My Twitter Feed

27 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ελεύθεροι οι 5 των “μεταφορών” -

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΛΜΕ:Όλοι απεργία/συλλαλητήριο -

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Κίνδυνος για τα κέντρα πρόληψης -

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Καθημερινά διαμαρτυρία αγροτών -

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Παραστατίδης για N/Σ Φλωρίδη -

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΛΑΣ: Πως δρούσε το κύκλωμα -

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Πάντα στον αγώνα οι αγρότες μας -

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Συλλήψεις για κύκλωμα με άδειες -

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

“Ανεπάρκεια κυβέρνησης σε Υγεία”

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου που αφορά και την πανδημία.

Ο κ. Φραγγίδης αρχικά επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας να νομοθετεί με παρατάσεις μέτρων, αποδεικνύοντας την αποτυχία της να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τον χρόνο που μεσολάβησε. «Αν δεν είναι ανικανότητα, κύριε Υπουργέ, είναι σκοπιμότητα και επιθυμείτε να λειτουργείτε με κατά παρέκκλιση διατάξεις γιατί σας εξυπηρετεί», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στο φλέγον θέμα της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, υπογραμμίζοντας ότι σε όλη την Ελλάδα, ειδικά στην περιφέρεια, κρίσιμες κλινικές για τα νοσοκομεία λειτουργούν οριακά, με κίνδυνο για ασθενείς και εργαζόμενους. Χαρακτήρισε την επικείμενη πρόσληψη των 3.720 νοσηλευτών στο ΕΣΥ απαραίτητη αλλά «ανακύκλωση» προσωπικού, που εργάζεται ήδη στο σύστημα και αλλάζει σχέση εργασίας.

Κτηριακές υποδομές σε εγκατάλειψη, εργαστήρια και κλινικές κλειστά, απαρχαιωμένος εξοπλισμός, τραγική υποστελέχωση σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και σε κλινικές αιχμής. Καυτηρίασε την αδράνεια του Υπουργείου μπροστά σε τραγικά πράγματα όπως η αναστολή των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, λέγοντας ότι η έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων παραλύει τη λειτουργία των νοσοκομείων.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ότι οι Έλληνες είναι τρίτοι στην Ευρώπη στις ιδιωτικές δαπάνες. Εκεί τους ωθεί το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας», σχολίασε ο κ. Φραγγίδης. Αντί να ενδυναμώσετε το ΕΣΥ, αφήνετε τις υγειονομικές δομές να παρακμάσουν, ενισχύοντας τη φημολογία περί προθέσεων ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική μισθολογική υποβάθμιση των ιατρών και των εργαζομένων στις δομές, ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ, που ψήφισε η κυβέρνηση στο ν/σ του ΥΠΟΙΚ και απειλεί την ομαλή λειτουργία των δομών.

Τέλος, ο βουλευτής σχολίασε την πορεία του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.

Οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Τα οικονομικά κίνητρα δεν θεωρούνται επαρκή. Σε πολλές περιοχές, κυρίως επαρχιακές, το δίκτυο των γιατρών είναι υποτυπώδες και οι πολίτες χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν Προσωπικό γιατρό. Οι αναμονές για ρ/β είναι απαγορευτικές ενώ η 15λεπτη διάρκεια των ραντεβού αποτελεί εμπόδιο για την άσκηση των καθηκόντων των γιατρών και την ποιοτική περίθαλψη. Ζητούμενο των ασθενών εξακολουθεί να αποτελεί η δυνατότητα επιλογής γιατρού της προτίμησής τους.

Ο κ. Φραγγίδης, κλείνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι ο Προσωπικός γιατρός χρήζει πολλών βελτιώσεων ακόμα, διαφορετικά το gate keeping θα επιφέρει περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας παρά ισότιμη πρόσβαση.

Πηγή: Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη

Σχολιάστε