My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Βάζουν “λουκέτο” στη Βιβλιοθήκη Κιλκίς

dimosia-vivliothiki-kilkis

Ερώτηση Κουίκ στη Βουλή.

H Δημόσια Βιβλιοθήκη Κιλκίς είναι μια απ` τις 46 της χώρας που προορίζεται για “λουκέτο” δια της γνωστής πλέον μεθόδου των συγχωνεύσεων. Εξ` αυτού συνάγεται, μάλιστα, ότι οι πρώτες απολύσεις (κατ` ουσίαν) δημοσίων υπαλλήλων στο νομό μας ενδέχεται να γίνουν απ` την εν λόγω Βιβλιοθήκη. 

Το θέμα του κλεισίματος των βιβλιοθηκών ήταν το αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τέρενς Κουίκ, προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

“Τον αφανισμό της γνώσης έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση με τη συγχώνευση και κατάργηση 46 Δημόσιων Βιβλιοθηκών” καταγγέλλει ο κ. Κουίκ, επικαλούμενος επιστολή του Συλλόγου Φίλων Βιβλιοθήκης Χίου «Αδαμάντιος Κοραής».

«Με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων, κατ’ επιταγή των Μνημονίων που υλοποιεί η κυβέρνηση, η Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη του νησιού, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», πρόκειται να κατεβάσει ρολά. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα οδηγήσει στη δραματική συρρίκνωση του ήδη πενιχρού προϋπολογισμού των Δημόσιων Βιβλιοθηκών, σε απολύσεις 200 εργαζομένων, στον κίνδυνο για την ασφάλεια του πολύτιμου ιστορικού αρχειακού και άλλου υλικού και στην κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας των βιβλιοθηκών», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης και τονίζει πώς «είναι πραγματικά αδιανόητο να αφήσουμε τον «Αδαμάντιο Κοραή», βιβλιοθήκη με αδιάλειπτη γνώση και προσφορά στη γνώση και τον πολιτισμό από το 1792 να υποκύψει στους απαράδεκτους σχεδιασμούς που υπαγορεύονται από τα συμβόλαια των μνημονίων».

«Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να αποτρέψετε τον αφανισμό των 46 Δημοτικών Βιβλιοθηκών;» ερωτά τον αρμόδιο υπουργό ο Τέρενς Κουίκ, παραθέτοντας όλες τις βιβλιοθήκες που πανελλαδικά καταργούνται.

Αυτές είναι: Η βιβλιοθήκη της Αίγινας, της Αρεόπολης, της Βυτίνας, των Δελφών, της Λευκάδας, των Μηλιών, των Μολάων, του Πεταλιδίου, της Μήθυμνας, της Ζακύνθου, της Ζαγοράς, της Ανδρίτσαινας, της Σάμου, της Σιάτιστας, της Βέροιας, της Χίου, των Γρεβενών, της Καλαμάτας, της Δράμας, της Έδεσσας, της Ελευθερούπολης, της Πύλης, του Καρπενησίου, της Κέρκυρας, του Κιλκίς, της Κόνιτσας, της Λαμίας, του Ληξουρίου, της Λιβαδειάς, της Ναυπάκτου και της Μυτιλήνης.

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Με τα μνημονιακά συμβόλαια που έχει υπογράψει η συγκυβέρνησή σας, φτάσαμε στο σημείο να κατεβάζουμε ρολά και στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες.

 

Ο αφανισμός της γνώσης συνεχίζεται χωρίς κανένας συγκυβερνητικός πολιτικός παράγων να αντιλαμβάνεται ότι αυτό συμπαρασύρει και την Ελλάδα μας.

 

Σας παραθέτω ανοικτή επιστολή που μου εστάλη από τη Χίο, με τη φροντίδα των μελών της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος.

 

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ

 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΧΙΟΥ

 

«ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ»

 

Χίος 29/5/2013

 

Με αίσθημα αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση 46 Δημόσιων Βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και η Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», σε έναν ενιαίο κεντρικό οργανισμό.

 

Με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων, κατ’ επιταγή των Μνημονίων που υλοποιεί η Κυβέρνηση, ο σχεδιασμός αυτός θα έχει ως βέβαια αποτελέσματα:

 

Τη δραματική συρρίκνωση του ήδη πενιχρού προϋπολογισμού των Δημόσιων Βιβλιοθηκών.

 

Τις απολύσεις εργαζομένων που έχουν δώσει την ψυχή τους για τις Βιβλιοθήκες με το πρόσχημα του πλεονάζοντος προσωπικού.

 

Τον κίνδυνο για την ασφάλεια του πολύτιμου ιστορικού, αρχειακού και άλλου υλικού που διατηρείται στις Βιβλιοθήκες και αποτελεί δημόσιο αγαθό και  πνευματική κληρονομιά ολόκληρης της κοινωνίας μας.

 

Την κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας των βιβλιοθηκών, ειδικά ιστορικών βιβλιοθηκών όπως η Βιβλιοθήκη «Αδαμάντιος Κοραής», με την υπαγωγή τους σε έναν τερατώδη κεντρικό γραφειοκρατικό μηχανισμό υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, χωρίς καμιά σχέση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

 

Πρακτικά η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση, την αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας, με ορατό τον κίνδυνο για κλείσιμο της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής».

 

Η Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» έχει μια πορεία αδιάλειπτης προσφοράς στη γνώση και στον πολιτισμό από το 1792 έως σήμερα. Είναι πραγματικά αδιανόητο να την αφήσουμε να υποκύψει στους απαράδεκτους σχεδιασμούς που υπαγορεύονται από εχθρούς της γνώσης και του πολιτισμού.

 

Καλούμε:

 

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και συντονισμένης αντίδρασης.

 

Τους τοπικούς Βουλευτές να αρνηθούν να συμπράξουν σ’ αυτό το έγκλημα απέναντι στην ιστορία και την πνευματική παράδοση του τόπου μας.

 

Τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν στην αντίδραση για τη ματαίωση αυτής της εξέλιξης.

 

Όλους τους συμπολίτες μας, τις γενιές που μεγάλωσαν στη Βιβλιοθήκη «Κοραής», να σταθούμε όλοι και όλες στο πλευρό του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος του τόπου μας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

 

Ο Πρόεδρος Ανδρέας Μιχαηλίδης

 

Ο Γραμματέας Γιάννης Βούλγαρης

 

Ο Ταμίας Δημήτριος Δημητρακόπουλος

 

Τα μέλη Κώστας Ζαφείρης, Ελένη Μπλούγκαρη»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Επιπροσθέτως σας αναφέρω ότι τα κοφτερά μυαλά της χώρας σκέφτηκαν πολύ και αποφάσισαν να συγχωνευθούν συνολικά 46 δημόσιες βιβλιοθήκες και να απολυθούν 200 υπάλληλοι.

 

Ποιες είναι οι βιβλιοθήκες:

 

Αίγινας, Αρεόπολης, Βυτίνας, Δελφών, Λευκάδας, Μηλιών, Μολάων, Πεταλιδίου, Μήθυμνας, Ζακύνθου, Ζαγοράς, Ανδρίτσαινας, Σάμου, Σιάτιστας, Βέροιας, Χίου, Γρεβενών, Καλαμάτας, Δράμας, Έδεσσας, Ελευθερούπολης, Πύλης, Καρπενησίου, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κόνιτσας, Λαμίας, Ληξουρίου, Λιβαδειάς, Ναυπάκτου, Μυτιλήνης

 

Κατόπιν τούτων, σας ερωτώ κ. Υπουργέ:

 

  1. Μία βιβλιοθήκη σαν του Κοραή, που σεβάστηκαν και οι Τούρκοι, οδηγείται στον αφανισμό. Οδηγείται και ο Έλληνας στην αμάθεια. Θα το επιτρέψετε;
  2. Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να αποτρέψετε τον αφανισμό 46 Δημοτικών Βιβλιοθηκών;

 

Σχόλια
7 Σχόλια to “Βάζουν “λουκέτο” στη Βιβλιοθήκη Κιλκίς”
  1. Ο/Η Α λέει:

    Αληθεύει ότι κλείνει η μοναδική βιβλιοθήκη της πόλης? Έχει πάρει θέση η Δημοτική αρχή? Έχουν πάρει θέση οι βουλευτές μας? Έχουν πάρει θέση οι προϊστάμενοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας? Έτσι θα το αφήσουμε αυτό το έγκλημα? Μια βιβλιοθήκη που πρόσφατα ανακαινίστηκε και σφύζει από ζωή και παιδικές φωνούλες θα τους αφήσουμε να την κλείσουν? Μας έχει μείνει τίποτα άλλο σ αυτήν την πόλη πέρα από τσιμέντα για να ανασάνουμε? Στο βωμό της ανάπτυξης θυσιάζεται η πρόσβαση στη γνωση , στη φαντασία , στην παιδεία? Σας τη γυρνάω πίσω τέτοια ανάπτυξη κύριοι , αλλά τη βιβλιοθήκη μας δε σας τη χαρίζω . Πόλεμο θέλετε? Πόλεμο θα έχετε!

  2. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Mετά το κλείσιμο των βιβλιοθηκών θα ήταν παράλογο να υποθέσει κανείς, οτι με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων (που πάνε όλοι στους τοκογλύφους δανειστές) σειρά έχουν και κάποια σχολεία με την μορφή των συγχωνεύσεων, που ασφαλώς αυτό θα σημάνει απολύσεις, αλλά και δυσχέρειες στην εκπαιδευτική διαδικασία; Και βεβαίως αποτελεί πρόσχημα όταν στις πρώτες θέσεις της κυβερνητικής λίστας των άχρηστων οργανισμών μπαίνουν η γνώση και ο πολιτισμός. Μέρα με τη μέρα διαπιστώνουμε με περισσή δυσφορία και θυμό, πως αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμμία απολύτως λίστα αξιών γι’ αυτή τη χώρα και για τους πολίτες της. Είναι σαν ένας τενεκές ξεγάνωτος που προκαλεί θύματα παντός τύπου και επομένως πρέπει επειγόντως να πεταχτεί στα σκουπίδια. Αν οι πολιτικοί της συγκυβέρνησης ασπάζονται την άποψη του Otto Von Bismark, οτι δηλαδή “η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού”, τότε ο αντίλογος συντάσσεται με την άποψη του J. K. Galbraith, που είπε οτι “η πολιτική δεν είναι τέχνη, αλλά είναι η επιλογή ανάμεσα στο καταστροφικό και στο δυσάρεστο”.

  3. Ο/Η Μελίνα λέει:

    Μήνες τώρα ακούμε την κατάργηση φορέων της Κυβέρνησης οι οποίοι είχαν ουσιαστικά καταστεί ανενεργοί εδώ και χρόνια. Με έκπληξη λοιπόν διαπιστώσαμε ότι από τους πρώτους “ενοχλητικούς” φορείς ήταν οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες, συμπεριλαμβανομένης και αυτή της πόλης μας. Τα συμπεράσματα για τη στόχευση αυτής της ανακοίνωσης δικά σας. Νομίζω λοιπόν ότι ήρθε η ώρα της αντίδρασης όχι μόνο των ανώνυμων “σκεπτόμενων” αυτού του τόπου αλλά πρώτα απ’ όλα των επωνύμων που υπηρέτησαν κατα καιρούς τον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες. Κύριοι του πολιτισμού , των γραμμάτων και των τεχνών τελείωσαν οι φωτογραφίες, οι φαμφάρες και οι βαρύγδουπες δηλώσεις που δεν κοστίζουν τίποτα. Ήρθε η ώρα εσείς που υπηρετήσατε και υπηρετείται τις θέσεις αυτές ν’αναλάβετε τις ευθύνες σας και να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Αντισταθείτε στην κατάργηση της πολιτισμικής ελπίδας αυτής της πόλης για τα παιδιά μας. Η εξαθλίωση ενός λαού έρχεται μόνο όταν του στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση. Αυτό για μένα είναι το πιο συγκλονισικό και ανατριχιαστικό που θα μπορούσε να κάνει η παρούσα συγκυβέρνηση.

  4. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

    Φίλοι κιλκισιώτες, μήπως είναι μια τιμητικη και επετειακή απόφαση για τα εκατοντάχρονα της ενσωμάτωσης του Κιλκίς στην Ελλάδα; Ρωτήστε αυτούς τους μεγαλόσχημους νάνους που θα έρθουν σε καμιά εκοσαριά μέρες στον τόπο σας να βγάλουν δεκάρικους λόγους για το ιστορικό γεγονός.

    Εξάλλου, τι να την κάνετε τη βιβλιοθήκη σε έναν μεταλλευτικό Δήμο;

  5. Ο/Η Κωστας λέει:

    Την ιδια ωρα που κλεινουν 46 δημοσιες βιβλιοθηκες σε ολη τη χωρα επιδοτουν χιλιαδες θεσεις “επιμορφωσης” στα ΚΕΚ για σεκιουριταδες να φυλαν την ολιγαρχια του πλουτου απο τους εκατομμυρια εξαθλιωμενους και θεσεις για τυφλοποντικες ορυχειων! Τι τις θελετε τις βιβλιοθηκες; Και για να μιλησουμε σοβαρα αντισταση δεν γινεται απο το σπιτι. Επρεπε να ειμαστε στο δρομο για ολα αυτα μαζι, οχι παντα οι ιδιοι και οι ιδιοι. Παιρνουμε λοιπον πρωτοβουλιες καλουμε τον κοσμο και αγωνιζομαστε! Ας μην τα περιμενουμε ολα απο τους αλλους, τους “σωτηρες, και την εκλιπουσα διαννοηση!

Σχολιάστε