5) του ΠΑΑ 2014-2020 «τρέχει», ούτε διεκδικεί, όπως πολλά άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, που υπέστησαν παρόμοιες καταστροφές, χρηματοδοτικά εργαλεία βοήθειας για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Με δεδομένο άλλωστε ότι η ξηρασία πλήττει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία, η κα. Αραμπατζή κάλεσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει, αν στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 12ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, θα ζητήσει μαζί τις προαναφερθείσες χώρες, στοχευμένα κάποια βοήθεια, για να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες. Όπως αυτή της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, στις 3-4-2017 για τις φυσικές καταστροφές των ετών 2015 και 2016 σε άλλα κράτη – μέλη, από την οποία η χώρα μας δυστυχώς απουσίαζε.

Δελτίο τύπου από Γ. Γεωργαντά

Σχολιάστε