My Twitter Feed

23 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Αξιοποίηση νερών Μεταλλικού και Πικρολίμνης;

KaraoglouΤο Μεταλλικό και η Πικρολίμνη είναι δυο περιοχές του νομού Κιλκίς, με μεταλλικό νερό η πρώτη και ιαματικό η δεύτερη, που όμως μένουν ανεκμετάλλευτα. Στόχος είναι ν` αξιοποιηθούν στα πλαίσια των επενδυτικών προοπτικών θερμαλιστικού τουρισμού και της ενεργειακής αξιοποίησης της γεωθερμίας Μακεδονίας και Θράκης.

Αυτό τόνισε ο υπουργός ΜΑ- Θ, Θεόδωρος Καράογλου, κατά τη διάρκεια  ημερίδας, που πραγματοποίησε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο θερμαλισμός, εντάσσεται ως μορφή θεραπευτικής αγωγής, στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών και των εκάστοτε συστημάτων υγείας.

Στην περιοχή της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας, τριάντα οκτώ περιοχές διακρίνονται για το πλούσιο θερμό υδάτινο δυναμικό τους, έχοντας θερμά νερά με φυσική ανάβλυση ή με γεώτρηση.

« Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα ζητήματα με το θερμαλισμό στη Β. Ελλάδα καθώς και ένα νέο πεδίο που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε για την ανάπτυξη της γεωργίας, τη γεωθερμία» τόνισε ο κ. Καράογλου, επισημαίνοντας ότι από τις 38 περιοχές οι 32 είναι «γεωθερμικές» με πλούσιο και βεβαιωμένο δυναμικό, που φτάνει τα 7.520 κυβικά μέτρα την ώρα από φυσικές αναβλύσεις ή από γεωτρήσεις μικρού βάθους.

«Οι υπόλοιπες 6 αποτελούν ψυχρά μεταλλικά νερά αναγνωρισμένα ως ιαματικά, που τα συναντούμε σε εργοστάσια εμφιάλωσης, όπως είναι η Σουρωτή, η Δουμπιά και το Ξινό Νερό Φλώρινας, χωρίς εκμετάλλευση, όπως για παράδειγμα στο Μεταλλικό Κιλκίς και για ιαματική χρήση, όπως το Λουτροχώρι Σκύδρας και η Πικρολίμνη Κιλκίς» τόνισε ο κ. Καράογλου.

Σχόλια
2 Responses to “Αξιοποίηση νερών Μεταλλικού και Πικρολίμνης;”
 1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

  Πόσο κόστισε αυτή η “πρωτότυπη” ημερίδα προκειμένου να μας πούν αυτό που ξέρουν άπαντες απο χρόνια και καλύτερα απο τον Καράογλου και τους συν αυτώ; Αφ’ ενός δεν θα το μάθουμε ποτέ ημείς οι πληβείοι και αφ’ ετέρου σε ποιούς απευθύνεται όταν λέει “…ένα νέο πεδίο που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε για την ανάπτυξη…”; Αυτός δεν είναι υπουργός αυτής της κυβέρνησης; Αν διαθέτει πολιτική βούληση γιατί δεν προχωρά στην εκπόνηση συγκεκριμένου σχέδιου εκμετάλλευσης εδώ και τώρα, παρα εξαντλεί το ενδιαφέρον του σε κοστοβόρες ημερίδες εν καιρώ κρίσεως; Η μήπως υπονοεί να αναλάβει πρωτοβουλία κάποιος ιδιώτης και να επενδύσει σ΄αυτό, βάζοντας μια νοητή ταμπέλα που γράφει “ζητούνται τυχοδιώκτες να ρισκάρουν”; Και απο πού κύριοι πηγάζει ξαφνικά αυτό το όψιμο ενδιαφέρον για το νερό του Μεταλλικού για το οποίο οι ειδήμονες κατα καιρούς το είχαν χαρακτηρίσει ως μη εκμεταλλεύσιμο λόγω χαμηλής ροής και άλλων παραγόντων; Ορισμένες φορές συμβαίνει, όπως και στην περίπτωση αυτής της ημερίδας, να γίνεται τόσο έκδηλο οτι κάτι έγινε για να γίνει, δήδεν, τάχα μου, νά ‘χαμε να λέγαμε, να φανούμε βρε αδερφέ. Δεν κάνουμε που δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΕ, άς κάνουμε μιά ημερίδα να δείξουμε πως προβληματιζόμαστε δια τα μεταλλικά και άλλα ύδατα της Βόρειας Ελλάδας.
  Περί ανέμων και υδάτων ο λόγος δηλαδή…

  • Ο/Η opa re λέει:

   Μην τύχει και αγγίξετε το νερό του Μεταλλικού, θα γίνει της μουρλής!!!!!!!!
   για να μην πω καμίας άλλης, ξυπνήσατε και θέλετε και το νερό μας. Εμείς το δίνουμε δωρεάν σε όλους και μια χαρά αξιοποιείται από όσους θέλουν να το πιούν. Γιατί “αξιοποίηση” σημαίνει λεηλασία!

Σχολιάστε