My Twitter Feed

25 Ιουνίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κιλκίς: Ο ιός τραβάει την ανηφόρα! -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Μεγάλες καταστροφές σε Άγ. Πέτρο -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Φεστιβάλ Ισότητας από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Παιονία: Και ψηφιακές οι πληρωμές -

Πέμπτη, 23 Ιουνίου, 2022

Διψήφια νούμερα αλλά …ύφεση -

Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022

Επισπεύδεται επιστροφή φόρου -

Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022

Λαμπρή η επέτειος της Μάχης Κιλκίς -

Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022

Το Κιλκίς τιμά την 21η Ιουνίου 1913 -

Δευτέρα, 20 Ιουνίου, 2022

Αναθεώρηση χωρίς σκευωρούς

Του Τάσου Παππά.


Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τυμπανοκρουσίες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα με ομιλία του στον αύλιο χώρο της Βουλής. Οργανώθηκε δημόσια διαβούλευση στην οποία πήραν μέρος φορείς, ειδικοί επιστήμονες και πολίτες.

Οι μήνες πέρασαν, σοβαρά γεγονότα μεσολάβησαν, το θέμα έπεσε σε κατάσταση ύπνωσης. Πριν από λίγες μέρες το Κίνημα Αλλαγής έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για την αναθεώρηση και προχτές η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της στον πρωθυπουργό (απάντησε χτες) και τους αρχηγούς των κομμάτων (πλην Χ.Α.) ζήτησε να αρχίσει η διαδικασία από την παρούσα Βουλή με συναινετικό τρόπο και επίκεντρο κάποιες διατάξεις όπου μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Την κίνηση έσπευσε να χαιρετίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς για να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Κίνημα Αλλαγής, δεν υπολόγισε όμως τον ξενοδόχο, δηλαδή τον Αδωνη Γεωργιάδη.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος μιλώντας χτες στον ρ/σ «Αθήνα 9,84» είπε ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, οι αναθεωρήσεις πρέπει να γίνονται συναινετικά και σήμερα το κλίμα είναι τοξικό με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού (ποιος μιλάει), οπότε δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν πρωτοτύπησε. Απλώς ακολούθησε. Είχε προηγηθεί με ανάλογο σκεπτικό ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (και συνταγματολόγος) Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος με άρθρο του στα «Νέα» (26-3-2018) επισήμανε ότι δεν είναι λύση μια mini αναθεώρηση για λίγα αλλά maxi θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτεύματος: «Λύση είναι να διαμορφωθούν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις μιας σοβαρής αναθεωρητικής διαδικασίας».

Οι πολιτικές προϋποθέσεις λοιπόν. Ποιες είναι αυτές; Το είπε ο κ. Γεωργιάδης: να εξουδετερωθεί το τοξικό κλίμα.

Το είπε και ο κ. Βενιζέλος (στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής): να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων πενήντα ετών (στο σκάνδαλο Novartis αναφερόταν).

Ποιος είναι υπεύθυνος για το τοξικό κλίμα – πλευρά του οποίου είναι η σκευωρία; Μα –ποιος άλλος;– ο Τσίπρας.

Πώς θα τον βγάλουμε από τη μέση; Επειδή δεν μπορούμε με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, όπως παλιά (π.χ. αποστασίες, παρακράτος) και επειδή δεν λέει να ξεκολλήσει από την καρέκλα του, να περιμένουμε τις εκλογές. Συνεπώς τι να συζητήσουμε με τον Τσίπρα τώρα;

Αυτό που προέχει είναι η συγκρότηση του δημοκρατικού μετώπου για να συντριβούν οι ολετήρες.

Μετά την ταπείνωσή τους στις κάλπες, θα είναι ανίσχυροι, θα μπουν σίγουρα σε κύκλο εσωστρέφειας (έχουν παράδοση στους εμφυλίους οι αριστεροί), και τότε εμείς οι φιλελεύθεροι αστοί, γενναιόδωροι από κούνια, θα τους επιτρέψουμε να πουν τη γνώμη τους και θα τη λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας. Κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων, εκεί όπου αξίζει να βρίσκεται.

Η συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει χωρίς την ενοχλητική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς.

Στην αντίληψη της Δεξιάς και του ρεύματος της Κεντροαντιαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στο συνταγματικό τόξο. Οσο για το ΚΚΕ; Δεν τους απασχολεί. Το σέβονται όσο είναι μικρό. Αν κάνει πως μεγαλώνει και αρχίσει να επηρεάζει κόσμο με τα «κομμουνισμένα» του, θα βρουν ράμματα για τη γούνα του. Αλλωστε, την πρόσφατη ιστορία του τόπου την παίζει στα δάχτυλα ο Αδωνης.

Ανάγωγα

Σκληρή και η Γερμανία με τη Ρωσία. Απέλασε κι αυτή Ρώσους διπλωμάτες. Για τα μάτια του κόσμου, αφού οι δουλειές που έχει με τη Ρωσία είναι πολλές και φέρνουν τεράστια ποσά στη χώρα.

Αλλωστε, όταν ρωτήθηκε η Καγκελαρία μήπως πρέπει κάτι να γίνει με τον Σρέντερ (πρώην καγκελάριος) που εδώ και μερικά χρόνια είναι περίπου υπάλληλος του Πούτιν, η απάντηση σε ελεύθερη απόδοση ήταν: «Μα, τι είναι αυτά που λέτε, δεν τρέχει τίποτε».

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε