My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πολλά κρούσματα με λίγα τεστ -

Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι πρότυπα – πειραματικά -

Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Ράπιντ τεστ στη Παιονία -

Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Ανάπλαση Πλατείας Πολυκάστρου -

Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Πάντα στη κορυφή της διασποράς -

Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Εκδήλωση με Τρ. Αλεξιάδη -

Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Κιλκίς: Αιμοδοσία στην Αντιπεριφέρεια -

Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Κλειστά 5 λύκεια ένεκα κόβιντ -

Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021

Αναφορά για απολυμένους

Ο βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, κατέθεσε σήμερα Τετάρτη αναφορά προς τον υπουργό Οικονομικών, με συνυπογράφοντες τους συναδέλφους του, Γιώργο Αρβανιτίδη, Απόστολο Πάνα και Κώστα Σκανδαλίδη, ζητώντας να δοθεί άμεση λύση στο θέμα της καταβολής της συνολικής αποζημίωσης των απολυθέντων εργαζομένων στην πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» (Ε.Α.Σ.Θ.) το 2004.

Η αναφορά των πρώην εργαζομένων προς τον κ. Φραγγίδη έχει ως εξής: 

“Κύριε Βουλευτά,

Ήμασταν εργαζόμενοι στην Ε.Α.Σ.Θ., η οποία το 2004 κατήγγειλε τιςσυμβάσεις εργασίας μας χωρίς να μας καταβάλει τις προβλεπόμενεςαποζημιώσεις του Ν. 2112/ 20.  Η  Ε.Α.Σ.Θ.  το  2005 τέθηκε σεκαθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Για τις απαιτήσεις των εργαζομένων εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις,μετις οποίες επιδικαζόταν η νόμιμηαποζημίωση με τους νόμιμουςτόκους από την λύση της σύμβασης καθώς  και  την  δικαστικήδαπάνη. Όλες οι αποφάσεις κοινοποιήθηκαν στην Ε.Α.Σ.Θ. και μετάτην υπαγωγή  της σεειδική εκκαθάριση (απόφαση  2733/2005Εφετείου Θεσσαλονίκης) στην εκκαθαρίστρια τράπεζα Α.Τ.Ε. Α.Ε.

Οι αποφάσεις  αυτέςτελεσιδίκησαν αλλά δεν ήταν δυνατή ηεκτέλεση τους, λόγω του ότι η  Ε.Α.Σ.Θ.  ήταν σε καθεστώς ειδικήςεκκαθάρισης. Η δε εκκαθαρίστρια τράπεζα Α.Τ.Ε. καθυστερούσε τιςδιαδικασίες της εκκαθάρισης προκειμένουαυτή να τελειώσει και ναικανοποιηθούν προνομιακά οι απαιτήσεις μας από το κεφάλαιο(αποζημίωση) και τους τόκους, ως όριζαν οι δικαστικές αποφάσεις.

Μετά  από κινητοποιήσεις που  έγιναν εκ μέρους  μας, ψηφίστηκεομόφωνα από την τότε Βουλή (2009), διάταξη στον ν. 3775/2009, στο άρθρο 42, όπου υποχρεωνόταν η εκκαθαρίστρια εταιρεία Α.Τ.Ε.να καταβάλει στο σύνολο τους τις οφειλόμενες αποζημιώσεις και τουςνόμιμους τόκους στους πρώην εργαζόμενους της Ε.Α.Σ.Θ.

Τη διάταξηαυτή καθυστερούσεη εκκαθαρίστρια εταιρεία ναεφαρμόσει. Μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις, δήλωσεστις αρχέςΦεβρουαρίου του 2010 ότι θα καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά.

Εν όψει αυτής της καταβολής, αποστείλαμε μέσω του Πληρεξουσίουμας Δικηγόρου την από 5/2/2010 εξώδικη δήλωση και πρόσκληση μετηνοποία προβαίναμε σε ανάλυση   της οφειλόμενης   αποζημίωσης,σύμφωνα με τηνδικαστικήαπόφαση πουεκδόθηκε για τονκαθέναμας σε  επιδικασθέν κεφάλαιο  και τόκους μέχρι 29/1/2010  καιδικαστική δαπάνη.

Η  εκκαθαρίστρια τράπεζα  (Α.Τ.Ε.) παρερμηνεύοντας την παραπάνωδιάταξη του νόμου, δήλωσε ότι θα καταβάλει μόνο το επιδικασθένκεφάλαιο και όχι τους τόκους, παρά την διάταξη του άρθρου 42(ν. 3775/2009, άρθρο 42) πουεπιβάλει ο καταλογισμός να γίνεται πρώτα στα έξοδα, έπειτα στουςτόκους και τέλος στο κεφάλαιο. Έχοντας όμως εμείςανάγκη τωνχρημάτων της αποζημίωσης πουη καταβολή τους καθυστερούσε γιαπάνω από πέντε χρόνια, αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το έγγραφοπου  συνέταξαν οι εντολοδόχοι εκκαθαριστές  της  Α.Τ.Ε και ναεμφανίζεται καταβολή μόνο του κεφαλαίου.

Αυτή η καταβολή του επιδικασθέντος κεφαλαίου έγινε στις 18/2/2010και  έτσι  η  εκκαθαρίστρια τράπεζα  κατάφερε  να  σταματήσει τηντοκοφορίατου κεφαλαίου.

Οι απαιτήσεις μας για τόκους από τις παραπάνω δικαστικές αποφάσειςγια τον καθένα μας ανερχόταν μέχρι την ημέρα της  εξόφλησης τουκεφαλαίου (18-2-2010) σε αρκετά μεγάλα ποσά, από 12.000 μέχρι και32.000  ευρώστον κάθε εργαζόμενο. Για τους τόκους αυτούς, η Α.Τ.Ε., δια των εντολοδόχωνεκκαθαριστών της Ε.Α.Σ.Θ. Γκλαβέρη Θεοδώρου και ΒραχνάκηΜαρίας μας δήλωσαν ότι πρέπει να περιμένουμε την μελλοντική πρόσκληση της Α.Τ.Ε. για να αναγγείλουμε τις απαιτήσεις μας αυτές, για προνομιακή κατάταξή μας στον πίνακα των δανειστών που θα συντάξει. Έκτοτε παρήλθαν εννέα χρόνια και εντωμεταξύ η Α.Τ.Ε ΑΕ χωρίσθηκε με απόφαση της τότε Κυβέρνησης (2013) σε «καλή» και «κακή». Τα χρέη της Ε.Α.Σ.Θ. πήγαν στην «κακή» Α.Τ.Ε, η οποία εντάχθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Εν συνεχεία, το Υπουργείο όρισε πρώτα έναν υπάλληλό του (Μαράντος Νικόλαος) ως εκκαθαριστή της Ε.Α.Σ.Θ. και κατόπιν το 2018 δόθηκε για εκκαθάριση στην ιδιωτική εταιρεία, ειδική σε εκκαθαρίσεις, με την επωνυμία “PQH”ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Α.Ε  Γραβιάς 3 Μαρούσι τηλ. 2103272400-4 με υπεύθυνη εκκαθαρίστρια την κα. Κωνσταντινίδη Αικατερίνη τηλ. 2130887285, η οποία και αρνείται να μας ενημερώσει για το πότε επιτέλους θα γίνει η εκκαθάριση της Ε.Α.Σ.Θ. για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας από τους τελεσίδικα επιδικασθέντες τόκους.

Ζητώντας την εφαρμογή του εργατικού νόμου της καςΑχτσιόγλου(ν. 4488/2017), που προβλέπει αναλογικά ικανοποίηση απαιτήσεων πρώην εργαζομένων, θεωρούμε ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης της Ε.Α.Σ.Θ. που άρχισε από το 2005 και δεν έχει περατωθεί μέχρι σήμερα, πρέπει οπωσδήποτε να λήξει είτε με απόφαση του ιδίου του Υπουργού Οικονομικών, που μπορεί να θέσει προθεσμία στην διορισθέντα από αυτόν ειδική εκκαθαρίστρια εταιρεία για να συνταχθεί επιτέλους ο πίνακας κατάταξης των δανειστών της Ε.Α.Σ.Θ. διότι η διατήρηση της εκκαθάρισης επί 14 έτη επιβαρύνει την περιουσία της Ε.Α.Σ.Θ. με έξοδα εκκαθάρισης που είναι μάλιστα και ανέλεγκτα και τα οποία θα αφαιρεθούν  πρώτα από  το  προϊόν της  εκκαθάρισης,  οπότε  τουπολειπόμενο ποσό μπορεί να μην ικανοποιήσει ούτε εμάς, που έχουμε προνόμιο για τις απαιτήσεις μας.

Συνεπώς, ζητούμε καταρχήν να περατωθεί η εκκαθάριση της Ε.Α.Σ.Θ. είτε με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που έχει τη δυνατότητα αυτή, είτε με ορθή εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 42 του ν. 3775/2009, η οποία και ψηφίσθηκε ομόφωνα από την τότε βουλή, η οποία περιλαμβάνει και τους τελεσίδικα επιδικασθέντες τόκους της αποζημίωσης και συνεπώς δεν χρειάζεται καν να περατωθεί η εκκαθάριση της Ε.Α.Σ.Θ.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να τεθεί ερμηνευτική διάταξη με τροπολογία στον παραπάνω νόμο που είτε να υποχρεώνει την εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος περάτωση της εκκαθάρισης, όπως έγινε και με την περίπτωση της ΚΥΔΕΠ άρθρο 27 ν. 3147/2003 είτε να υποχρεώνει άμεσα την ειδική εκκαθαρίστρια της Ε.Α.Σ.Θ. εταιρεία να καταβάλει τα επιδικασθέντα σε εμάς ποσά τόκων. Ελπίζουμε στις άμεσες θετικές ενέργειες σας και είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε οποιαδήποτε διευκρίνιση  επιθυμείτε.

ΗΕΠΙΤΡΟΠΗΤΩΝ ΠΡΩΗΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝΤΗΣ ΕΑΣΘ

Σχολιάστε