My Twitter Feed

21 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χώρος για φιλοξενία των αστέγων -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Βγαίνουν τ’ άπλυτα στη φόρα

Του Τάσου Παππά.


Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα εκεί στην προανακριτική για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατία-μέλη της επιτροπής εξοργίστηκαν επειδή, κατά τη γνώμη τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της επιτροπής διαδίδουν ψεύδη σ’ ό,τι αφορά την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου. Είναι προφανές ότι η κατάθεση της κ. Δημητρίου είναι πολύ ενοχλητική για τη συντηρητική παράταξη, ιδιαίτερα για την πτέρυγά της που έχει σημείο αναφοράς τον Αντ. Σαμαρά και δεν κρύβει τη ρεβανσιστική διάθεσή της.

Αυτή η ομάδα, που ακόμη δεν έχει χωνέψει την ήττα του εκλεκτού της τον Γενάρη του 2015, έχει αναλάβει εργολαβικά, με την ανοχή του πρωθυπουργού, την υπόθεση και έχει συγκεκριμένες επιδιώξεις. Δεν την ενδιαφέρει να αποδείξει την ενοχή του Παπαγγελόπουλου. Θέλει να τον στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο.

Θέλει να βγάλει στη σέντρα τον Αλέξη Τσίπρα περικυκλωμένο από δηλητηριώδεις φήμες, αν και θα προτιμούσε να τον δει στο εδώλιο, δίπλα στον άλλοτε υφιστάμενό του. Θέλει να περάσει, με τη βοήθεια των φιλικών μέσων ενημέρωσης, την εντύπωση ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis, παρά μόνο σκευωρία.

Πρόκειται για τους βουλευτές της Ν.Δ. που, όταν κατέθεταν οι τρεις εισαγγελείς (Ράικου, Αγγελής, Αθανασίου), είχαν γεμίσει το σύμπαν με… έγκυρες «πληροφορίες» για το πόσο ενοχοποιητικές για τον Παπαγγελόπουλου ήταν οι μαρτυρίες των τριών εισαγγελέων και δικαίωναν την επιλογή τους να σύρουν στην επιτροπή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Συγκλονίστηκαν, μάλιστα, τόσο πολύ από τις καταθέσεις των τριών εισαγγελέων που αποφάσισαν (χωρίς καμία παρότρυνση από το μέγαρο Μαξίμου, λένε, και όποιος θέλει τους πιστεύει) να ζητήσουν τη συνδρομή τριάντα δεξιών συναδέλφων τους ώστε να διευρυνθεί το κατηγορητήριο.

Οπως και έγινε. Βρέθηκαν οι τριάντα, συνέταξαν νέο κατηγορητήριο αποκτώντας πρόσβαση στο ανακριτικό υλικό (πώς τα κατάφεραν αφού αυτό είναι απόρρητο, ουδείς γνωρίζει), πρόσθεσαν περίπου τον μισό ποινικό κώδικα και κατά πάσα βεβαιότητα η Ολομέλεια της Βουλής –η δεξιά πλειοψηφία δηλαδή με τη συμπαράσταση της ελάσσονος αντιπολίτευσης– θα εγκρίνει την πρότασή τους. Τόσο απλά, τόσο τυπικά, τόσο εξωφρενικά. Ομως η κ. Δημητρίου δεν είναι μια τυχαία μάρτυρας. Είναι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

Με τη μαραθώνια κατάθεσή της μάλλον τους χάλασε τη σούπα. Σύμφωνα με τις διαρροές φέρεται να αποδόμησε πλήρως τις καταθέσεις Αγγελή, Ράικου, Αθανασίου, χρεώνοντας και στους τρεις σκοπιμότητες (η πιο ήπια καταγγελία της) και αφήνοντας σοβαρούς υπαινιγμούς για διάπραξη σίγουρα πειθαρχικών παραπτωμάτων, ενδεχομένως και ποινικών αδικημάτων. Μπορεί η υπόθεση να λοξοδρομήσει και αντί για σκευωρία Παπαγγελόπουλου να έχουμε σκευωρία εναντίον του Παπαγγελόπουλου. Και αυτό προσπαθούν να το αποτρέψουν πάση θυσία στη Νέα Δημοκρατία.

Οι τρεις εισαγγελείς, που κατήγγειλαν τον Παπαγγελόπουλο για τα μύρια όσα, είναι εν ενεργεία. Κατηγορούνται από την πρώην προϊσταμένη τους για πολλά και διάφορα, ανάμεσά τους και για μερικά που κάνουν όσους πολίτες παρακολουθούν τις εργασίες της επιτροπής να προβληματίζονται έντονα για τη σχέση που έχουν ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη της Δικαιοσύνης με τη νομιμότητα και την ηθική. Θα πει κάποιος ότι είναι οι ισχυρισμοί της κ. Δημητρίου εναντίον των ισχυρισμών των τριών εισαγγελέων. Σωστό.

Αυτή όμως είναι μια φιλολογική παρατήρηση που την επιστρατεύουμε για να υποστηρίξουμε ότι όλες οι γνώμες που διατυπώνονται για ένα επίμαχο θέμα έχουν την ίδια αξία. Εφόσον καμία δεν παρουσιάζει στοιχεία που θα την καταστήσουν κυρίαρχη, περιβάλλονται όλες με το ίδιο κύρος. Τέτοιες εκκρεμότητες δεν τις λύνουν τα δικαστήρια. Στην περίπτωσή μας, όμως, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά γιατί αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και πρωταγωνιστούν κορυφαίοι εισαγγελικοί λειτουργοί – μία πρώην και τρεις εν ενεργεία.

Είναι υποχρεωμένος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να πράξει τα δέοντα προκειμένου να φανεί αν οι καταγγελίες της κ. Δημητρίου είναι βάσιμες. Αν αποδειχθούν βάσιμες, οφείλει να απαιτήσει, το λιγότερο, εξηγήσεις από τους τρεις εισαγγελείς. Αν αποδειχθούν λόγια του αέρα, η κ. Δημητρίου θα είναι εκτεθειμένη. Υποχρεωμένοι είναι και οι τρεις εισαγγελείς να πράξουν τα δέοντα. Δεν είναι δυνατόν να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι θα είναι στο διηνεκές ευάλωτοι στην υποψία ότι κάτι βρόμικο έκαναν και στο σκάνδαλο Novartis και σε άλλες… ευώδεις ιστορίες.

Ο κ. Αγγελής ζήτησε να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με την κ. Δημητρίου. Η προανακριτική επιτροπή, για να ακριβολογούμε η πλειοψηφία της, επιβάλλεται να εγκρίνει το αίτημά του. Επιβάλλεται επίσης να κάνει δεκτό και το αίτημα του κ. Παπαγγελόπουλου να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Αντ. Σαμαρά. Πάντως, όποια εξέλιξη κι αν έχουμε, το βέβαιο είναι πως «η προανακριτική βλάπτει σοβαρά και την πολιτική και τη Δικαιοσύνη». Πολλά άπλυτα βγαίνουν στη φόρα και για τις δυο.

Ανάγωγα

Ο Μπολσονάρο στη Βραζιλία, ο Ορμπαν στην Ουγγαρία, ο Τραμπ στις ΗΠΑ κάνουν του κεφαλιού τους και στο θέμα της πανδημίας και στο θέμα της δημοκρατίας. Μάλλον αριστεροί λαϊκιστές είναι. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε