My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Αποσυμφόρηση της Ειδομένης

Την άμεση αποσυμφόρηση της Ειδομένης ζητά από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή για τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

tzitzikostas-eidomeni1«Η κατάσταση στην Ειδομένη δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ο ένας μήνας που έδωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός για να εκκενωθεί η Ειδομένη είναι πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε έναν μήνα για να εκκενωθεί η περιοχή. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση και τελικά στην εκκένωση. Πρέπει να πείσει τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Ότι δεν υπάρχει τρόπος να περάσουν τη βόρεια Ευρώπη από εδώ και να μεταφερθούν σε κέντρα μετεγκατάστασης, όπου οι συνθήκες είναι ανθρώπινες» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στον Δήμο Λαγκαδά σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια, ο Περιφερειάρχης τις χαρακτήρισε λογικές, επανέλαβε ότι «η Κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ολόκληρου του προσφυγικού ζητήματος» και τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει ζητήσει έναν αναλογικό επιμερισμό προσφύγων και μεταναστών σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα μετεγκατάστασης.

«Σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάνω από το 60% των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια έχει ζητήσει από τους δήμους να υποδείξουν σημεία για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων. «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση, όπως και χθες, να έρχεται και να μας ανακοινώνει ποια θα είναι τα σημεία, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση ή συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι πολύ σημαντικό στην επιλογή των χώρων να συμμετέχουν και οι δήμοι και οι περιφέρειες» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για τη λειτουργία τέτοιου χώρου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπενθύμισε την αρχική του τοποθέτηση ότι πρόκειται για λάθος επιλογή. «Το επαναλαμβάνουμε και σήμερα και δικαιωνόμαστε δυστυχώς, διότι και οι συνθήκες δεν είναι συνθήκες για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο λιμάνι και τα όποια κέντρα μετεγκατάστασης πρέπει να είναι εκτός του αστικού ιστού των πόλεων και για την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων αυτών αλλά και για να μην αναστατώνεται η καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών» πρόσθεσε.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα σε αυτό το ανθρώπινο δράμα συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης κυρίως από δωρεές των πολιτών αλλά και εταιρειών από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. «Είναι πραγματικά συγκινητική η στήριξη από τους Έλληνες που έρχονται και μας παραδίδουν καθημερινά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Και αυτό μπορεί να είναι καλά νέα για την κοινωνία, είναι όμως κακά νέα για ένα κράτος, ένα κράτος που ουσιαστικά απουσιάζει από αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα που υπάρχει εδώ στην Ειδομένη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να ενισχύουμε και να στηρίζουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας εγκλωβισμένοι, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αναλογιστούμε και ποια είναι η επίδραση αυτού του φαινομένου στην ελληνική κοινωνία».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τζιτζικώστας παρέδωσε αρκετούς τόνους από τρόφιμα για το ημερήσιο συσσίτιο των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και από είδη πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώθηκαν από τον μηχανισμό αλληλεγγύης της Περιφέρειας.

makthes.gr

Σχολιάστε