My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Αντιρατσιστική προβολή στο Λόφο

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΙΛΚΙΣ “ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΘΟΝΗ” ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 8 ΜΜ, ΣΤΟΝ ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ “Δ. ΖΩΗΡΟΣ” .

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:

Η “Ανοικτή Οθόνη” θεωρώντας ότι δεν αποτελεί ένα απλό φορέα προβολής μερικών ταινιών αλλά μια αναγκαία κοινωνική παρέμβαση στην πόλη, διοργανώνει την Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2012 και ώρα 8μμ στο θερινό δημοτικό κινηματογράφο εκδήλωση με θέμα το μεταναστευτικό πρόβλημα στην χώρα μας.

Πιστεύουμε ότι πλέον το πρόβλημα αυτό ανάγεται στο νούμερο 1 της Ελλάδας και κανένας πολιτικός παράγοντας δε φαίνεται ικανός να δώσει μια βιώσιμη και κυρίως πρακτική και πολιτισμένη λύση. Πραγματικά, στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας η ασφυκτική συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων που ξέμειναν από πατρίδα, εργασία και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στις δικές τους πατρίδες, δημιουργεί καθημερινές τριβές με τον ντόπιο πληθυσμό που πολλές φορές παίρνουν και ακραίες μορφές (βιαιοπραγίες, ληστείες, συγκρούσεις με μέλη της  ακραίας εθνικιστικής (…) “Χρυσής Αυγής”, ξυλοδαρμοί, φόβος τα βράδια, συσσώρευση δεκάδων ανθρώπων σε ανθυγιεινούς χώρους κλπ).

Και φυσικά λύση δεν είναι η δημιουργία “σύγχρονων” κέντρων προσωποκράτησης, αυτά είναι πολιτικά τερτίπια για να περνάει η ώρα.

Και βέβαια δε γίνεται να μπαινοβγαίνει όποιος θέλει στην χώρα ή να ζει διαρκώς λαθραία σε αυτήν εργαζόμενος παράνομα.

Και πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνοι, έχουν μαζί-οι περισσότεροι από αυτούς-τις οικογένειές τους, παιδιά που μεγαλώνουν δίπλα στα δικά μας παιδιά στα σχολεία.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Τι μπορεί να γίνει για να δοθεί λύση στο πρόβλημα; Γνωρίζουμε ακριβώς τις παραμέτρους του προβλήματος αυτού και τις συνέπειές του; Ποιοι είναι οι άνθρωποι χωρίς  πατρίδα και τι θα πει πατρίδα κρυφή, παράνομη, λαθραία;

Η “Ανοικτή Οθόνη” θέλοντας να προβληματίσει, καλεί τους πολίτες του Κιλκίς στο θερινό σινεμά στις 4/9.2012 με το εξής πρόγραμμα της δράσης αυτής:

ώρα 8μμ: παρέμβαση από την Αντι-ρατσιστική πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης με την παρουσία μετανάστη που ζει στην χώρα μας

ώρα 8.30: “τι μπορεί να γίνει για το μεταναστευτικό πρόβλημα”, ομιλία από το συγγραφέα της Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο των εκδόσεων “Ενεκεν” κ. Γιαννόπουλο Γιώργο.

ώρα 8.45: συζήτηση με το κοινό.

ώρα 9.00: προβολή της εξαιρετική ιταλικής ταινίας “terraferma” (2011)

 

ευχαριστούμε τον ΟΠΟΝΓΑ Δήμου Κιλκίς για την παραχώρηση του θερινού κινηματογράφου.

είσοδος ελεύθερη

 

ΟΙ ΠΑΠΠΟΙΥΔΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΕΜΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ…

(σύνθημα που διάβασα πρόσφατα σε εξωτερικό τοίχο σχολής του Α.Π.Θ)

για την “Ανοικτή Οθόνη” Κιλκίς                           tsitsimis@gmail.com

 

 

TERRAFERMA (Ιταλία, 2011, διάρκεια: 88΄)

Σκηνοθεσία: Emanouele Crialese

Υπόθεση:  μία σφιχτοδεμένη οικογένεια που ζει σ` ένα νησί νότια της Σικελίας νιώθει τους δεσμούς της να κλονίζονται όταν μια ομάδα λαθρομεταναστών από την Αφρική εμφανίζεται στην κοινότητά τους. Οι Ιταλοί τους προσφέρουν καταφύγιο: είναι ο αρχαίος νόμος της θάλασσας. Ωστόσο, οι νέοι νόμοι, φτιαγμένοι από τον άνθρωπο, δεν το επιτρέπουν και η ζωή της οικογένειας αναστατώνεται.

ο στοιχείο εκείνο που διαφοροποιεί τον σκηνοθέτη ως δημιουργό είναι η αναγωγή της θάλασσας ως μέσο κάθαρσης των ηρώων, ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σύμβολο, που σε κάθε ταινία παίρνει και διαφορετική μορφή. Σχεδόν πάντα, με φόντο το απέραντο γαλάζιο οι άνθρωποι του Ιταλού σκηνοθέτη ψάχνουν ένα τρόπο για να δραπετεύσουν από την πληκτική πραγματικότητα μέσα στην οποία έχουν φέρει εαυτούς και να ξεκλέψουν λίγο παραπάνω χρόνο στην αναπάντεχη ευτυχή ανατροπή που τους συνέβη. Στην παρούσα φάση ο ρόλος της είναι αντιφατικός και για κάθε έναν από τους χαρακτήρες με διαφορετική σημασία. Οι μετανάστες τη βλέπουν ως το μονοπάτι προς την επιβίωση, η μητέρα ως το κακό που ανέτρεψε το αρχέτυπο της πατριαρχικής οικογένειας. Για το θείο Nino η θάλασσα αποτελεί μέσο πλουτισμού ενώ για τον άρχοντα ψαρά της οικογένειας είναι ο τρόπος να διατηρεί ζωντανές τις αναμνήσεις. Για όλους όμως αυτούς, η θάλασσα θα αποτελέσει δίοδο ελευθερίας, γη προσωπικής επαγγελίας, πηγή ανεξάντλητης αισιοδοξίας και ομορφιάς.

Σχολιάστε