My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Κιλκίς - αφίσαΑφιερωμένο στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς, είναι το δημοσίευμα του Κώστα Μαρίνου στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και στο makthes.gr. Ας το διαβάσουμε:

Πριν από δεκατρία χρόνια ο δήμος Κιλκίς πήρε μία απόφαση, που ξάφνιασε. Θα πρόβαλε την τέχνη του κουκλοθέατρου, θα διοργάνωνε η πόλη ένα φεστιβάλ, για να παρουσιάσουν εκεί τη δουλειά τους έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, που δίνουν ζωή στις άψυχες μαριονέτες. Εκείνη η απόφαση τηρήθηκε, ρίζωσε και έτσι το «Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς», όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, γιορτάζει φέτος, με τις ευχές όλων για μακροημέρευση, τα 14α γενέθλιά του.

Ψυχή του φεστιβάλ από τα πρώτα διστακτικά βήματά του, ο Χουάνχο Κοράλες, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση της τότε διοίκησης του δήμου Κιλκίς, γνωρίζοντας ότι είναι και μία διπλή πρόκληση. Αφενός διότι εξέφραζε το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, αφετέρου γιατί είχε και άλλους στόχους. «Ήθελαν να προτείνουν μία πολιτιστική ταυτότητα για το Κιλκίς, αν και η προσπάθεια άρχισε περισσότερο με σκεπτικό αναπτυξιακό», λέει τώρα ο Χουάνχο Κοράλες, καθώς θυμάται τις φάσεις που πέρασε το φεστιβάλ. Πρώτα με την ένταξη του Κιλκίς στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων το 2002, στη συνέχεια με τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ από το ΕΣΠΑ. Άλλωστε, όπως τονίζει, μπορεί ο κόσμος να εκτίμησε την προσπάθεια, να παρακολουθούσε τις δραστηριότητες του φεστιβάλ, αλλά «ναι, ο κόσμος είναι αυτός που το κρατά, όμως η ωμή αλήθεια είναι ότι, εάν δεν είχε λεφτά ο δήμος και δεν υπήρχε το ΕΣΠΑ, δεν θα είχαμε τώρα φεστιβάλ ή θα είχε αποκτήσει άλλη μορφή». ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η χρηματοδότηση από τα κοινοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ θα συνεχιστεί, δίνοντας τη δυνατότητα να προτείνει και φέτος ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα. Συνολικά δεκαεπτά θίασοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν στο Κιλκίς, στο συνεδριακό κέντρο, στη δημόσια βιβλιοθήκη, σε σχολεία, πλατείες και δρόμους της πρωτεύουσας του νομού αλλά και σε χωριά, έργα για μικρούς και μεγάλους.

«Στο πρόγραμμα υπάρχουν διαφορετικά πράγματα», λέει ο Χουάνχο Κοράλες. «Από το μαύρο θέατρο της Πράγας, που μπορεί να μην είναι καθαρό κουκλοθέατρο, ως παραστάσεις, που ερευνούν άλλες τεχνικές. Έτσι μία ομάδα από το Ισραήλ θα κάνει κουκλοθέατρο με οριγκάμι, τη γνωστή γιαπωνέζικη τεχνική, με την οποία ένα φύλλο χαρτί παίρνει διάφορες μορφές. Σωματικό κουκλοθέατρο θα δείξει μία ομάδα με μέλη από το Περού και την Ιταλία. Αυτοί κάνουν ‘κούκλες’ το σώμα τους και εμψυχώνουν ορισμένα μέλη του».

Αυτή η λέξη -«εμψυχώνω»- μπορεί να γίνει και ορισμός της τέχνης του κουκλοθέατρου, αφού ο «ερμηνευτής», ο άνθρωπος ο οποίος κινεί τις κούκλες ή άλλα αντικείμενα ή ακόμη και ένα μέλος του σώματός του, δίνει ψυχή σε αυτά, τα ζωντανεύει.

«Το κάνουν και τα παιδιά που δίνουν προσωπικότητα, ψυχή και κίνηση στα αντικείμενα, όταν παίζουν, αλλά το βλέπουμε ακόμη σε πολλές διαφημίσεις, όπου ενήλικες μιλούν στις μηχανές. Το οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να πάρει ψυχή και αξία και αυτό μας διασκεδάζει», λέει ο κ. Κοράλες για τη γοητεία που ασκεί το θέατρο σε άτομα κάθε ηλικίας. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΣΙΑ

Πάνω από δεκαπέντε επαγγελματικοί θίασοι κουκλοθέατρου υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ δεκάδες είναι οι ερασιτέχνες που ασχολούνται με αυτήν την τέχνη. Εκατό από αυτούς θα βρεθούν στο Κιλκίς, για να παρακολουθήσουν την 4η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει η 5η συνάντηση για το κοινωνικό θέατρο με τίτλο «Στην απέναντι όχθη: απόδραση από τις εξαρτήσεις». Μεταξύ άλλων στη διάρκειά της έφηβοι από το Κιλκίς και τη Γερμανία θα ανεβάσουν ένα δικό τους έργο με την καθοδήγηση ξένων σκηνοθετών. Ακόμη, πέρα βεβαίως από το πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων (www.kilkis-festival.gr για περισσότερες πληροφορίες), θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια για ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς και γονείς, θα γίνει ένα εργαστήριο για κουκλοπαίκτες και θα παρουσιαστεί μία έκθεση φωτογραφίας και αντικειμένων με τίτλο «Η τέχνη του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα στην Ελλάδα».

Πριν από λίγο καιρό είχε ανακοινωθεί η συνεργασία του φεστιβάλ του Κιλκίς με αντίστοιχα της Νότιας Κορέας. Η επισημοποίηση της συνεργασίας, η οποία σημαίνει ότι ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των καλλιτεχνών των δύο χωρών, θα γίνει στη διάρκεια του φεστιβάλ, το οποίο θα παρακολουθήσει ομάδα κουκλοπαικτών και εκπροσώπων φεστιβάλ από τη χώρα της Ασίας. Και δεν είναι οι μόνοι ξένοι επισκέπτες της πόλης, αφού το φεστιβάλ θα παρακολουθήσουν σκηνοθέτες και καλλιτέχνες από τη Φιλανδία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κορέα, τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Απόδειξη της καλλιτεχνικής αξίας του; Ναι αλλά και της χαράς που προσφέρει αυτή η τέχνη σε όλους. Ή, όπως λέει ο κ. Κοράλες γι’ αυτούς που την αγνοούν, «θα χαρούν την αισθητική και θα φύγουν από τις παραστάσεις με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους».

Σχολιάστε