My Twitter Feed

7 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Απ`το κοινωνικό «τριπλό Α»…

notis-marias-001…στη φτώχεια και την ανεργία.

Του Νότη Μαριά. 


Ένα από τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά του παλιού πολιτικού κόσμου πουβρίσκεται στην ηγεσία της Ε.Ε. είναι η διγλωσσία και η αξιοποίηση μιας ρητορικήςπου με στόμφο προσπαθήσει να εξωραΐσει την κατάσταση και να παρουσιάσει τοάσπρο μαύρο, κλείνοντας τα μάτια στην σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας καιτης ανεργίας που μαστίζει τις χώρες της Ε.Ε.

Και όμως οι πολιτικοί δεινόσαυροι της Ευρώπης ενώ συνεχίζουν να επιμένουν στη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και στη μερκελική λιτότητα εντούτοις «πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και προσπαθούν να παραμυθιάσουν τον κόσμο λέγοντας ότι παλεύουν για το περίφημο κοινωνικό «τριπλό Α», δηλαδή για μια Κοινωνική Ευρώπη υψηλού επιπέδου με την ανώτατη βαθμολογία «τρία Α»αντίστοιχη με τη υψηλότατη βαθμολογία των «τριών Α» με την οποία έχει βαθμολογηθεί η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ ή της Γερμανίας.

Έτσι από τον Ιούνιο, του 2015, οι πέντε Πρόεδροι – Σούλτς, Τούσκ, Γιούνκερ, Ντράγκικαι Ντάισελμπλουμ – δηλαδή οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Eurogroupαντίστοιχα, έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα σχέδιά τους για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, επιστρατεύοντας συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά ανήκε και η ανάκτηση του «τριπλού Α» σε κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου όπως ισχυρίζονται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξει ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η φτώχεια.

Φαίνεται, όμως, ότι το σχέδιο των Πέντε Προέδρων για το κοινωνικό «τριπλό Α», όχι απλά δεν πέτυχε τους στόχους του, αλλά αντίθετα ο στόχος της μείωσης της φτώχειας γίνεται όλο και πιο ανέφικτος. Μάλιστα για το 2016 το ποσό που αναμένεται να δοθεί από την Ε.Ε. για την τόνωση της απασχόλησης ανέρχεται σε μόλις 19 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων, ποσό το οποίο δεν επαρκεί για να μειωθούν δραστικά τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που πλήττουν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη το 2013 ο αριθμός των ατόμων που απειλούντο από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό στην Ε.Ε. αυξήθηκε από 117 εκατομμύρια – το 2008 – σε 122,6 εκατομμύρια, ενώ την ίδια χρονιά, το 16,7% του πληθυσμού της Ε.Ε.διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας παρότι έλαβε κοινωνικές παροχές, γεγονός που δείχνει ότι το διαθέσιμο εισόδημά τους ήταν κάτω από το εθνικό όριο του κινδύνου φτώχειας.

Επιπλέον το 9,6% του πληθυσμού της Ε.Ε αντιμετώπιζε σοβαρή υλική στέρηση και το 10,7% των νοικοκυριών θεωρείται ότι είχε πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Επί του παρόντος στην Ευρώπη, και έπειτα από τα μέτρα δήθεν “σωτηρίας” των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχει επιβάλλει η ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια άτομα, ενώ 22.348.834 άτομα δαπανούν περισσότερο από το 40% του διαθεσίμου εισοδήματός τους για τη στέγαση.

Παράλληλα, η ανεργία των νέων – η οποία είναι υψηλότερη σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες – έχει εκτιναχθεί στα ύψη, υπερβαίνοντας το 20% σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα που πιέζονται από τα σκληρά μέτρα της τρόικας η ανεργία των νέων φτάνει το 48.9%. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2015 ανήλθε σε 24%, ενώ η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών φτάνει το 48,9%.

Συγκεκριμένα, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.149.716 άτομα και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.267.161 άτομα. Επιπλέον, η φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο, το νέο ασφαλιστικό και η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων βυθίζει το λαό μας ακόμη πιο βαθιά στηφτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας που παρατηρούνται όλο και περισσότερο εντός των χωρών της Ε.Ε. και ήδη πλήττουν περισσότερους από 100 εκατομμύρια κατοίκους. Ειδικότερα, 21.942.491 νοικοκυριά των χωρών της Ε.Ε.αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας, ενώ το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει ενεργειακή πενία.

Φυσικά το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές στην Ελλάδα επιβαρύνεται από τους φόρους που επιβάλλονται σε όλα τα νοικοκυριά και σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 68% των Ελλήνων ερωτηθέντων αντιμετωπίζει μερική ή ολική δυσκολία εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και άμεσα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Κοινωνικού «τριπλού Α», θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική της μερκελικής λιτότητας και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και να καθιερωθεί:

1.Το Ευρωπαϊκό ελάχιστο εισόδημα

2.Ο ευρωπαϊκός ελάχιστος μισθός και

3.Το Ευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας.

Όμως ο Ντάισελμπλουμ και η παρέα του δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τη μερκελική λιτότητα αποδεικνύοντας έτσι ότι τα περί κοινωνικού«τριπλού Α» που σερβίρουν δεξιά και αριστερά είναι φτηνή δημαγωγία.»

Σχολιάστε