My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Γιάννο μου το μαντήλι σου…

…γιατί είναι λερωμένο;

Του Κώστα Βαξεβάνη.


Λερωμένο βρέθηκε τα μαντήλι του Γιάννου, με μίζες εκατομμυρίων Ελβετικών φράγκων. Το μαντήλι που κάποτε γυάλιζε το θαύμα του Σημιτικού εκσυγχρονισμού. Που σκούπιζε με επιμέλεια τα ίχνη από το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Το μαντήλι από το οποίο κρατήθηκαν για να σύρουν το χορό του «οικονομικού θαύματος» της Ελλάδας τόσοι και τόσοι, με πρώτο και καλύτερο το άλλο Γιάννο, τον Στουρνάρα.

Μετά την απόφαση της προφυλάκισης, ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν πρωτοτύπησε ούτε σε θράσος ούτε σε υποκρισία. Όπως συμβαίνει σχεδόν αξιωματικά όταν ακουμπάνε πολιτικά πρόσωπα ,έτσι και με τον Γιάννο, πρόκειται για πολιτική δίωξη.

Επικαιροποίησε μάλιστα τη δήλωση μανιέρα περί πολιτικής δίωξης, λέγοντας πως «το δόγμα Πολάκη βρίσκεται σε εξέλιξη». Ο Γιάννος , όπως και ο Άκης, όπως και ο Μαντέλης, όπως και ο Τσουκάτος, όπως και όσοι ελέγχονται σήμερα για το τι έκαναν και πώς το έκαναν ως υπουργοί, αρνείται ότι έφαγε. Ή μάλλον, το ερμηνεύει με την κοινωνική διάσταση που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός και φίλος του Κώστας Σημίτης, πως «η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που δεν λύνεται με καταγγελίες». Μέρος ενός κοινωνικού φαινομένου και ο Γιάννος, το οποίο δεν κατανοούν όσοι είναι στο πνεύμα Πολάκη και αντί να τον κάνουν Υπουργό χαίρονται που μπαίνει φυλακή.

Εδώ και ώρες γίνεται και θα γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί η προφυλάκιση Γιάννου σαν ένα φαινόμενο του δικαστικού δελτίου. Ένας δεύτερος Άκης που μπήκε φυλακή ενώ θα σημειώνεται σχεδόν σαν άλλοθι «μα μόνο ο Γιάννος είναι;». Και όσοι το λένε δεν θα εννοούν να πάνε και οι άλλοι Γιάννοι και Άκηδες φυλακή, αλλά να μην πάει κανένας. Και να κηρυχθεί ο Πολάκης απαράδεκτος και κατακριτέος.

Σε ένα έχουν δίκιο. Ο Γιάννος δεν είναι ένας κλέφτης. Είναι ο εκφραστής του φαινομένου της διαπλοκής. Και η διαπλοκή δεν έχει να κάνει με μερικά εκατομμύρια που πήρε ο Γιάννος, αλλά με δισεκατομμύρια που χάθηκαν μέσω ενός κύκλου πολιτικών και επιχειρηματιών που μας «εκσυγχρόνισαν», μας «έσωσαν» και δηλώνουν έτοιμοι να το ξανακάνουν.

Ο Γιάννος δεν είναι ένας Γιάννος που έσυρε το χορό της διαφθοράς μόνος του , με το λερωμένο μαντήλι του. Ήταν Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, άνθρωπος του Κώστα Σημίτη, Τσάρος της Οικονομίας όταν ο κόσμος κατέληξε να κλαίει πάνω από τη μεγαλύτερη και πιο ληστρική αναδιανομή πλούτου που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή του Χρηματιστηρίου.

Ο Γιάννος ήταν μέντορας του Γιάννη Στουρνάρα. Πορεύτηκαν επί χρόνια μαζί σε διπλανά πόστα, εμπνέοντας ο ένας τον άλλο, χωρίς να ξέρουμε ακόμη μέχρι πού. Οι δυό τους ήταν μεσοτοιχία στο Σημιτισμό και τις βίλες στη Σύρο. Ο Γιάννος ήταν αυτός που οδήγησε τον Στουρνάρα στα αξιώματα του Σημιτισμού και της χώρας χειροκροτούμενος από αυτούς που σήμερα αλλάζουν κομματικά ονόματα, ΑΦΜ και πολιτική ρητορική για να αποσιωπήσουν πως είναι το κόμμα του Άκη και του Γιάννου. Σήμερα δήθεν αναζητούν την Κεντροαριστερά αλλά πολλοί από αυτούς εννοούν την πολιτική ως ένα σχήμα που θα έχει στο κέντρο όσα πίστευε ο Γιάννος και αριστερά της όσα κατάφερνε ο Άκης.

Ο Παπαντωνίου δεν είναι ένας κλέφτης. Είναι κομμάτι από όσα πιστεύουν και θέλουν να εφαρμόσουν στη χώρα. Βαθιά μέσα τους ο Γιάννος είναι ένας φάρος που θέλουν να τον σβήσουν βάζοντάς τον φυλακή. Θέλετε απόδειξη γι αυτό; Στις 3 Οκτωβρίου, τις ημέρες που ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε κληθεί να απολογηθεί για το μαύρο χρήμα στην Ελβετία ο πρώην υπουργός είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει το βιβλίο του «Αντιμέτωποι με το μέλλον». Φυσικά δεν το παρουσίαζε μόνος του. Το μέλλον αλά Παπαντωνίου ανέλαβαν να παρουσιάσουν ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, η γνωστή Μιράντα Ξαφά, ο επιχειρηματίας Οδυσσέας Κυριακόπουλος και ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης. Τι έκανε όλους αυτούς , την ώρα που η Ελλάδα βοούσε πως ο Γιάννος ετοιμάζεται για φυλακή, να θέλουν να καθίσουν δίπλα του και να ατενίσουν το μέλλον με τη ματιά του Γιάννου Παπαντωνίου; Αφέλεια; Συμπάθεια; Ή μήπως ταύτιση και κατανόηση; Θα είναι καλύτερα να το απαντήσουν οι ίδιοι τώρα που το μέλλον του ίδιου του Γιάννου έχει εγκλειστεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Από την ώρα που ανακοινώθηκε η προφυλάκιση του Γιάννου και της συζύγου του, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αισθάνονται αμήχανα. Δεν θα βρεις ούτε μια δήλωση που να συγχαίρει τη Δικαιοσύνη για το θάρρος της, ούτε μια διδακτική έστω τοποθέτηση για το πώς πρέπει να είναι η πολιτική και οι πολιτικοί. Σαν βουβή συμπαράσταση, σαν θλίψη στην παρανομία, ένα σύννεφο έχει απλωθεί πάνω από το κεφάλι του Κυριάκου και της Φώφης. Οι φιλελεύθεροι των social media κατάπιαν τη γλώσσα τους και όπου να ναι, όταν θα ξεπεράσουν το σοκ, θα φταίει πάλι ο Πολάκης που θέλει τους κλέφτες φυλακή ενώ οι ίδιοι θα τους προτιμούσαν ενδεχομένως να παρουσιάζουν βιβλία και να επιχειρηματολογούν για την ελεύθερη αγορά και τη επιχειρηματικότητα.

Το θέμα δεν είναι λοιπόν πως ο Γιάννος είναι ένας κλέφτης, αλλά πως οι ίδιοι αισθάνονται αλληλέγγυοι στον Γιάννο και το δείχνουν. Δεν ξέρω αν θα του στέλνουν τσιγάρα στη φυλακή, αλλά σε αυτά τα μυστικά δείπνα του Σημιτισμού που διοργανώνονται κατά καιρούς με παρόντες τον Σημίτη, το Γιάννη Στουρνάρα και την παλιά παρέα, σίγουρα θα τους λείπει.

ΥΓ: Για λόγους Ιστορίας κυρίως, να θυμίσω πως το ξήλωμα του Γιάννου Παπαντωνίου, ξεκίνησε από την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ. Τότε ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του με είχαν απειλήσει πως θα με κλείσουν φυλακή. Όπως και πολλοί σήμερα. Καλό είναι να μας διδάσκει η Ιστορία.

Άρθρο στο koutipandoras.gr

Σχολιάστε