My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι Κιλκίς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς ανακοινώνει ότι από την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 επαναλειτουργούν o Αρχαιολογικός Χώρος Παλατιανού στο Δήμο Κιλκίς και ο Αρχαιολογικός Χώρος Ευρωπού στο Δήμο Παιονίας, καθημερινά (εκτός Τρίτης), 8.00 – 16.00. Κατά την αργία της 25ης Μαρτίου οι χώροι θα είναι κλειστοί.

Θα τηρηθούν αυστηρά τα ενδεδειγμένα -για το κοινό και τους εργαζομένους- μέτρα προστασίας από τον covid-19, σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών και τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων. Συγκεκριμένα:

  • Οι επισκέπτες μπορεί να είναι μεμονωμένοι και ομάδες μέχρι 3 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού.
  • Ισχύουν αυστηρά οι αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών σε όλη την διαδρομή περιήγησης.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.
  • Συσκευές με αντισηπτικό υγρό βρίσκονται στην είσοδο-έξοδο (φυλακεία) και στους χώρους υγιεινής των αρχαιολογικών χώρων.
  • Οι επισκέπτες οφείλουν να ακολουθούν τις συστάσεις του προσωπικού φύλαξης.

Αρχαιολογικός Χώρος Ευρωπού. Πρόκειται για φιλικό στον επισκέπτη χώρο έκτασης 11,5 στρ., μεταξύ του δασωμένου Πάικου και της κοιλάδας του Αξιού, στα Ν. του λόφου-τράπεζας της σημαντικής κατά τους ιστορικούς χρόνους πόλης της Ευρωπού, γενέτειρας του Σελεύκου Α΄ Νικάτορα, του σπουδαιότερου των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιδρυτή της δυναστείας των Σελευκιδών. Ο επισκέψιμος χώρος περιλαμβάνει το ρωμαϊκό και το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο της αρχαίας Ευρωπού με μνημειώδη κτιστά ταφικά κτήρια. Επιπλέον, διαθέτει Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών (θα παραμείνει κλειστό λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία) με μια φωτογραφική εκθεσιακή ενότητα για τη διαχρονική ιστορία της Ευρωπού, και μία άλλη αφιερωμένη στον Σέλευκο Α΄ με δυνατότητα προβολής ιστορικού ντοκιμαντέρ (11′ 50″) για την προσωπικότητα και το έργο του. Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=HzXpcoyniLA (στα ελληνικά).

Αρχαιολογικός Χώρος Παλατιανού. Σε εξαιρετικό φυσικό τοπίο στις υπώρειες των Κρουσσίων, 20 χλμ ΒΑ του Κιλκίς, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τμήμα μιας ρωμαϊκής πόλης (πιθανόν το αρχαίο Ίωρον), δομημένο αμφιθεατρικά σε επάλληλα επίπεδα με οικίες και εργαστηριακούς χώρους και ένα σπάνιο τιμητικό Ηρώο για τα μέλη επιφανούς οικογένειας.

Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς: 23410 22005, 23410 76661 (καθημερινές, 8.00 – 16.00), Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς: 23410 22477, email: efakil@culture.gr

Σχολιάστε