My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ανασχηματισμός ισορροπιών…

…και «ανοιγμάτων.

Του Τάσου Τσακίρογλου.


Κυβέρνηση σταθερή στην εφαρμογή της μέχρι σήμερα πολιτικής, διαχείρισης της «μεταμνημονιακής εποχής» και λελογισμένων αλλαγών, με διατήρηση των ισορροπιών και «ανοιγμάτων» σε κεντροαριστερά και κεντροδεξιά είναι το αποτέλεσμα του ανασχηματισμού που ανακοίνωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Στα βασικά υπουργεία χάραξης πολιτικής (Οικονομίας, Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας, Εξωτερικών, Άμυνας, Μεταναστευτικής πολιτικής κλπ) δεν υπήρξαν αλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά τον προεκλογικό του σχεδιασμό με την ίδια ρότα, προσθέτοντας τις αναγκαίες πινελιές κοινωνικού κράτους με τις αναμενόμενες εξαγγελίες στην ΔΕΘ τον επόμενο μήνα.

Παρά τις προσδοκίες και τη φιλολογία του προηγούμενου διαστήματος για ανακάτεμα της τράπουλας σε πρόσωπα, τελικά μάλλον προτιμήθηκε η σίγουρη λύση της ομάδας που υλοποίησε τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα του τελευταίου προγράμματος και φαίνεται να εγγυάται τη «σώφρονα» διαχείριση ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Στο πολιτικό πεδίο, προφανώς προτεραιότητα αποτελεί ο σχεδιασμός για το λεγόμενο «προοδευτικό μέτωπο», με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ, έτσι ώστε αφενός να απεγκλωβιστεί ο κ. Τσίπρας από τον αναγκαστικό εναγκαλισμό με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τον Πάνο Καμμένο και αφετέρου να ευθυγραμμιστεί η κυβέρνηση με την εμφανώς «σοσιαλδημοκρατική» διαχείριση της κατάστασης, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει στις μέρες μας. Στην εφεδρεία παραμένει – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – και ο κ. Θεοδωράκης του Ποταμιού, εάν αποκηρυχθεί ο «λαϊκισμός», ενώ οι γέφυρες (ως αναμενόταν) έπεσαν και προς την καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ, με την υπουργοποίηση της κυρίας Παπακώστα.

Στο πολιτικό σκηνικό αυξανόμενης πόλωσης, η οποία θα ενταθεί οδεύοντας προς τις εκλογές, ο πρωθυπουργός πηγαίνει ουσιαστικά με ένα σχήμα περισσότερο ομοιογενές, πιο «φρέσκο» και ετοιμοπόλεμο. Φυσικά τα πρόσωπα υλοποιούν πολιτικές, αλλά κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι. Αυτό δείχνει και ο ανασχηματισμός, από τον οποίο δεν επηρεάστηκε ο στενός πρωθυπουργικός κύκλος, αλλά και οι υπόλοιποι βασικοί παίχτες της κυβερνητικής πολιτικής.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε