My Twitter Feed

13 Απριλίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

13 οι θετικοί μαθητές του ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Δωρεάν τεστ σε 5 οικισμούς -

Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Ακάθεκτη συνεχίζει η πανδημία -

Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Συνδέσεις με Φυσ. Αέριο στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

ΚΚΕ: Το ίδιο βιολί η κυβέρνηση -

Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Θλιβερή η θέση του νομού μας! -

Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Θετικά σημάδια από εμβολιασμούς -

Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021

Φραγγίδης: Τα είπε με στρατιωτικούς -

Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021

Για αποχώρηση της Τουρκίας από σύμβαση

Η αναπλ. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης:

Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει
όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα,
έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.

Μανώλης Αναγνωστάκης

Σήμερα, 21 Μαρτίου, ημέρα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, ούτε ο ρατσισμός, ούτε ο φασισμός έχουν εκλείψει. Αντίθετα επελαύνουν ραγδαία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κεκτημένα δικαιώματα των ανθρώπων, τις αξίες και τα προτάγματα που με πολύ κόπο, αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν.

Μεγάλη οργή και απογοήτευση μας έχει προκαλέσει η χθεσινή είδηση για την έκδοση διατάγματος  του Ερντογάν, με το οποίο η Τουρκία αποχωρεί από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη δεσμευτική σύμβαση που όριζε διεθνή πρότυπα και δεσμευτικούς κανόνες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Ήδη, οι προθέσεις του Ερντογάν είχαν εκφραστεί  εδώ και ένα χρόνο, γεγονός που είχε οδηγήσει και τότε όπως και χθες,  σε διαδηλώσεις και πορείες  των γυναικών σε πολλές πόλεις  στην Τουρκία. Δεν αποτελεί σύμπτωση,  ούτε μας εκπλήσσει η επιχειρηματολογία  για τους λόγους μιας τέτοιας απόφασης. Είναι ίδιες παντού: πειθαρχικός έλεγχος, υποταγή και χειραγώγηση των σωμάτων των γυναικών, των σωμάτων που δεν πληρούν όρους αναπαραγωγής της πατριαρχίας, της θρησκείας, της οικογένειας. Οι ακροδεξιές,  υπερσυντηρητικές οργανώσεις και η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι βλάπτει τις «παραδοσιακές» οικογενειακές αξίες, γιατί προάγει την ισότητα των φύλων και «ευνοεί» την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ,  ενώ θέτει σε κίνδυνο την πατριαρχικά διαρθρωμένη άνιση κατανομή ρόλων, την υποδεέστερη θέση των γυναικών.

Σε μια χώρα που η βία κατά των γυναικών κορυφώνεται ραγδαία και αποτελεί κυρίαρχο φαινόμενο, οι γυναικοκτονίες αυξάνονται, οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών εξακολουθούν να ισχύουν όπως και  ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων των ανήλικων κοριτσιών,  η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελούσε εχέγγυο προστασίας και καταδίκης της χώρας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Η  απόσυρση στην πράξη  νομιμοποιεί την βία, αφήνει έκθετες και απροστάτευτες τις γυναίκες.  

Κάνουμε έκκληση  στην κυβέρνηση της Τουρκίας να το ξανασκεφτεί, στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Κυβερνήσεις των χωρών, στις οποίες η δημοκρατία υφίσταται ακόμη ως πολίτευμα, να αντιδράσουν στον επερχόμενο μεσαίωνα πατριαρχίας και ελέγχου των σωμάτων των γυναικών. Αναμένουμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, φορείς, συλλογικότητες.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Το φεμινιστικό κίνημα για μια ακόμη φορά θα νικήσει. Οι γυναίκες της Τουρκίας είναι αγωνίστριες, το έχουν αποδείξει περίτρανα. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας, την αλληλεγγύη μας στις αδελφές μας στην Τουρκία.  Δεν θα αφήσουμε καμιά μόνη, κανένα μόνο. Είμαστε μαζί τους μέχρι την τελική νίκη.

Σχολιάστε