My Twitter Feed

27 Ιανουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απάτη με παιδικό ποδόσφαιρο -

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

ΕΠΑΛ υπό κατάληψη ένεκα ψύχους -

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Εγκρίθηκε ρυμοτομικό στο Χέρσο -

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Και άλλες συντηρήσεις σχολείων -

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Ανοιχτά σχολεία και στο Δ. Κιλκίς -

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Συντηρήσεις σχολείων της Παιονίας -

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Ιός: Μια εξαιρετικά μικρή κάμψη -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Σημαντικές οι ελλείψεις φαρμάκων -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

«Ανάγκη για στήριξη του Τουρισμού»

Για «ζωτική ανάγκη ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης και επανεκκίνησης του Τουρισμού», κάνει λόγο σε επίκαιρη ερώτησή του, που κατέθεσε σήμερα Δευτέρα στη Βουλή, ο υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα τουρισμού του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης.

Ο βουλευτής Κιλκίς ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή αν υφίσταται τέτοιο σχέδιο και με ποιες ενέργειες η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους εργαζόμενους στον τουρισμό και θα ενισχύσει τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τονίζει ότι τα μέχρι τώρα οικονομικά μέτρα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου.

Αναφέρει ότι «οι προβλέψεις δείχνουν πτώση του τζίρου κατά 50%, δεκάδες ιδιοκτήτες έβαλαν πωλητήριο στις μονάδες τους υπό την πίεση της ρευστότητας, πάνω από 3.000 ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά φέτος το καλοκαίρι και όσα ανοίξουν πιθανότατα θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό».

Επίσης, «το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος υποδεικνύει ότι θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης περίπου 1,8 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων». Ο κίνδυνος στρατιές εργαζομένων να οδηγηθούν στην ανεργία, οι συναφείς κλάδοι του τουρισμού να μαραζώσουν και να απειληθεί άμεσα η κοινωνική συνοχή, είναι υπαρκτός.

Ο κ. Φραγγίδης υπογραμμίζει ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Τουρισμό θα πρέπει να περιέχει τις παραμέτρους της εξασφάλισης της υγείας των ταξιδιωτών, την προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού, την προστασία των εργαζομένων και της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της αειφορίας, το άνοιγμα σε νέες αγορές.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Η πανδημία του Covid-19 συνιστά μια υγειονομική κρίση που τείνει να οδηγήσει στη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο Τουρισμός, βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας πλήττεται βάναυσα. Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα ανακούφισης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τα οποία όμως δεν επαρκούν για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών που δημιούργησε η πανδημία. Ο τουριστικός κόσμος βιώνει μεγάλη αγωνία και αβεβαιότητα. Οι προβλέψεις δείχνουν πτώση του τζίρου κατά 50%, ενώ σύμφωνα δημοσιεύματα στον Τύπο δεκάδες ιδιοκτήτες έβαλαν πωλητήριο τις τελευταίες ημέρες στις μονάδες τους υπό την πίεση της ρευστότητας, πάνω από 3.000 ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά φέτος το καλοκαίρι, ενώ όσα ανοίξουν πιθανότατα θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό. Με αυτά τα δεδομένα, ελλοχεύει ο κίνδυνος στρατιές εργαζομένων να οδηγηθούν στην ανεργία, οι συναφείς κλάδοι του τουρισμού να μαραζώσουν και να απειληθεί άμεσα η κοινωνική συνοχή. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος υποδεικνύει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις για την επανεκκίνησή τους θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού μας θα εξαρτηθεί από υγειονομικά κριτήρια, την ασφάλεια στη λειτουργία μεταφορών-επιχειρήσεων- επισκέψιμων χώρων, την πορεία της πανδημίας στο εσωτερικό και στις άλλες χώρες, την προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού, την προστασία των εργαζομένων και της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της αειφορίας, το άνοιγμα σε νέες αγορές. Υπολογίζοντας ότι η έναρξη της τουριστικής σεζόν τοποθετείται για τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας στις 15 Ιουνίου και για τα εποχικά την 1η Ιουλίου και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν καλά, η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και επανεκκίνησης του Τουρισμού. Μέχρι σήμερα – παρά τα αποσπασματικά μέτρα και τις εξαγγελίες της– δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει πλάνο για την επόμενη μέρα.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1. Υπάρχει συγκεκριμένο και πλήρες σχέδιο για τη στήριξη και επανεκκίνηση του τουρισμού και ποιο είναι το περιεχόμενό του;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για την προστασία των εργαζομένων και της απασχόλησης στον τουρισμό, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων;

Σχολιάστε