My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Απαξιώνουν τον περιφερειακό τύπο”

efimeridesΜε τη πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των προκηρύξεων και διακηρύξεων των πάσης φύσεως διαγωνισμών στον τοπικό και περιφερειακό τύπο, επιχειρείται ξανά η απαξίωση του, τονίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης αναφέρουν τα εξής:

Στις 23 Δεκεμβρίου 2013, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, οι διατάξεις του οποίου αποτελούν την χαριστική βολή στον χειμαζόμενο τοπικό και περιφερειακό Τύπο, καθώς  με αυτές προβλέπεται η πλήρης κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των προκηρύξεων και διακηρύξεων των πάσης φύσεως διαγωνισμών για έργα, προμήθειες και υπηρεσίες όλων των φορέων του δημοσίου.

Έτσι και με την προοπτική της δημοσίευσης στην οικεία, κρατική ιστοσελίδα επιχειρείται ξανά η απαξίωση του Τύπου, και δη του περιφερειακού και τοπικού, ως το μέσο εκείνο που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της μαζικής επικοινωνίας, υπηρετώντας την ενημέρωση και τη διαδραστικότητα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών με παρόμοιους ισχυρισμούς και δικαιολογίες, που είχε όμως ως αποτέλεσμα τον περιορισμό έως την πλήρη εξαφάνιση της δημοσιότητας στην υποχρέωση της ανακοίνωσης των στοιχείων ΑΕ & ΕΠΕ.

Πέραν αυτών, οι προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου βρίσκονται σε ευθεία αντίφαση με την προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία διατάξεων του ν.3548/2007, με την οποία επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής σχεδόν σε όλες τις δημοσιεύσεις του Δημοσίου.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με δεδομένους τους δεσμούς των τοπικών κοινωνιών με τον Τύπο τους και το ρόλο που αυτός διαδραματίζει πάντοτε και σήμερα, υπηρετώντας τις αξίες της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της τοπικότητας και υπ’ αυτή την έννοια της άσκησης του δημοσίου ελέγχου, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις από το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις;”

 

Σχολιάστε