My Twitter Feed

9 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Για ένα “άλλο” καρτέλ

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Πριν λίγο καιρό στο Κιλκίς ένας ιδιοκτήτης ακινήτου στον κεντρικό δρόμο της πόλης ζήτησε αύξηση του ενοικίου που εισέπραττε από τον στεγαζόμενο επαγγελματία. Στο Κιλκίς συμβαίνουν ΚΑΙ αυτά. Αποτέλεσμα; Ο επαγγελματίας αποχώρησε και στέγασε την επιχείρησή του λίγα μέτρα πιο κάτω με το μισό περίπου ενοίκιο. Και το αναρτηθέν ενοικιαστήριο στο κενό μαγαζί μάλλον θα ξεθωριάσει από την πολυκαιρία…

Τα εξωφρενικά ενοίκια στους επαγγελματικούς χώρους, ήταν ανέκαθεν βασικό βαρίδιο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Για πολλές δεκαετίες κάποιοι (πολλοί) που έτυχε να έχουν ένα οικόπεδο σε κεντρικό σημείο, δια της αντιπαροχής έγιναν ιδιοκτήτες και στη συνέχεια εισοδηματίες με αποδοχές υψηλόβαθμου υπαλλήλου, ακόμη και διευθυντού! Και τα ακριβά ενοίκια, προκαλούσαν φυσικά τα πανάκριβα προϊόντα.

Τότε όμως ήταν η μακρά εποχή της αμεριμνησίας. Οι Διεθνείς Αγορές ήταν ανοιχτές και γαλαντόμες. Κυβερνώντες και κυβερνώμενοι, σε τέλεια αρμονία, υποθήκευαν το μέλλον ναρκοθετώντας τη ζωή των ερχομένων γενεών. Ακολούθησαν  οι εγχώριες Τράπεζες με τους απίστευτους δανεισμούς ατόμων και νοικοκυριών χωρίς την παραμικρή εγγύηση. Οι κάρτες ανάληψης μετρητών ερχόταν στο χώρο σου ακόμη και με κούριερ. Μια υπογραφή και το ρευστό άρχιζε να ρέει. Το εύκολο χρήμα δεν προκαλεί σεβασμό, ως γνωστόν. Και αμέσως μετατρεπόταν σε καζίνο, σε “φρουτάκια”, σε μπουζούκια.

Αυτά όμως ανήκουν στην Ιστορία… Και, ενδεχομένως, στην μόνιμη Μυθολογία. Κάποια στιγμή επικράτησε η πραγματικότητα. Και η πρόσκρουση μαζί της ήταν επώδυνη. Το παραμύθι έλαβε τέλος. Και το τέλος του παραμυθιού, για πρώτη φορά, δεν ήταν ευχάριστο.

Οι ιδιοκτήτες-εισοδηματίες ολοένα και λιγοστεύουν. Τα ακίνητα τους παραμένουν… ακίνητα, μη αποφέροντας το παραμικρό εισόδημα. Μόνο ο οδυνηρός ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί πλέον ότι είναι ιδιοκτήτες…

Τα μόνα καταστήματα που αυξάνονται και πληθύνονται είναι τα καφέ και οι ταβέρνες. Μαγαζιά-πραγματικά κοσμήματα πραγματικά δεινοπαθούν, αφού οι πελάτες εξαφανίζονται. Τα δάνεια και το πλαστικό χρήμα δεν υπάρχουν πια. Κι εδώ είναι που χρειάζεται μια νέα συμφωνία όλων. Εδώ είναι που πρέπει να επικρατήσει μια νέα συνθήκη, προκειμένου να επιζήσει έστω κι αυτής της μορφής η επιχειρηματικότητα. Ιδιοκτήτες κι επαγγελματίες, πρέπει να κάνουν ένα ή και περισσότερα βήματα πίσω, προσαρμοζόμενοι στη νέα πραγματικότητα.

Η γενναία μείωση των ενοικίων θα τα διατηρήσει όσο ακόμη είναι δυνατόν. Και η μείωση των τιμών των παρεχομένων προϊόντων, θα διατηρήσει τα καταστήματα ανοιχτά για τους λιγοστούς πελάτες. Η Εναρμόνιση των Τιμών, σε άλλες περιπτώσεις δημιουργεί τα θανατηφόρα καρτέλ. Εδώ όμως τα “νέα καρτέλ” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πέρα για πέρα επιτρεπτά Καρτέλ με στόχο την χειραγώγηση των τιμών προς τα κάτω.

Αλλιώς θα βουλιάξουν όλοι μαζί, σκοτεινιάζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη σκοτεινή πόλη και ζωή μας.

Σχολιάστε