My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ανησυχία για ενισχύσεις βαμβακιού

Ανησυχία επικρατεί στους βαμβακοκαλλιεργητές του νομού Κιλκίς ότι δεν θα μπορέσουν να περάσουν το όριο των 180 κιλών ανά στρέμμα προκειμένου να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Κι` αυτό, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν φέτος αλλά και εξ` αιτίας του πράσινου σκουληκιού που έπληξε και πάλι τις καλλιέργειες.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Γ. Γεωργαντάς μετά από συναντήσεις του με βαμβακοκαλλιεργητές του νομού, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση του, όπως ο ίδιος σημειώνει.

Παράλληλα, σχετική επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης.

Ο κ. Γεωγραντάς

Ο βουλευτής Κιλκίς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ζητά να μάθει αν προτίθεται να μειώσει στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς το όριο των 180 κιλών ανά στρέμμα για τη φετινή παραγωγή, προκειμένου οι καλλιεργητές να μην αποκλειστούν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Το κείμενο της ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,

Η φετινή χρονιά για τους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς οι καιρικές συνθήκες που έπληξαν την περιοχή αλλά και οι διάφορες ασθένειες στις καλλιέργειες είχαν σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της αγροτικής  παραγωγής.

Ειδικά οι βαμβακοκαλλιεργητές στην Περιφερειακή Ενότητα  Κιλκίς  εκτός από τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν να αντιμετωπίσουν και το πράσινο σκουλήκι το οποίο έπληξε τις καλλιέργειες. Για την αντιμετώπισή του από την πλευρά των παραγωγών έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες οι οποίες όμως δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού το πράσινο σκουλήκι αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό.

Στην παρούσα χρονική περίοδο της συγκομιδής του βαμβακιού υπάρχει έντονη ανησυχία ότι οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το πλαφόν των 180 κιλών ανά στρέμμα το οποίο ισχύει στην Περιφερειακή Ενότητα  Κιλκίς προκειμένου να δικαιωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος. Το γεγονός  αυτό θα έρθει να προστεθεί στην ήδη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση.

Με βάση τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχει μειωθεί το πλαφόν για να δικαιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να μειώσετε στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για τη φετινή παραγωγή  το όριο των 180 κιλών ανά στρέμμα προκειμένου οι παραγωγοί βάμβακος να μην αποκλειστούν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση;»

Ο κ. Βεργίδης 

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρ. Βεργίδης αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Για τους αγρότες του νομού Κιλκίς η φετινή χρονιά είναι μία από τις δυσκολότερες καθώς τόσο τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της, όσο και οι πολλές ασθένειες που έπληξαν τις καλλιέργειες, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής.

Μια από αυτές που εμφανώς επλήγησαν είναι και το βαμβάκι. Η έναρξη της  συγκομιδής δείχνει δραστική μείωση της παραγωγής λόγω της ανθεκτικότητας που παρουσίασε το πράσινο σκουλήκι στους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισής του. Αυτό προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς στο κατά πόσον θα μπορέσουν να καλύψουν το πλαφόν που απαιτείται για την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας υπόψη και παλαιότερες αποφάσεις σε ανάλογες περιπτώσεις, σας καλούμε να αποφασίσετε την μείωση του πλαφόν στον νομό Κιλκίς κατά 40% τουλάχιστον, προκειμένου να μην στερηθούν οι παραγωγοί τα χρήματα που τόσο έχουν ανάγκη στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, μία συγκυρία που, αν επιβαρυνθεί περαιτέρω, απειλεί την ίδια την συνέχιση της καλλιέργειας, καθώς και την επιβίωση του αγροτικού κόσμου του νομού.

Σχολιάστε