My Twitter Feed

3 Δεκεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Φραγγίδης: Διαλύουν το ΕΣΥ -

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

ΔΕΥΑΚ: Συμβασιοποίηση έργων -

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Ενθουσιώδης υποδοχή σε Τσίπρα -

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Στάση εργασίας για την Υγεία -

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

“Όχι στο τερατούργημα για Υγεία” -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Διήμερο για τη βία κατά γυναικών -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Εκκρεμούν ακόμα οι αποζημιώσεις -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Στο νομό ο Τσίπρας τη Παρασκευή -

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2022

Αναζητούνται πολιτικοί…

Φραγγίδης Γεώργιος

… νέας κοπής.

Του Γιώργου Φραγγίδη (χειρούργος μαιευτήρας – γυναικολόγος)

Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, να την κάνουμε σύγχρονη, να της δώσουμε προοπτική αντάξια των προηγμένων ευρωπαϊκών, πρέπει να αρχίσουμε αλλάζοντας τον τρόπο δομής, λειτουργίας και άσκησης της πολιτικής από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο. Ολα θα γίνουν καλύτερα αν έχουμε πολιτικούς, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλά και κόμματα που θα εξαλείψουν πλέον την απόσταση διοίκησης ή κράτους από την καθημερινότητα των πολιτών. Θα είναι γρηγορότερη η επίλυση των προβλημάτων και θα χαίρουν κοινωνικής αποδοχής οι αποφάσεις σε όλους τους τομείς.

Η χώρα, αργά ή γρήγορα, θα βγει από την κρίση. Στη νέα εποχή της ανάκαμψης για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη χρειαζόμαστε πολιτικούς με περγαμηνές και οράματα νέας κοπής αλλά με ηθική, τιμιότητα και αξίες παλαιότερων εποχών.

Δεν είναι τυχαία η απαξίωση της πολιτικής στη χώρα μας και η απρόβλεπτη όπως χαρακτηρίστηκε από κάποιους συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Δεν είναι τυχαία η απομάκρυνση των νέων από την πολιτική της καθημερινότητας, της πόλης, της γειτονιάς ούτε η αποχή-ρεκόρ των τελευταίων εκλογών. Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει συμβάλει τα μέγιστα. Αντιστάθηκαν στην απαξίωση μόνον όσοι πολιτικοί σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο ήταν και παραμένουν δεμένοι με τον τόπο τους, όπως η πλειονότητα των πολιτικών που υπηρέτησαν και υπηρετούν την αυτοδιοίκηση.

Η κεντρική πολιτική στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες ασκήθηκε από ανθρώπους που ως πολίτες εργάζονταν, αντιμετώπιζαν δυσκολίες, έτρωγαν με τους φίλους τους, διασκέδαζαν και έκαναν περίπου ό,τι κάνει ο μέσος Ελληνας. Μετά την εκλογή τους όμως, στην πλειονότητά τους, αποκτούσαν οδηγό, κουστωδία συνεργατών, ακριβό αυτοκίνητο, πολύ ακριβότερα γούστα και το σημαντικότερο την τάση να αποφεύγουν -με την επίκληση φόρτου εργασίας- τις παρέες με τους απλούς ανθρώπους, αυτούς που προεκλογικά προσπαθούσαν να πείσουν για να τους ψηφίσουν. Εάν, δε, έπαιρναν και υπουργικό θώκο, γίνονταν κυριολεκτικά απροσπέλαστοι.

Και ενώ σε τοπικό επίπεδο κάποιοι συνέχιζαν να δίνουν μάχες, η πλειονότητα της γενιάς των πολιτικών της μεταπολίτευσης είχε μεταλλαχθεί σε υπερπολιτικούς θα λέγαμε, παραφράζοντας τον Νίτσε, που έμπαιναν στα σπίτια των ψηφοφόρων μόνο μέσα από την τηλεόραση. Δημιουργήθηκε ένα ιδιότυπο star system πολιτικών, αενάως υπουργών. Κάθε σχέση τους με την πραγματικότητα είχε παραδοθεί σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που αποφάσιζαν, ενημέρωναν, διεκπεραίωναν και διευθετούσαν κατά το δοκούν τα βολέματα στην κρατική μηχανή.

Το αποτέλεσμα του έργου είναι γνωστό. Τώρα που γνωρίζουμε με επώδυνο τρόπο δυστυχώς τι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ξανά, είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε τις διεργασίες ανάδειξης των άξιων και καλυτέρων που θα προστατεύσουν τα συμφέροντα της κοινωνίας και θα οδηγήσουν τη χώρα με όραμα στη δεκαετία που όλα φαίνεται ότι αλλάζουν.

Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012, στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

Σχόλια
One Response to “Αναζητούνται πολιτικοί…”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Το πρόβλημα της πολιτικής πρακτικής στην χώρα μας δεν έχει να κάνει με το είδος της “κοπής” των πολιτικών, αλλά με το είδος της λειτουργίας του ίδιου του πολιτικού και εκλογικού συστήματος. Οσο θα υπάρχει ο σταυρός στα εκλογικά ψηφοδέλτια, δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο δισεκατομμύριο να εξαφανιστεί το γνωστό μας παθογενές πελατειακό πολιτικό σύστημα. Γιατί όμως δεν καταργείται ο σταυρός αφού είναι η πηγή όλων των κακών; Επειδή δεν το θέλουν τα ίδια τα κόμματα. Σου λένε, πώς θα κάνω τους υποψηφίους μου να τρέξουν “με χίλια” προς άγραν ψήφων; Με ένα και μοναδικό κίνητρο. Τον σταυρό. Απλό και αποτελεσματικό μέν για τα κόμματα, καταστροφικό δέ για την σωστή λειτουργία του κράτους(αυτό βεβαίως τίθεται πάντα δεύτερο σε σημασία). Επομένως όλη αυτή η επιχειρηματολογία του κ. Φραγγίδη άπτεται περισσότερο της μεταφυσικής στην καλύτερη των περιπτώσεων, παρά της πραγματικότητας, και στην χειρότερη, της έντεχνης-οικοιοθελούς συσκότισης των πραγματικών αιτιών της “κακοδαιμονίας” μας και ως τέτοια ενέργεια είναι άκρως παραπλανητική για τους αναγνώστες-μελλοντικούς ψηφοφόρους. Εν κατακλείδι, οι άξιοι και οι καλύτεροι δεν πρόκειται να προστατεύσουν τα συμφέροντα της κοινωνίας λειτουργώντας μέσα σ’ ένα πολιτικό σύστημα σαθρό εκ θεμελίων και ως εκ τούτου δεν έχουν καμμία πιθανότητα να αλλάξουν τα πράγματα άν δεν αλλάξουν πρώτα τα ίδια τους τα κόμματα, που με την σειρά τους θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του εκλογικού συστήματος.

Σχολιάστε