My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Βολές Α/βάθμιας για Δ. Παιονίας

Με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Δήμου Παιονίας να κλείσουν τα σχολεία επί δίωρο χθες Πέμπτη, στα πλαίσια κινητοποιήσεων ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή ήταν η αιτία για την έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε έξω από τα σχολεία, η Διεύθυνση τονίζει ότι “ο Δήμος Παιονίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να κλείνει τα σχολεία” και ότι “αποχώρηση μαθητή από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του”.

“Είμαστε βέβαιοι ότι τα παραπάνω ακραία γεγονότα θα είναι τα τελευταία και τα σχολεία δε θα αποτελούν πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα προστατέψει το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση”, καταλήγει η Διεύθυνση στην ανακοίνωσή της, η οποία έχει ως εξής:

“Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αναστάτωση που προκλήθηκε στις 24/01/2019, σε σχολικές μονάδες του Δήμου Παιονίας. Αιτία για την έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε έξω από τα σχολεία, αποτέλεσε ανάρτηση στο facebook του Δήμου Παιονίας https://www.facebook.com/paionia.gov.gr/ που προέτρεπε για κλείσιμο των σχολείων του Δήμου Παιονίας στις 12:00 και συμμετοχή των μαθητών σε διαμαρτυρία που αφορούσε στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Δήμος Παιονίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να κλείνει τα σχολεία παρά μόνον εάν «…συντρέχουν συνθήκες που καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μαθητών στο σχολείο». (Π.Δ 79/2017 άρθρο 4 παρ. 4).

Αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν γονείς έξω από τα δημοτικά σχολεία του Πολυκάστρου ζητώντας την πρόωρη αποχώρηση των παιδιών τους. Μια τέτοια ενέργεια εκτός του ότι έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία εμπεριέχει κινδύνους  για την ασφάλεια των μικρών μαθητών και προφανώς διαταράσσει γενικότερα την εκπαιδευτική διαδικασία και αποσυντονίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 10 του Π.Δ. 79/2017 που αναφέρεται στην οργάνωση και λειτουργία των σχολείων, «η αποχώρηση των μαθητών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου της τάξης. Αποχώρηση μαθητή από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων και κηδεμόνων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητών με ευθύνη γονέων) ». Στο ίδιο Π.Δ. και στο άρθρο 18Β παρ.2& 3 αναφέρεται ότι: «… με τη λήξη των μαθημάτων σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι μαθητές κατά τμήματα κατευθύνονται στην έξοδο του σχολείου συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την τελευταία διδακτική ώρα…. Αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου…. Οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του….»

Είναι πρόδηλο πως οι εκπαιδευτικοί, πέρα από την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών έχουν υποχρέωση να προφυλάσσουν και την εκπαιδευτική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή από τη δημοτική αρχή επέφερε σύγχυση, αποσταθεροποίηση και ένταση στις σχολικές μονάδες. Παρατηρήθηκε το θλιβερό φαινόμενο, γονείς αγανακτισμένοι να τηλεφωνούν στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης και να φωνάζουν έξω από τις πόρτες των σχολείων να πάρουν τα παιδιά τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα παραπάνω ακραία γεγονότα θα είναι τα τελευταία και τα σχολεία δε θα αποτελούν πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα προστατέψει το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Ωστόσο, συνιστούμε ηρεμία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα προς όλους τους εμπλεκόμενους για να προστατέψουμε το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας.”

Σχολιάστε