My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

«Γερά Δόντια, Χαρούμενα Παιδιά»

Αγωγή Στοματικής Υγείας σε 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και 150 Σχολεία απομακρυσμένων περιοχών.

Με επιτυχία, ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα για το Πρόγραμμα Στοματικής Υγείας, που έλαβε χώρα το Σάββατο 7 Απριλίου στο Ξενοδοχείο “The Met”.

Τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισαν οι κκ Τσιόγκας Γ. (Αντιπρόεδρος Β’ Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας), και ο κος Δεβλιώτης Α. (Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης).

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών  το λόγο πήρε ο κος Α. Συγγελάκης (MSc Κοινωνικής Οδοντιατρικής, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας), ο οποίος αναφέρθηκε  στην ομιλία του στην Ανάγκη Χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για τη Στοματική Υγεία του Πληθυσμού της Ελλάδος.

Στην συνέχεια ο κύριος Καλαβριτινός Μ. (Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου),  προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Αγωγής Υγείας στα παιδιά, πως το πρόγραμμα «Γερά Δόντια, Χαρούμενα Παιδιά» αφορά στην εξέλιξη και εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής Στοματικής Υγείας σε μαθητές/ τριες Β’ τάξης 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 σχολείων απομακρυσμένων περιοχών. Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετέχουν είναι περίπου 30.000 άτομα. Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα κυρίως στο σχολικό χώρο, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οδοντιάτρων των τοπικών Κέντρων Υγείας, των προληπτικών ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων. Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με την προστασία και διατήρηση της στοματικής τους υγείας, αλλά και η διαμόρφωση συνηθειών προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, μέσω της καταγραφής των ευρημάτων από την κλινική εξέταση των παιδιών θα μπορούν οι γονείς να αναλάβουν δράση σε περίπτωση προβλήματος.

Την παρουσίαση του Προγράμματος ακολούθησε η ομιλία της Κας Ε. Ζαφείρη, εκπροσώπου του Γραφείου Συντονισμού (CMT Προοπτική ΕΠΕ) αναφερόμενη στη Διαδικασία Υλοποίησης του Προγράμματος και στην Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Οδοντιάτρων.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία της κυρίας Α. Μιχαηλίδου (Εκπαιδευτικός, MSc Υγιεινολόγος Οδοντίατρος ΕΣΔΥ), αναλύοντας την Παιδαγωγική Προσέγγιση  και την Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στον Μαθητικό Πληθυσμό.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την  κυρία Τοπίτσογλου Β. (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οδοντιατρικής ΑΠΘ), η οποία αναφέρθηκε στην αξία της Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας αλλά και σε συγκεκριμένες οδηγίες για τον Έλεγχο της Στοματικής Υγείας και τη Φθορίωση.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε ζωηρή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων  με έμφαση στην βιωματική μέθοδο προσέγγισης των παιδιών στα σχολεία, μεταξύ των οδοντιάτρων και των εκπαιδευτικών που ήταν παρόντες από όλους τους Νομούς της Θεσσαλίας. Τέλος διαπιστώθηκε από όλους τους παρευρισκομένους, η ανάγκη επιτυχίας τέτοιου είδους προγραμμάτων καθώς επίσης και η ανάγκη συνέχισης και καθιέρωσης αντίστοιχων δράσεων σε μόνιμη βάση.

 

Σχολιάστε