My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις

anergiaΌλα είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας στη Βουλή.

Ο κ. Κεγκέρογλου χαρακτήρισε το ισχύον πλαίσιο ξεπερασμένο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εγκλωβίζει τους εργαζόμενους!

Ουσιαστικά φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για τις απαιτήσεις της τρόικας που για ακόμη μια φορά, όπως άλλωστε και στο θέμα των αποζημιώσεων, φαίνεται να πράττουν ακριβώς ότι επιβάλλει το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Επί της ουσίας μέσω μνημονίου από την Ελλάδα ζητείται αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο που απαγορεύει απολύσεις περισσότερες από το 5% του συνόλου των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 ως 150 άτομα.

Με το ισχύον πλαίσιο έξι απολύσεις θεωρούνται ομαδική απόλυση και χρειάζεται την άδεια του κράτους η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ποτέ.

Έτσι η τρόικα πιέζει αυτό να αλλάξει και επί της ουσίας να απελευθερωθούν οι απολύσεις προς όφελος των επιχειρήσεων οι οποίες ήδη έχουν πετύχει και τη μείωση αλλά και σε δόσεις καταβολή της αποζημίωσης που παίρνουν οι απολυμένοι.

Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε πως πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία με την οποία μια επιχείρηση υποβάλει αίτημα για ομαδικές απολύσεις σε συνδυασμό με την επίκληση της βιωσιμότητας της επιχείρησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήδη μελετάται ένα σχέδιο απελευθέρωσης…

Όλο αυτό βέβαια από την πλευρά της κυβέρνησης και την τρόικας δεν ονομάζεται απελευθέρωση των απολύσεων, αλλά διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζόμενων στην αγορά εργασίας.

Με λίγα λόγια μετά τις μειώσεις μισθών και τις … διευκολύνσεις στις αποζημιώσεις έρχεται και η διευκόλυνση των απολύσεων. Δημιουργείται ένα πλαίσιο πλήρους αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους με τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν φθηνά και κατά το δοκούν.

Από Newsit.gr

Σχολιάστε