My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ας μιλήσουμε λίγο για μπάσκετ

*Κείμενο, Φωτογραφίες: Γιάννης Σιταρίδης

Πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά της ομάδας. Συμμετέχουν, βρίσκονται παντού, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της μηχανής της ΚΟΥΠΑ Κιλκίς. Ίδρωσαν όσο κανείς τη φανέλα σε κάθε παιχνίδι που αγωνίστηκαν, δίνοντας ό τι είχαν προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Οι εποχές άλλωστε που άντεχαν περισσότερο από 40 λεπτά στον ίδιο ρυθμό έχουν περιέλθει προ πολλού. Είναι ωστόσο γερά σκαριά και αντέχουν.

Ο λόγος για τους Θοδωρή Ποζίδη, Δημοσθένη Ψωμιάδη και Σωκράτη Τσουλφαΐδη. Πρόκειται για τη δεύτερη παρουσίαση των παικτών της ομάδας μας. Θα ακολουθήσουν και άλλες μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αλλά ας δώσουμε το λόγο σε αυτούς.

Θόδωρος Ποζίδης

Είναι ο γηραιότερος όλων, τον αποκαλούν ωστόσο, «αειθαλή». Ο υπαρχηγός. Αυτός που στηρίζει τους υπόλοιπους τις δύσκολες στιγμές, αυτός που επιβραβεύει την προσπάθεια, τον αλτρουισμό, την αυτοθυσία. Ο Θόδωρος Ποζίδης θα κοσμεί με την παρουσία του για ακόμα μια χρονιά τα γήπεδα της κατηγορίας. Η ερώτηση όμως που του απηύθυνα είναι … ευθεία…

Σε βλέπουμε πολλές φορές να δίνεις οδηγίες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πόσο καιρό σκέφτεσαι να παίζεις μπάσκετ; Η προπονητική ανήκει στις προτεραιότητες σου; Θα ήθελες να κοουτσάρεις κάποια στιγμή;

Τέο: Αναφορικά με το κοουτσάρισμα, όχι δεν περνά από το μυαλό μου καθόλου, δεν το έχω στις προτεραιότητές μου. Όσο αφορά τώρα το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα παίζω μπάσκετ όσο θα μπορώ να στέκομαι με αξιοπρέπεια μέσα στο γήπεδο. Όσο αντέχω ακόμα.

«Όχι δεν θα σου δώσω deadline…» μου είπε ορθά κοφτά και σκάσαμε όλοι στην παρέα, στα γέλια.

Παρακολουθώντας τον να παίζει, μπορεί αμέσως να διακρίνει κανείς το πάθος του. Δεν θα μπορούσα να αντισταθώ στο να τον ρωτήσω για τη νέα γενιά που έρχεται να πλαισιώσει την παλιότερη.

Πώς βλέπεις τη νέα γενιά που έρχεται; Θα βγάλει την ενέργεια που όλοι θέλουμε μέσα στο παρκέ; Ποιος πιστεύεις πως πρέπει να είναι ο δικός σου ρόλος στο νέο αυτό σύνολο;

Τέο: Η νέα γενιά φυσικά μεγάλωσε με διαφορετικά πρότυπα. Αυτή είναι άλλωστε η εξέλιξη της κοινωνίας και της ζωής. Θα μιλήσω συγκεκριμένα για τα παιδιά τα δικά μας, της ΚουΠα, που πλαισιώνουν την ανδρική ομάδα, έχουν το πάθος, και πιστεύω μεταδίδοντας προς αυτά και το δικό μας πάθος και δίψα για μπάσκετ, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Έχουν το πάθος, έχουν τη θέληση, έχουν τη σπίθα. Με τη βοήθειά μας θα τα καταφέρουν. Από την άλλη, ο δικός μου ρόλος; Θα προσπαθήσω να μεταφέρω τις μπασκετικές μου γνώσεις, αλλά και το πώς να στέκονται μέσα στο γήπεδο όχι μόνο σαν αθλητές αλλά και σαν άνθρωποι. Θα προσπαθήσω να τους διορθώνω κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων. Είναι δεδομένη η υποστήριξη από πλευράς μου, από την πλευρά τους πάλι θα χρειαστεί πολύ δουλειά. Χωρίς δουλειά και προπόνηση δεν γίνεται τίποτα.

Ο Τέο εκτός από την πορτοκαλί σπυριάρα θεά, αγάπησε και την άλλη, αυτήν με τα ασπρόμαυρα εξάγωνα. Το μπάσκετ απ’ ότι φαίνεται τελικά τον κέρδισε.

Τι σημαίνει για σένα μπάσκετ;

Τέο: Αυτή ερώτηση είναι πολύ σοβαρή φίλε Γιάννη. Το μπάσκετ είναι κομμάτι της ζωής μου. Έχω αφιερώσει ατελείωτες ώρες στα γήπεδα για το μπάσκετ. Προπονήσεις, αγώνες, φιλίες. Δεν είναι μόνο το ότι αθλούμαστε. Μας βοηθά και στην ίδια μας τη ζωή, Είναι σαν ένα σχολείο. Το μπάσκετ έχει διαμορφώσει το χαρακτήρα μας. Δεν σου κρύβω πως έχω μάθει εξαιτίας του μπάσκετ, πώς να διαχειρίζομαι άσχημες καταστάσεις στη ζωή μου. Το μπάσκετ μου έμαθε πώς να ελέγχω τις αντιδράσεις μου, τα νεύρα μου, να μην λειτουργώ εν βρασμώ. Όταν βρίσκεσαι στον αγώνα υπό πίεση, προσπαθείς να κάνεις το σωστό, τη σωστή κίνηση, τη σωστή πάσα. Έτσι και στη ζωή. Στην πίεση πρέπει να μάθεις να αντιδράς με ψυχραιμία. Σε ένα θυμό, σε ένα καυγά, σε μια αντιπαράθεση. Τι να πω. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου.

Δημοσθένης Ψωμιάδης

Ο Δημοσθένης είναι ένα παιδί με μεγάλη καρδιά. Ένα παιδί που βάζει πάντα το εμείς πάνω από το εγώ. Είναι όμως και ένα μεγάλο πειραχτήρι που δεν σταμάτησε να πειράζει καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης τον υπαρχηγό. Τον τσιγκλούσε συνεχώς και τον πίκαρε. Το ίδιο κάνει άλλωστε και στις προπονήσεις. Ένα κλέψιμο, μια τάπα, ένα καλάθι …poster… προκαλούν πάντα ο ένας τον άλλον συνεχώς. Όσο φοράμε αυτό το ρημάδι το κοντό παντελονάκι, θα είμαστε πάντα παιδιά…

Πες μας Δήμο. Ήσουν πέρσι από τους πιο συνεπείς στις προπονήσεις της ομάδας. Τι σημαίνει για σένα η προπόνηση. Και ποιο το μήνυμά σου στα νέα παιδιά;

Δήμος: Η προπόνηση είναι το παν για έναν αθλητή. Δουλεύοντας με το συμπαίκτη σου γίνεται και αυτός καλύτερος αλλά και η ίδια η ομάδα συνολικά. Η προπόνηση είναι για έναν αθλητή το άλφα και το ωμέγα. Όσο για τα νέα παιδιά, πρέπει να έρχονται στις προπονήσεις όσο μπορούν. Στο γήπεδο θα μάθει καλύτερα ο ένας τον άλλο και σαν χαρακτήρα αλλά και μπασκετικά θα βρεθούν καλύτερα. Και φυσικά συνολικά. Έτσι μόνο θα δημιουργηθεί η κατάλληλη χημεία μέσα στην ομάδα ώστε να την πάει στο επόμενο επίπεδο και τελικά στο δρόμο των επιτυχιών.

Η καλή, αξιόπιστη πρώτη πάσα, αμέσως μετά το αμυντικό ριμπάουντ είναι ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για την ορθή εκδήλωση ενός αιφνιδιασμού. Ο Δημοσθένης διαθέτει αυτήν την πάσα.

Ποια ή προτίμησή σου; Το γρήγορο με λίγες ντρίπλες και αιφνιδιασμούς μπάσκετ, ή αυτό του σετ παιχνιδιού πάνω σε οργανωμένη άμυνα; Τι εξιτάρει περισσότερο εσένα και τι πιστεύεις πως ταιριάζει στην ομάδα;

Δήμος: Ανάλογα. Αυτό εξαρτάται πάντα από το υλικό που διαθέτει η ομάδα. Προσωπικά μου αρέσει το γρήγορο παιχνίδι και ο αιφνιδιασμός. Όσο για την ομάδα μας, θα δούμε. Δεν μπορώ να πω τι μας ταιριάζει και τι όχι. Σίγουρα οι νέες προσθήκες, οι παίκτες που ήρθαν, θα βοηθήσουν. Περιμένουμε να δούμε. Τώρα το τι θα ταιριάξει στην ομάδα δεν μπορώ να το απαντήσω άμεσα. Ο προπονητής ξέρει καλύτερα. Προσωπικά πάντως, προτιμώ το γρήγορο μπάσκετ.

Σωκράτης Τσουλφαΐδης

Ο Σωκράτης έρχεται να παίξει για τέταρτη σεζόν μπάσκετ, όντας ο πιο βελτιωμένος παίκτης της ομάδας. Με φανερά ανεβασμένα τα νούμερα του σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, με προσφορά σε άμυνα κυρίως αλλά και σε επίθεση, υπόσχεται αντίστοιχες εμφανίσεις και φέτος.

Τι υπόσχεσαι τελικά στους φίλους της ομάδας;

Σωκράτης: Η υπόσχεση προς τους φίλους της ομάδας είναι πως θα έχω την ίδια προσήλωση, δίνοντας το 100% των δυνατοτήτων μου, προσπαθώντας πάντα για τη νίκη και το συνολικό καλό. Όσο αφορά τη βελτίωση που ανέφερες, έχει να κάνει με την προπόνηση το καθαρό μυαλό, την ανιδιοτέλεια που χρειάζεται σε ένα ομαδικό άθλημα όπως είναι το μπάσκετ, για να υπάρξει βελτίωση και μέλλον. Οι εγωισμοί και το ατομικό συμφέρον δεν χωρούν. Η ατομική επιτυχία σε ένα ομαδικό άθλημα, μόνο μέσα από τη συλλογική επιτυχία μπορεί να προσέλθει…

Ωστόσο παρά τις καλές δικές του εμφανίσεις, η ομάδα δεν παρουσίασε καλό πρόσωπο. Αν και ξεκίνησε με καλή αγωνιστική παρουσία στο κύπελλο και με εκτός έδρας νίκη στο πρώτο ματς στο πρωτάθλημα, δεν συνέχισε το ίδιο καλά, διαψεύδοντας τελικά τις προσδοκίες όλων.

Τι πιστεύεις πως έφταιξε;

Σωκράτης: Γιάννη πιστεύω πως έφταιξαν δύο πράγματα. Εξ αρχής οι προσθήκες που έγιναν στην ομάδα έδωσαν άλλο αέρα και προσδοκίες. Δυστυχώς τρεις στους τέσσερις αποχώρησαν σύντομα με τραυματισμούς και έτσι το πλάνο του προπονητή βασίστηκε στους εναπομείναντες, κάνοντας τη χρονιά δύσκολη. Το δεύτερο, συνέπεια του πρώτου, ήταν η έλλειψη καθαρού playmaker που δυσχέραινε τις προσπάθειες της ομάδας, κάτι που φέτος αλλάζει με την προσθήκη του Ηλία, δείχνοντας να ξεκλειδώνει την ομάδα για ένα καλύτερο μπάσκετ και μια καλύτερη πορεία που θα την εδραιώσει στην κατηγορία και θα κοιτάξει στο μέλλον ψηλότερα, πάντα με τη σωστή καθοδήγηση προπονητών, εφόρων κλπ. έχοντας ένα υλικό γεμάτο δίψα για μπάσκετ και επιτυχίες.

Φυσικό και επόμενο ήταν να μη σταμάτησε η συζήτηση σε εκείνο το σημείο. Τα παιδιά αυτά όπως και οι υπόλοιποι …αιώνιοι έφηβοι, έχουν θέληση και τσαγανό. Η διάθεση να τα δώσουν και φέτος όλα είναι προφανής, τα κίνητρα είναι πολλά, τα οφέλη από την προσπάθεια ακόμα περισσότερα. Ας ευχηθούμε να σταθούν μακριά από τραυματισμούς και κακοτοπιές, και ας τους απολαύσουμε…

Σχολιάστε