My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Καλά που έχουμε και τα κρασιά μας! -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

“Η ΕΕ να στηρίξει τους αγρότες” -

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Από το Κιλκίς στο Μίτσιγκαν -

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο -

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Μάλγαρης: “Παρών” για Δήμο Κιλκίς -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Μονάδα λυματολάσπης με 6,8 εκατ. -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Για εκσυγχρονισμό της ύδρευσης -

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Απαξίωση της Ειδικής Αγωγής -

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Βλέπουν Ελλάδα γεμάτη «θησαυρούς ορυκτών»

Σε έκθεση του ΟΗΕ που τονίζει ότι «βάσει ερευνών και εξορύξεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η χώρα κάθεται επάνω σε μία πλάκα με δεκάδες εξαιρετικά σπάνια ορυκτά με εφαρμογή στη βαριά βιομηχανία, την αεροναυπηγική κ.λπ., τα οποία διαθέτει και σε μεγάλες ποσότητες», αναφέρεται δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ, της εφημερίδας που εκδίδει ο κ. Μπόμπολας, κύριος μέτοχος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ. Αναλυτικά, το δημοσίευμα αναφέρει:

Ένας σπάνιος «θησαυρός», που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα μας από την οικονομική κρίση, κρύβεται στα ελληνικά εδάφη. Τον… άσο που κρύβει η Ελλάδα στο μανίκι της, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν πλούσια κοιτάσματα ορυκτών μεταξύ των οποίων χρυσός, χαλκός και νικέλιο.

Η αφθονία σπάνιων ορυκτών έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων «παιχτών» του εξωτερικού, η χώρα όμως σε σύνολο 177 χωρών βρίσκεται μόλις στην 57η θέση όσον αφορά τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους. Εκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύτηκε χθες, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι «βάσει ερευνών και εξορύξεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η χώρα κάθεται επάνω σε μία πλάκα με δεκάδες εξαιρετικά σπάνια ορυκτά με εφαρμογή στη βαριά βιομηχανία, αεροναυπηγική κ.λπ., τα οποία διαθέτει και σε μεγάλες ποσότητες».

Πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα νέο «Ελντοράντο».

Στην έκθεση αποκαλύπτεται η ύπαρξη χουντίτη (μοναδική παγκοσμίως η ύπαρξη του εν λόγω υλικού που χρησιμοποιείται για την κατάσβεση πυρκαγιών και ως αντιπυρικό υλικό στις οικοδομές), ενώ η χώρα μας είναι πρώτη στην προμήθεια βωξίτη, νικελίου, περλίτη και στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη και παράλληλα δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή λιγνίτη.

Το 3%-5% του ΑΕΠ
Οπως επίσης αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ο τομέας των εξορύξεων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς αντιπροσωπεύει το 3%-5% του ΑΕΠ, ενώ απασχολεί επισήμως 20.000 άτομα και ανεπισήμως 60.000 εργαζομένους. Ειδικότερα, ο λιγνίτης προμηθεύει 21 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ότι το 2009 η συνολική παραγωγή του ορυκτού πλούτου ήταν περίπου 63 εκατομμύρια τόνοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις σε ορυκτά και μέταλλα ανέρχονται ετησίως στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, η παραγωγή το 2009 σημείωσε σημαντική πτώση, που αποδίδεται στην ύφεση. Τη στιγμή που η παραγωγή βωξίτη, για παράδειγμα, το 2008 ανήλθε στους 2,1 εκατομμύρια τόνους, το 2009 έπεσε στους 1,9.

Από την έκθεση του ΟΗΕ προκύπτει, τέλος, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα σε ορυκτά, τα οποία η χώρα έχει πάψει να εκμεταλλεύεται ή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτά. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον πηλό, τον ασβεστόλιθο, τον σχιστόλιθο, την καολίνη και τον γύψο.


Σχόλια
12 Σχόλια to “Βλέπουν Ελλάδα γεμάτη «θησαυρούς ορυκτών»”
 1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Άντε πάλι το Eldorado. Για όσους δεν το πιστεύουν το λέει και ο ΟΗΕ, και το ΕΘΝΟΣ του Μπόμπολα, που τα ψάχνει τέτοια θέματα, από απλό επιστημονικό ενδιαφέρον και για το καλό του τόπου βεβαίως.

  Κατά τη συμπαθή λοιπόν συνεργάτιδα του ΕΘΝΟΥΣ που κατάπιε αμάσητη την έκθεση του ΟΗΕ και έσπευσε να μας αναγγείλει τα ευχάριστα νέα, καθόμαστε “επάνω σε μια πλάκα με δεκάδες εξαιρετικά σπάνια ορυκτά”, κάτι σαν τη σπηλιά με τους θυσαυρούς του Αλαντίν. Το μόνο που μας χρειάζεται είναι το παράγγελμα “άνοιξε σουσάμι” και όλος αυτός ο πλούτος θα γίνει δικός μας. Το παράγγελμα αυτό θα το δώσει, έτσι πρέπει, ο νέος υπουργός ΥΠΕΚΑ, υποστηριζόμενος από (ή υποστηρίζοντας τον) αρμόδιο πρώην υφυπουργό ΥΠΕΚΑ , με τη ένθερμη επίσης υποστήριξη του νέου τσάρου της οικονομίας και εκείνου της ανάπτυξης. Όλα άλλαξαν και όλα έμειναν τα ίδια.

  Παρέλειψε βέβαια ο ΟΗΕ να αναφέρει στην έκθεσή του το πολυτιμότερο προϊόν αυτού του τόπου, που υπάρχει σε ανεξάντλητες ποσότητες, το κουτόχορτο. Με αυτό γίνεσαι πλούσιος σε μια νύχτα και αποκτάς, ή νομίζεις οτι αποκτάς, ό,τι ονειρεύεσαι. Και αν δεν μπορείς να βρείς μόνος σου κουτόχορτο υπάρχουν δημοσιογράφοι να στο προμηθέψουν. Όχι μόνο δημοσιογράφοι όμως. Άκουγα πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο μεγαλοστέλεχος του ΙΓΜΕ, πιο μεγάλο δεν γίνεται, να λέει με απίθανα λαϊκίστικη εκφορά λόγου πως “πρέπει επιτέλους να ανοίξουν τα σεντούκια με τους θυσαυρούς της βόρειας Ελλάδας” (πάντα αυτή η τυχερή η βόρεια Ελλάδα).

  Βομβαρδιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό με τα πιο απίθανα παραμύθια για τον ορυκτό μας πλούτο. Διακινούνται στο διαδίκτυο εξωφρενικά “στοιχεία”, μερικά με υπογραφές επώνυμων, δημοσιογράφων ή και “επιστημόνων”, που μας αναγορεύουν ως μακράν το πλουσιότερο κράτος του κόσμου. Μέχρι και πως σε κάθε έλληνα, σε σένα, σε μένα, αναλογούν -κρατηθείτε- 960 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξιοποίηση αυτού του πλούτου (μην απελπίζεστε λοιπόν από τα μηνύματα της εφορίας, σε λίγο θα τους πετάξετε στα μούτρα τα εκατονταπλάσια). Παραμύθια της Χαλιμάς θα μου πείτε, που σκοπίμως όμως αφήνονται να κυκλοφορούν για να δημιουργούν προσδοκίες επερχόμενου ουρανοκατέβατου υπερπλουτισμού στους πολλούς δυστυχώς αφελείς που διαθέτει η χώρα μας, μειώνοντας έτσι τις αντιδράσεις και διευκολύνοντας τη δουλειά των εκμεταλλευτών, που σαν γύπες και ύαινες καραδοκούν να επιπέσουν και κατασπαράξουν ό,τι χρήσιμο υπάρχει στον τόπο μας, αφήνοντας πίσω τους μόνο ο,τι δεν τρώγεται και δεν χωνεύεται.

  Και τι να πει κανείς για την παράλειψη, κατά τον ΟΗΕ και το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ, να εκμεταλλευτούμε και άλλα πράγματα που διαθέτουμε: τον πηλό, τον ασβεστόλιθο, τους σχιστόλιθους, τον καολινη, τη γύψο. Έλεος, έλεος κύριοι του ΟΗΕ και του ΕΘΝΟΥΣ. Μα αυτά όλα είναι η Ελλάδα. Δηλαδή για μπάζο θα πουλήσουμε τη χώρα μας. Αν τα ξεριζώσετε όλα αυτά και τα πουλήσετε, η Ελλάδα, ως υλική πια υπόσταση, σβήνει από τον χάρτη. Πάει, χάνεται, πως το λένε. Πού θα πατάει το χώμα, αν δεν το πουλήσετε και αυτό. (ευτυχώς που δεν βάλανε και την άμμο στα προς εκμετάλλευση, έτσι ο χάρτης της Ελλάδας θα είναι μελλοντικά η θάλασσα, μια λωρίδα άμμος και στη μέση τίποτα). Ά ξέχασα, υπάρχει και ο γρανίτης. Αλλά αυτόν, όπου υπάρχει στη βόρεια Ελλάδα, θα τον εξαφανίσουν οι χρυσοθήρες για να πάρουν τα απειροελάχιστα ψήγματα χρυσού τους. Θα μείνουν μόνο τα γρανητένια νησιά (Σέριφος, Μύκονος, Ικαρία. Αυτά θα μείνουν γιατί εκεί παραθερίζουν οι χρυσοθήρες).
  Σ.Δ.

 2. Ο/Η eυα λέει:

  κυριε καθηγητα, αφηστε παρακαλω τις κλαψες. μονο ενας κοντοφθαλμος δεν εβλεπε που παμε. και ανοικετε και εσεις σ αυτους κσι δεν μπορειτε να το χωνεψετε. Υπαρχετε και εσεις που δεν τρωγεστε , εσας θα σας αφησουμε πισω μας…..
  Α. Και ακομα κατι , ενα καλο κανετε , μας ενημερωνετε ουσιαστικα , οτι ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ το στυχημα( με τις συστηματικες δωσεις “υποστηριξης σε αυτο το blog. ) Δεν θα σας συγχωρεσω eγω προσωπικα ποτε για το video, που σε αιθουσα με μικρα παιδια μιλατε για κυανιο ..”ξερετε , θαλαμοι αεριων” …( καπου στο νομο κιλκις)…καλα να παθετε μονο και μονο για αυτον τον λαικισμο . κυανιο στο Στρατωνι χρυσημοποιητε χρονια , δεν παθαμε τ ι π ο τ α . Η επιστημη προχωρισε αυτο επρεπε να το γνωριζετε εσεις ο ιδιος , οχι να σας το γραφει μια γυναικα 58 ετων. σιγουρα δεν πιστευατε ουτε στο οτι θα βρεθει το μποζονιο. αλλα βαζω στυχημα οτι κι αυτο το αποριπτετε. ….γιατι ετσι θα μπορεσει καποιος να αμφισβητισει και την εκκλησια. κι ομως λαθος. Αλλο η θρησκια αλλο η επιστημη…. Αλλο το κυανιο αλλο το φlash smelting.Αλλο οι παλιες μεθοδοι με το κυανιο , με την μη ανακυκλωση νερου αλλο σημερινη τεχνολογια ( για την θρακη μιλαω)
  αλλο εκμεταλευση πλουτου που σημενει πολλα κι αλλο μιζερια , αλλα βεβαια, εσεις ζησατε καλα. ……

 3. Ο/Η κιλκισιωτης λέει:

  k.Ευα ,θα μπορούσατε να μου πείτε τι κέρδη έχει αποφέρει στο κράτος η εκμετάλευση στη Χαλκιδική,και σας παρακαλώ μην αναφερθείτε στις θέσεις εργασίας.Ηερώτηση είναι συγκεκριμένη,και θα παρακαλούσα για να καταλάβουμε όλοι η απάντηση να είναι συγκεκριμένη,δηλαδήέχουν εξορυχθεί τα τελευταια 30 χρόνια τόσοι τόνοι μεταλλεύματος ,που έχουν τόση αξια ,και από αυτά τόσα έβγαλε η εταιρεία και τόσα πήρε το κράτος.Μιζέρια είναι να ξεπουλάς τη χώρα σου και να νομίζεις ότι κάνεις ανάπτυξη,και ηλιθιότητα είναι να χαρίζεις τον πλόυτο σου και να νομίζεις ότι τον εκμεταλεύεσαι.

 4. Ο/Η eυα λέει:

  καλη μερα.
  τωρα τα θυμηθηκες κ. κιλκισιωτη? ναι, μπορουσαμε να τα εκμεταλευτουμε μονοι μας. Αλλα δεν θα αφηνανε ποτε οι οικοlογοι. και οι πουλημενοι πολιτικοι μας. ακομα και πριν της εκλογες, κανενας πολιτικος σας δεν τολμησε να μιλησει ξεκαθαρα οτι ετσι θα γινει , ( το ξερανε) Ολα για την ψηφο και για την εξουσια. Αυτο ηταν το trend. Αρα, λεμε μονο αυτα στους ψηφοφορους που θελουν να ακουσουν.
  και εγω θα προτημουσα πολυ περισσωτερο να εχει ολο το κερδος η Ελλαδα. Εσυ θα εδεινες την περιοχη σου?. Ασ ειναι αυτη η αφετηρια μας, και μετα συζηταμε, γιατι ετσι καπως εγινε και ολα τα προηγουμενα χρονια και τωρα επικρατει το ποντιακο ανεγδοτο. Τρεξον Τασομ , τρεξον Τασομ ( και αφου δεν τρεξαμε ολα τα 35 χρονια υσχει και το δευτερο μερος του ανεγδοτου) τωρα Τασομ φα το σ..τομ. Δλδ , ολοι μας. χαιρετω.

 5. Ο/Η katarina λέει:

  “Κυρία Εύα” είναι προφανές πως δεν είσαι ούτε κυρία ούτε Εύα!
  Οι μόνοι που παρακολουθούμε τα κιλκισιώτικα μπλογκ είμαστε εμείς που έχουμε το πρόβλημα. Προφανώς εσύ έχεις άλλο πρόβλημα – ζόρι.

  Κάνε μας τη χάρη λοιπόν να απαλλαγούμε από εσένα – δε μας πειθεις με το δήθεν ανορθόγραφο – δήθεν ξενικό – δήθεν “δεν ξέρω” αλλά τα ξέρω όλα στυλάκι του μετανάστη – άρα ανάγκη για νοικοκυριό – άρα εκπρόσωπος του εργατικού δικαίου. Είναι ολοφάνερο ότι είσαι κατασκεύασμα που καλλιεργεί το κλίμα “ανάγκη για εργασία στην εργατιά” και στο Κιλκίς.

 6. Ο/Η eυα λέει:

  κατερινα, ελα να με δεις, και θα ανακαλεσεις αυτα που λες,εχω σπιτι παλατι, συνταξιουχα ειμαι, ΚΥΡΙΑ με 3 παιδια ειμαι.Μ’αυτα που γραφεις ..ποια ειναι κυρια και ποια δεν ειναι….. Εγω απαντησα στον κυριο δημητριαδη, οπως και του απαντησα στο antigoldgreece. Ανορθογραφη ειμαι επειδη εχω μονο 2 χρονια που γραφω Ελληνικα. Παιδεία εχω Τσεχικη ,ΑΤΕΙ. Αλλα καταγομαι απο το Μελιισουργειο Κιλκις, και εχετε εναν συμπατριωτη δοκτορ γεωλογιας σε πανεπιστημειο Γερμανιας……..αυτα, χαιρετισματα στο Κιλκις. be cool.,

 7. Ο/Η κιλκισιωτης λέει:

  κ.Εύα ,δεν απαντήσατε .Θα ήθελα να ακουστεί καθαρά ότι το όφελος του ελληνικού κράτους ήταν 0.Συνεπώς όλη η επιχειρηματολογία για δήθεν αξιοποίηση του ορυκτούμας πλούτου ,που θα μας βγάλει από τη κρίση είναι @α@αριες.Οσο λοιπόν τα πάντα θα είναι χάρισμα σε αδίστακτους χρυσοθήρες δεν μπορεί ούτε καν να γίνει συζήτηση,ΤΕΛΟΣ.Αν τα εκμεταλλευόμασταν εμείς(εννοώ το κράτος) προς όφελός μας ,γρήγορα θα διαπιστώναμε ότι δε μας συμφέρει.Καμμιά εταιρεία δεν πρόκειται να κοστολογήσει την αξία ενός βουνού,το κράτος θα έπρεπε!!!

  • Ο/Η eυα λέει:

   θα γινω φερεφωνο, οπως καταλαβαινεις , οταν δεν ειμαι οικονομολογος.
   για πες μου εσυ, κιλκισιωτη, που να δωσω προτερρεωτητα. Στο βουνο ( που εχουμε εδω στην χαλκιδικη, για μας μονο θα μιλησω)
   απεραντα βουνα. οταν η εταιρια δεινει στην τοπικη κοινονια 2 εκατομμυρια ευρω στους μισθους, αλλα τοσα δεινει στην ασφαλια τους, τα αντισθαμικα στον τοπο…για πες μου,τι θα δωσει το κρατος , το χρεομενω κρατος τωρα στην τοπικη κοινονια? και ξερεις το κακο ειναι οτι αντιδρουν αυτοι που τα εχουν. …..αν ακουσες το 1% αυξισεων της ανεργιας , σημενεουν χασιμο 450 εκατομμυριων στα ασφαλιστικά..ποιως θα μου δωσει συνταξη ,που τους εμεινε μονο το 30 %. Ο ανεργος γιος μου θα μου τα δωσει?…. Να ξερεις σεβαστε κιλκισιωτη, εγω δεινω προτερεωτητα στους ανθρωπους , βουνα υπαρχουν.και πολλα μαλιστα. Δεν μπορω να συμφωνησω με την λογικη σου οτι το βουνο εχει μεγαλητερη αξια απο τον νεο ανθρωπο , που στη φυση του ειναι να φτιαξει κι αυτος πραγματα. Δεσ ποιως αντιδραει , στην δικη μας περιοχη, την παραθαλασσια . Αυτοι που εχουν τουριστικα καταλυματα , δημοσιοι υπαλληλοι . η αφροκρεμα. Ανοικω και εγω στην αφοκρεμα,εν μεροι αλλα η λογικη μου ειναι υπερ τις εργατιας. Πλουραλισμος των θεσεων σημενει δημοκρατια, ετσι δεν ειναι?

   • Ο/Η Θείος Αδάμ λέει:

    eυα
    Τζήμερο σε κόβω να ψήφησες. Λες τις ίδιες νέοφιλελεύθερες π@π@ριές.
    Το χρεοκοπημένο κράτος μπορεί να κάνει ανταλλαγές και συμφωνίες δίνοντας τον ορυκτό πλούτο. Και δεν μιλώ μόνον για τον χαλκό και το χρυσό. Μιλώ και για τον λιγνίτη, το βωξίτη και τα υπόλοιπα μέταλλα που εξορύσσονται από την Ελληνική γη. Αν μας άφηναν – οι φίλοι και σύμμαχοι Αμερικάνοι, Άγγλοι, Γάλλοι κ.λ. – τα προηγούμενα χρόνια να το κάνουμε αυτό τώρα θα είχαμε και κάποια βιομηχανία και μη χρεοκοπημένο κράτος. Αντί αυτού εμείς τα δίναμε για εκμετάλευση σε Μποδοσάκηδες, Μυτιληναίους, Βαρδινογιάννηδες Μπομπολέους κ.λ. Αυτοί τώρα είναι ζάμπλουτοι και το κράτος χρεοκοπημένο.
    Όποτε μη το παίρνεις από την μέση γιατί έτσι σε συμφέρει. Πάρτο από την αρχή για να καταλήξουμε και σε κάτι καλό αν φυσικά θέλουμε να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Να δούμε και τι προοπτικές υπάρχουν ώστε να μη χρεοκοπήσουμε ΠΑΛΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    • Ο/Η eυα λέει:

     θειε αδαμ, καταρχας χαιρομαι που τα ξαναλεμε. θα τον ψηφιζα τον Τζιμερο αλλα δεν ειναι καιροι για χαβαλε. οπωτε ψηφισα το συνηθισμενο μου ( αλλα δεν θα σου πω τι;)
     εχεις απολιτο δικαιο , φιλε, μονο που οταν ο γαιδαρος σχεδον συνηθησε την πίνα , παιθανε. Αλλα σε ρωτω. Δλδ, εσυ σημφωνεις να εκμεταλευτουμε τον πλουτο ως χωρα? με τα κερδοι για την χωρα? Εγω μαζι σου , απλα δεν μπορω να ακουω παλι αιδιες τιπου δημητριαδη και οικολογων. καταλαβαινεις τι λεω. για να μην ξαναχρεοκοπησουμε αλλα…. το ξανα τι το θες , ρε αδερφε? για να γιενι κατι τετοιο θελει αλλα 100 χρονια και οπως βλεπεις ο ανθρωπος δεν εχει μνυμη. Χαρηκα. αν ερθεις απο δω μερια, πολιτισμενοι ανθρωποι ειμαστε, ελα να τα πουμε.Εισαι καλεσμενος.
     δεν ξαναγραφω στο blog σας. πες στην Κατερινα, οτι ειναι το λιγοτερο που μπορω να πω α π α ρ α δ ε κ τ η και λυπαμε αν ειναι και νεα. Χαιρετω το κιλκις , προγραμματησα επιτελους να ρθω να γνωρισω το χωριο του παππου μου.

 8. Ο/Η kilkis λέει:

  http://www.oryktosploutos.net/2012/07/by-tzeferis-petros-figaro.html

  Εδώ υπάρχουν και τα υπόλοιπα για την έκθεση.

Σχολιάστε