My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Αρχαιολογικός χώρος στη Τούμπα

*Είναι ο στόχος της Εφορείας – Γεωργαντάς: Θα συμβάλουμε.

Κοντά στον πυρήνα του Μακεδονικού Βασιλείου άκμαζε σύμφωνα με τη προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη, μια άγνωστη στο ευρύ κοινό αρχαία πόλη, με ορατά μνημεία μέχρι τις μέρες μας και στον αστικό και τον αγροτικό χώρο της κοινότητας Τούμπας του Δήμου Παιονίας στο Νομό Κιλκίς.

Το όνομα της αρχαίας αυτής πόλης παραμένει άγνωστο, μπορεί όμως να το μάθουμε όταν θα ανασκαφεί το οικιστικό της σύνολο, το οποίο αναπτύσσεται στον χαμηλό λόφο “Σημάδι”.

Περί τα 250μ. νότια της αρχαίας πόλης ο περιηγητής συναντά δύο κυρίαρχους στο τοπίο αντικριστούς ταφικούς τύμβους, ενώ ένας τρίτος υπάρχει σε απόσταση περ. 900 μ. νότια, εντός του σύγχρονου οικισμού.

Ο σχεδόν ακέραια σωζόμενος Ταφικός Τύμβος Ι ερευνήθηκε την δεκαετία του 1960 από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Φώτιο Πέτσα, ενώ στον Ταφικό Τύμβο ΙΙ ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε το 1992 από την αρχαιολόγο Θωμαή Σαββοπούλου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς φιλοδοξεί, σύμφωνα με την κ. Στρατούλη, σε συνέχεια του υπό εξέλιξη έργου, που πραγματοποιείται από τις αρχές του 2021 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στους δύο ταφικούς τύμβους, να προβεί με νέες μελέτες και υλοποίηση έργων ήπιου χαρακτήρα στη συνολική ανάδειξη των μνημείων της αρχαίας πόλης στην κοινότητα Τούμπας.

Επίσκεψη Γεωργαντά

Τον υπό διαμόρφωση αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη.

Ο υφυπουργός ξεναγήθηκε στα μνημεία από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη, ενώ ενημερώθηκε για την εξέλιξη της ανασκαφικής έρευνας και την πορεία των εργασιών προστασίας και ανάδειξης των δύο ταφικών τύμβων και του περιβάλλοντος χώρου τους.

Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε να συμβάλει “με κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα και αποτελεσματικά ο κοινός στόχος της δημιουργίας ενός σύγχρονου, επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου στην τοποθεσία, ο οποίος θα κοσμήσει την Κεντρική Μακεδονία και θα συντελέσει στην ανάδειξη του Νομού Κιλκίς σε πρώτης γραμμής αρχαιολογικό και πολιτισμικό προορισμό”, όπως αναφέρει σε σχετική του δήλωση.

Σχολιάστε