My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

ΑΝ.ΕΛ.: Ζητούν έγγραφα για τα μεταλλεία

Aίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με την έγκριση για εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του μεταλλευτικού χώρου Κρουσίων, παρά τις αντιδράσεις της κοινωνίας του Κιλκίς, κατέθεσαν στη Βουλή οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, μέσω της βουλευτού Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπεύθυνη του τομέα Περιβάλλοντος  και  πολιτευτή Κιλκίς, Άννα-Μαρία Γιάντση.

¨οπως τονίζεται στην ερώτηση, που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, πάρα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας (πάνω από 5.000 υπογραφές επώνυμα ΚΑΤΑ των μεταλλείων από πολίτες του Ν. Κιλκίς και  με πάνω από 60 θεσμοθετημένους φορείς να έχουν καταψηφίσει το έργο), στις 31/07/2012  το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την απόφαση  κατακύρωσης του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η απόφαση αυτή γεννά εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον λόγο για τον οποίο το Υπουργείο  χωρίς την συγκατάθεση της τοπικής  κοινωνίας  προχώρησε στην κατακύρωση.

Η ερώτηση

Το κείμενο της ερώτησης-αίτησης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος έχει ως εξής:

“Στις 04/01/2012 προκηρύχθηκε ο δημόσιος διεθνής ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας Νομού Κιλκίς. Λίγες ημέρες αργότερα στις 19/01/2012, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκτενή διαβούλευση ανάμεσα στους θεσμικούς εκπροσώπους του Κιλκίς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Ορυκτού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ.

Στην συνάντηση αυτή, ο κύριος Υφυπουργός ΠΕΚΑ  δεσμεύτηκε προφορικά πως χωρίς την συγκατάθεση της τοπικής  κοινωνίας δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία μεταλλευτική δραστηριότητα στο Νομό Κιλκίς και αποφασίσθηκε μετά από αίτημα όλων των φορέων, ο προγραμματισμός έστω και καθυστερημένα, ενημερωτικών εκδηλώσεων για δημόσια λαϊκή ενημέρωση στο Κιλκίς από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Στις 06/02/12, πραγματοποιήθηκε δημόσια λαϊκή ενημέρωση στο Κιλκίς με την παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου,  για την οποία ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε με ανακοίνωση του στις 09/02/12, ότι α) σε περίπτωση ύπαρξης ενδιαφερομένων επενδυτών και προώθησης σχετικής σύμβασης του Ελληνικού δημοσίου με τον οποιονδήποτε ανάδοχο, η συγκεκριμένη σύμβαση θα εξεταζόταν και θα επικυρωνόταν στη Βουλή των Ελλήνων, με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στην αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας και β) με έξοδα του Ελληνικού δημοσίου και επιλογή των προσώπων από τους ίδιους τους θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας του Κιλκίς, θα χρηματοδοτούνταν η διαρκής λειτουργία Ειδικής Επιτροπής Επιστημόνων (περιβαλλοντολόγων, γεωλόγων, μηχανικών μεταλλείων, κ.ά.) η οποία θα λειτουργούσε ως συμβουλευτικό όργανο της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων, η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, έτσι όπως εκφράζεται από τους εκλεγμένους θεσμικούς εκπροσώπους της, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη λήψη οποιασδήποτε αναπτυξιακής και επενδυτικής απόφασης.

Ωστόσο πάρα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας (πάνω από 5.000 υπογραφές επώνυμα ΚΑΤΑ των μεταλλείων από πολίτες του Ν. Κιλκίς και  με πάνω από 60 θεσμοθετημένους φορείς να έχουν καταψηφίσει το έργο), στις 31/07/2012  το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την απόφαση  κατακύρωσης του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί δεν έγινε ενδελεχή ενημέρωση των κατοίκων και των θεσμικών φορέων του Νομού Κιλκίς πριν  ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση και προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα;
  2. Γιατί εφόσον υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο ότι χωρίς την συγκατάθεση της τοπικής  κοινωνίας δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία μεταλλευτική δραστηριότητα στο Νομό Κιλκίς, εγκρίθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού σε πλειοδότρια εταιρεία;
  3. Υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη που να έχει ληφθεί υπόψη στην απόφαση μεταλλευτικής δραστηριότητας έναντι κάποιας άλλης αναπτυξιακής δραστηριότητας στην περιοχή;
  4. Γιατί δεν συγκροτήθηκε η Ειδική Επιτροπή Επιστημόνων η οποία ήταν απαραίτητη για την ενημέρωση της κοινωνίας;

Επίσης ζητείται η κατάθεση:

  1. Της υδρογεωλογικής μελέτης της περιοχής έρευνας και εκμετάλλευσης.
  2. Οι κοιτασματολογικές και  ορυκτολογικές-πετρογραφικές μελέτες.
  3. Ο φάκελος της προσφοράς της πλειοδότριας εταιρείας.”
Σχολιάστε