My Twitter Feed

23 Οκτωβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δωρεάν τεστ στο Δήμο Κιλκίς -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Γιορτάζει την απελευθέρωση -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Ιός: Μεγαλώνει η ανησυχία -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Απάντηση Θωμαΐδη σε μειοψηφία -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Προσφορά τεστ από το Δήμο Παιονίας -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Ποιους αφορούν οι μειώσεις τελών -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Επίσκεψη Λοβέρδου σε Ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

“Καλπασμός” με 46 νέα κρούσματα -

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Απελπισία και ελπίδες

Του Παναγιώτη Φλωρίδη (ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

—————————————————————————————————————————————————————————————————Μια, προσωρινή έστω, ανάσα για 500 συμπολιτές μας είναι τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που έχουν ήδη εγκριθεί για το νομό και θα έχουν 5μήνη διάρκεια.

Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος: Αντί η απορρόφηση  των εργαζομένων να γίνει κυρίως από δήμους και άλλους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου, δεν θα ήταν προσφορότερο να γίνει από το χώρο της πραγματικής Οικονομίας και Εργασίας; Δεν θα ήταν καλύτερο οι εργαζόμενοι να κατευθυνθούν προς τις ΒΙ.ΠΕ. π.χ. ώστε να προσφέρουν πραγματική εργασία με πιθανή προοπτική μιας μονιμότερης κατάστασης εργασίας. Πολλοί εκ των υπό πρόσληψη εξ άλλου, είναι ήδη έμπειροι εργατοτεχνίτες με πολλά χρόνια εργασίας, πριν οδηγηθούν στην οδυνηρή ανεργία.

Αντιθέτως η μαζική τους απορρόφηση από δήμους, Γηροκομεία(!) κλπ θα οδηγήσει πολύ πιθανόν σε μια από τις γνωστές μέχρι σήμερα καταστάσεις. Υποαπασχόληση σε άσχετους τομείς, συνεχή αιτήματα για τοποθέτηση εδώ κι εκεί, καθισιό χωρίς αιτία, έλλειψη αντικειμένου κλπ κλπ. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί ούτε άσχετοι είναι ούτε τεμπέληδες. Δουλειά θέλουν και προοπτική.

Είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι, ενώ το Πρόγραμμα εφαρμόζεται από την ίδια την ΓΣΕΕ, οι παραπάνω παράγοντες δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη. Ο κατ’ εξοχήν φορέας της Εργασίας οδήγησε ένα πολύτιμο εργαλείο σε δρόμους ανώφελους για εργαζόμενους και εργοδότες.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην γνωστή και πάγια τακτική του «κατόπιν ενεργειών» μου. Το Πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί όσον αφορά τις 5μηνες συμβάσεις μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Τα κριτήρια πρόσληψης  έχουν ήδη ανακοινωθεί και είναι απολύτως μετρήσιμα. Αυτό φαίνεται ότι, για άλλη μια φορά, δεν έγινε σαφές και κατανοητό. Ηθελημένα ή άθελα, δεν παίζει ρόλο. Ηδη οι υποψήφιοι προς εργασία κατακλύζουν τους γνωστούς χώρους(δημαρχιακά και βουλευτικά γραφεία εννοείται) για μια προσωρινή «θέση στον ήλιο». Ενώ είναι σαφές, ότι παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν ως προς την πρόκριση για υπογραφή σύμβασης τουλάχιστον. Για μετά βλέπουμε.

Σε καιρούς εξαιρετικά οδυνηρούς, τα Προγράμματα αυτά είναι πολύτιμα. Με μια προσωρινή σύμβαση ο συμπολίτης μας «κουτσά-στραβά»» θα ξεχειμωνιάσει. Είναι κρίμα όμως από ένα πολυδάπανο όντως Πρόγραμμα, να μείνουν τελικά μόνο τα λίγα ευρώ των πέντε μηνών. Όπως με τα αλήστου μνήμης Ευρωπαϊκά Επιμορφωτικά Προγράμματα. Στα οποία  συμμετείχαν  χιλιάδες άτομα με μόνο όφελος την τελική επιδότηση κι ένα «χαρτί» χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Σχόλια
One Response to “Απελπισία και ελπίδες”
  1. Ο/Η Τρακατρούκης λέει:

    και ξαφνικά το φθινώπορο θα πέσει η ανεργεία. Μπορεί και να το περάσουν σαν σημάδι “ανάκαμψης”. Όλα καλά μελετημένα και σχεδιασμένα για αυτούς που φτιάχνουν τους κανόνες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
    Και σεις προβατάκια μου χαρείτε με μια πεντάμηνη “κυριλέ” σύμβαση. Γιατί μη μου πείτε, μπορεί να είναι για λίγο, αλλά θα είναι χωρίς άγχος και στρές απόλυσης. Όχι σαν των άλλων των καψερών που ο ιδρώτας τους στάζει στα τσιμέντα των ΒΙ.ΠΕ για ένα κομμάτι ψωμί.
    Ο χειμώνας θα έρθει βέβαια και τουλάχιστον οι πεντακόσιοι θα έχουν κι ένα φράγκο για ένα καφέ βρε αδερφέ.

    ΥΓ. (στη συγκέντρωση των μεταλλειών δεν είδα ούτε ένα συμμαθητή. Τόσο βολεμένη είναι η γενιά μου;)

Σχολιάστε