Αύξηση παρά τη δύσκολη χρονιά
Την ενδυνάμωση της αμπελουργικής ζώνης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, την περίοδο 2023-2024, είχαν ως αποτέλεσμα οι προσπάθειες των αμπελουργών, των οινοποιείων και της Π.Ε. Κιλκίς, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα στην καλλιέργεια αμπέλου.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τον έλεγχο των Δηλώσεων Παραγωγής Οίνων για την περίοδο 2023-2024, τα κρασιά που παράχθηκαν στα 16 οινοποιεία της ΠΕ Κιλκίς έφτασαν τους 660 τόνους, εκ των οποίων 138 είναι οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και οι 380 Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» & « ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ».
Στις ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή οίνων από τα οινοποιεία της περιοχής, στην πρώτη θέση βρίσκεται το ξινόμαυρο με τις γαλλικές ποικιλίες Merlot και Cabernet sauvignon να ακολουθούν και μαζί με την δική μας Νεγκόσκα να αποτελούν τις βασικές ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του 70% των οίνων της Π.Ε Κιλκίς.
Ακόμη και αυτή την δύσκολη για το σταφύλι χρονιά επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη των μεγάλων οινοποιείων της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας στην ποιότητα των σταφυλιών της περιοχής, καθώς μεγάλα οινοποιεία των διαμερισμάτων αυτών, αγόρασαν σταφύλια τόσο από μεμονωμένους παραγωγούς όσο και από την ομάδα παραγωγών της περιοχής μας, η οποία διέθεσε κοντά στους 1.200 τόνους σταφυλιών στους ενδιαφερόμενους.
Την δύσκολη αυτή χρονιά, παρά την μεγάλη προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών η παραγωγή οίνων Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε στην περιοχή είχε μείωση της τάξης του 15%.