My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Γεωργαντάς: Επιμένει για Γαλλικό

georgantas-giorgos-001Για «ανεπίτρεπτο σχεδιασμό δημιουργίας δεύτερου κέντρου προσφύγων – μεταναστών στο Κιλκίς» κάνει λόγο ο βουλευτής ν. Κιλκίς,  Γιώργος  Γεωργαντάς, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή.

Ο κ. Γεωργαντάς επικαλείται «ζητήματα ασφάλειας που θα προκύψουν από την λειτουργία δύο τέτοιων κέντρων (σ.σ. Ειδομένης – Γαλλικού) κοντά στα σύνορα». Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ότι η λειτουργία κέντρου προσφύγων στη περιοχή Γαλλικού εγκαταλείφθηκε.

eidomeni-prosfyges-001Το κείμενο της ερώτησης Γεωργαντά:

«Τις τελευταίες εβδομάδες η κοινωνία του Κιλκίς και μαζί με αυτήν και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες αγωνιούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας προσφυγικού καταυλισμού στην περιοχή του Γαλλικού Κιλκίς.

Αν και η συγκεκριμένη πρόταση για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε καταυλισμό στη περιοχή προήλθε αρχικά από μία Μ.Κ.Ο., η πρόταση φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο και τον  Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, όπως μαρτυρά η πρόσφατη επίσκεψη του στην προτεινόμενη περιοχή. Το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση ή ενημέρωση τοπικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς,  προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά.

Ο νομός Κιλκίς είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που έχει το δυσάρεστο προνόμιο να αποτελεί την αναγκαστική πύλη εξόδου όλων των προσφύγων και μεταναστών προς την κεντρική Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι και υπό ομαλές συνθήκες υπάρχουν μόνιμα στην περιοχή της Ειδομένης 2000 – 3000 μετανάστες και πρόσφυγες. Με την αλλαγή της στάσης των Σκοπίων τις τελευταίες μέρες και το κλείσιμο των συνόρων για όσους δεν είναι πρόσφυγες, υπάρχει ο κίνδυνος ο αριθμός των μεταναστών να αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί όλος ο νομός.

Με τη δημιουργία ενός δεύτερου καταυλισμού για μετανάστες το Κιλκίς θα γίνει ο μοναδικός νομός στη χώρα που θα έχει έναν άτυπο, προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη και ένα δεύτερο στο Γαλλικό.

Με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια μπορεί κάποιος να προβλέψει οτι θα προκύψει μία διασύνδεση των προσφύγων και μεταναστών ανάμεσα στην Ειδομένη και στο Γαλλικό δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Οι κάτοικοι του Κιλκίς έχουν επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες όλο αυτό το διάστημα.  Δεν μπορούν όμως να δεχτούν να γίνει ο νομός ένας απέραντος προσφυγικός καταυλισμός, χωρίς μάλιστα να πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Η μέχρι τώρα πρακτική του Υπουργού προσβάλει τους πολίτες του νομού και τους θεσμικούς εκπροσώπους της καθώς συνομιλητές του είναι μόνο οι Μ.Κ.Ο. και όχι οι τοπικές κοινωνίες.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

1)            Είναι στις προθέσεις σας να δημιουργηθεί χώρος συγκέντρωσης και διαμονής προσφύγων και μεταναστών στο Γαλλικό Κιλκίς ή σε άλλες περιοχές του νομού;

2)            Έχετε μελετήσει τα ζητήματα ασφάλειας που θα προκύψουν από την λειτουργία δύο τέτοιων κέντρων τόσο κοντά στα σύνορα;»

Σχολιάστε