My Twitter Feed

28 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στάση εργασίας των φαρμακοποιών -

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Σωματεία: Όλοι στην 24ωρη απεργία -

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Κάλεσμα για τη γενική απεργία -

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Μεγάλη συγκέντρωση σε Ευζώνους -

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Ελεύθεροι οι 5 των “μεταφορών” -

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΛΜΕ:Όλοι απεργία/συλλαλητήριο -

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Κίνδυνος για τα κέντρα πρόληψης -

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Καθημερινά διαμαρτυρία αγροτών -

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Απολογισμός του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου

Απ` το Δήμο Κιλκίς εκδόθηκε το εξής δελτίο τύπου, που αφορά τον απολογισμό του φετινού 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας:

Με πολύ θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το μέλλον της διοργάνωσης ολοκληρώθηκε το φετινό 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς.

Συνολικά 8.000 άτομα παρακολούθησαν τις φετινές εκδηλώσεις  σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονταν η 4η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών, ανοιχτές παραστάσεις στον δρόμο, παραστάσεις στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, σεμινάρια, master class και εργαστήρια σε σχολεία. Στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς συμμετείχαν 39 θίασοι που έδωσαν 85 παραστάσεις, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 15 εργαστήρια σε δημοτικά και γυμνάσια του Κιλκίς, 4 πολύωρα σεμινάρια, 6 masterclass, ένα εβδομαδιαίο εργαστήριο και μία ημερίδα στο πλαίσιο της 5ης Συνάντησης για το Κοινωνικό Θέατρο, η έκθεση «Η τέχνη του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα στην Ελλάδα».  Επίσης, προσκλήθηκαν 150 άτομα – κουκλοπαίκτες, διευθυντές διεθνών φεστιβάλ και περίφημων σχολών Κουκλοθέατρου, διακεκριμένοι σκηνοθέτες και καλλιτέχνες-  από 17 χώρες (Βουλγαρία, Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Κορέα, Ινδονησία, Ιταλία, Τσεχία, Κύπρος, Ισραήλ, Αργεντινή, Περού, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ελλάδα)

Συμπεράσματα και μελλοντικά βήματα

«Το φεστιβάλ πέτυχε τους στόχους που είχαμε θέσει για τη φετινή χρονιά. Ανταποκρίθηκε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτεί η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ και αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρεχόμενη οικονομική στήριξη» ανέφερε με την ευκαιρία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χουάνχο Κορράλες. «Φέτος, το Φεστιβάλ έκανε ένα άνοιγμα προς όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης του Κιλκίς, ώστε να αναλάβουν στο μέλλον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση του θεσμού και συμμετέχοντας στο πλούσιο πρόγραμμα του.  Παράλληλα, ξεκινήσαμε μία πολύ σημαντική συζήτηση για τη διαμόρφωση της κατάλληλης στρατηγικής, ώστε η οργάνωση του φεστιβάλ από τοπική να γίνει περιφερειακή και να διαφυλάξουμε τη συνέχιση του θεσμού μετά το 2015, έτος λήξης της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Επίσης, το Φεστιβάλ αποφάσισε να επενδύσει στη συστηματική προώθηση των Ελλήνων κουκλοπαικτών στο εξωτερικό, και ταυτόχρονα να κάνει ένα άνοιγμα εντός της χώρας» υπογραμμίζει ο κ. Κοράλλες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς επιβεβαίωσε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την κοινωνική και πολιτιστική  

ζωή της πόλης, αλλά και σημείο αναφοράς για την πολιτιστική αναγνώριση και ταυτότητα του τόπου. Το 2013, το Φεστιβάλ θα συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης του Κιλκίς με ένα πρόγραμμα δράσεων επικεντρωμένο στα Βαλκάνια και στην πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των Βαλκανικών χωρών μέσω της τέχνης του κουκλοθεάτρου, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς του Κιλκίς.

Επιπλέον, θα τεθούν οι βάσεις για συνεχή και στενή συνεργασία με μεγάλες Σχολές Κουκλοθεάτρου στην Ευρώπη, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ταλαντούχους Έλληνες κουκλοπαίκτες να συνεχίσουν εκεί την  εκπαίδευσή τους.

Νέοι Έλληνες κουκλοπαίκτες σε διεθνή φεστιβάλ της Ευρώπης

Κατά τη διάρκεια της 4ης Συνάντησης Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών, η κριτική επιτροπή επέλεξε τρεις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν σε, αδελφοποιημένα με τη διοργάνωση του Κιλκίς, φεστιβάλ του εξωτερικού. Συγκεκριμένα επιλέχθηκαν:

Για την καινοτομία στο θέατρο με αντικείμενα, η παράσταση «ΑΛΦΑ» της Αφροδίτης Γεωργίου (Χαλάνδρι Αττικής).

Για τη δραματουργία και τη θεατρική παρουσία, η Νάγια Κουτσομπίνα  από το «Εργαστήριο AYUSAYA»  (Αθήνα) με το έργο «COCO»

Για τη θεματολογία και τον τρόπο παρουσίασης του ελληνικού τρόπου ζωής, ο Σωκράτης Παππάς από το «Εργαστήριο AYUSAYA» (Αθήνα) με το έργο «Το βαλς των ονείρων».

Η Αφροδίτη Γεωργίου και ο Σωκράτης Παππάς θα συμμετάσχουν στο International Puppet Festival of Bilbao (Ισπανία) που πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 25 Νοεμβρίου 2012, ενώ η Νάγια Κουτσομπίνα θα συμμετάσχει, το 2013, στο International Puppet Festival of Sofia (Βουλγαρίας).

Επικοινωνία

Juanjo Corrales, Καλλιτεχνικός Διευθυντής: 6977 635606 info@kilkisfestival.gr

Όλγα Τσαντήλα, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: 6945 806726 otsantila@gmail.com

 

 

 

Σχολιάστε