My Twitter Feed

9 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

“Απειλή αφανισμού για κτηνοτροφία”

lyssa

Ερώτηση Στ. Ξουλίδου στη Βουλή.

Τονίζοντας ότι “τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκαν κρούσματα του θανατηφόρου και επικίνδυνου για τον άνθρωπο ιού της λύσσας σε αγελάδες στο νομό Κιλκίς”, η βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ, Σταυρούλα Ξουλίδου, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα «η ελληνική κτηνοτροφία απειλείται με αφανισμό εξαιτίας της ευλογιάς και της λύσσας».

xoulidou-stauroulaΗ ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών έχει ως εξής:

“Κύριοι Υπουργοί,

Επισημαίνω τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κτηνοτρόφοι, ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας από τα κρούσματα ευλογιάς αλλά και της λύσσας, που εμφανίστηκαν στην περιοχή.

Η ευλογιά είναι μια πολύ επικίνδυνη μεταδοτική ασθένεια που είχε χρόνια να εμφανιστεί στην χώρα μας. Κτηνοτρόφοι της περιοχής εκτιμούν ότι η ασθένεια μεταφέρθηκε από γειτονικές χώρες μέσω φορτηγών που χρησιμοποιούνται στις χώρες τους, άλλοτε για μεταφορά ζώων κι άλλοτε για τη μεταφορά καυσόξυλων ή άλλων προϊόντων, που εισάγονται στην Ελλάδα χωρίς τη μεσολάβηση απολύμανσης.

Με τα προληπτικά μέτρα που μέχρι τώρα πάρθηκαν ζητάτε από τους κτηνοτρόφους να κάνουν ο καθένας τους ό,τι δεν έκαναν οι αρχές στις πύλες εισόδου της χώρας: έλεγχο των φορτηγών, απολύμανση, κλπ.

Η θανάτωση χιλιάδων αιγοπροβάτων έχει επιφέρει μέχρι σήμερα τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους και μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία εν γένει. Δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκαν και κρούσματα του θανατηφόρου και επικίνδυνου για τον άνθρωπο ιού της λύσσας σε αγελάδες στο νομό Κιλκίς. Θυμίζουμε ότι κρούσματα λύσσας στην Κεντρική Μακεδονία έχουν παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες σε ζώα της άγριας πανίδας, αλλά όχι μέχρι τώρα σε παραγωγικά ζώα.

 

Εκ των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

  1. Με ποιον τρόπο έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά τον κίνδυνο εξόντωσης μεγάλου τμήματος του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από επιδημίες που πλήττουν τα κοπάδια και να προστατέψετε τους Έλληνες κτηνοτρόφους και καταναλωτές;
  2. Έχετε έρθει σε συνεννόηση με τις αρχές των γειτονικών χωρών για να διαπιστώσετε αν τηρούνται οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής για τη μεταφορά ζώων;
  3. Ελέγχονται τα εισερχόμενα φορτηγά, που μεταφέρουν ζώα, για την τήρηση κανόνων απολύμανσης (πιστοποιητικά προγενέστερης απολύμανσης, τήρησης συστήματος HACCP, κλπ); Έχουν παρθεί επιπρόσθετα μέτρα υγιεινής και απολύμανσης εισερχομένων φορτηγών αυτοκινήτων στο Ελληνικό έδαφος, δεδομένης της έξαρσης ασθενειών;
  4. Θα αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι για την απώλεια του κοπαδιού τους, στο πραγματικό κόστος του ζωικού κεφαλαίου που χάνουν, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην τεράστια οικονομική καταστροφή;
  5. Έχετε προχωρήσει σε άμεση ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό, π.χ. κτηνιάτρους, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι για τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής;”

 

Σχολιάστε