My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Αναμένοντας το θαύμα της ζωής

Ζουν πάνω από δύο μήνες στην Ειδομένη και σε λίγο καιρό θα φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Η 22χρονη Αχίν και η 21χρονη Άμιν από τη Συρία περιμένουν στον καταυλισμό με την ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

idomeni-gynaikesΔύο γυναίκες που βιώνουν δυσκολίες για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους δίνουν το δικό τους μήνυμα ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας.

Η Αχίν και η Άμιν επισκέπτονται συχνά την κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη για τον προκαθορισμένο έλεγχο λίγο πριν γεννήσουν.

«Είναι πολύ δύσκολο να ζεις στην Ειδομένη. Μία γυναίκα στην κατάστασή μου δεν μπορεί να έχει σωστή διατροφή. Είναι η τέταρτη φορά που προσπαθώ να αποκτήσω παιδί. Έχω ήδη χάσει τρία» λέει η Αχίν.

«Αυτή η κλινική είναι ένας ασφαλής παράδεισος. Πολλές γυναίκες πρόκειται να γεννήσουν εδώ. Εδώ μας ακούνε, μας φροντίζουν» προσθέτει.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 10.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Χιλιάδες παιδιά και έγκυες γυναίκες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό, αντιμέτωποι με την πείνα, τα σκουπίδια και τις καιρικές συνθήκες.

Η υγρασία που επικρατεί στην περιοχή επιδεινώνει την ήδη κλονισμένη υγεία των μικρών παιδιών. Οι γυναίκες μάταια προσπαθούν να στεγνώσουν ρούχα και παπούτσια όταν βρέχει. Πρόσφατα ο καταυλισμός μετατράπηκε και πάλι σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Την ίδια ώρα, το φαγητό δεν φθάνει για όλους. Τεράστιες ουρές στήνονται καθημερινά για ένα γεύμα, που μοιράζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επιπλέον, οι χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν, ενώ παντού υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών.

Στο πλευρό των προσφύγων, για να παρέχουν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης βρίσκονται οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εθελοντές, καθώς και το σύνολο του προσωπικού στο νοσοκομείο του Κιλκίς, που δέχεται δεκάδες περιστατικά καθημερινά, παρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει. Στην περιοχή βρίσκεται και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πηγή: in.gr

Σχολιάστε