My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Αλ. Παπαρηγα: Οχι σε εξορυξεις στο Κιλκις

Στον ορυκτό πλούτο του Κιλκίς και στην αρνητική θέση του ΚΚΕ “να τον πάρουν ιδιώτες”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη τύπου που έδωσε προχθές στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταλλουργία χρυσού στη Θράκη, η γ. γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε:

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με πολύ ορυκτό πλούτο, και μάλιστα έχει ορυκτά προϊόντα που λείπουν από πολλές χώρες της Ευρώπης. Και ο ορυκτός πλούτος σήμερα είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, και μάλιστα πολλών κλάδων της βιομηχανίας. Προσέξτε όμως: Τώρα θα πέσουν πάνω τα μονοπώλια να πάρουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ενας από τους λόγους που δέχτηκαν 100 δις “κούρεμα” στο χρέος είναι γιατί το αντιστάθμισμα θα είναι ο ορυκτός πλούτος, τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, ο χρυσός, κ.λπ.

Η “Eldorado Gold” πήρε το χρυσό της Θράκης και της Χαλκιδικής και προχωρά, καθώς και το Κιλκίς επίσης έχει σημαντικό ορυκτό πλούτο. Η θέση μας για τη συγκεκριμένη επένδυση είναι ξεκάθαρη. Είπαμε όχι, αν έρθει στη Βουλή θα την καταψηφίσουμε για τον εξής λόγο: Γιατί εμείς δε δεχόμαστε τον ορυκτό πλούτο της χώρας να τον πάρουν ιδιώτες, είτε είναι Ελληνες, είτε είναι ξένοι. Γιατί μια τέτοια επιχείρηση καπιταλιστική δε θα μπορέσει να συνδυάσει την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και ευρύτερα και την αξιοποίηση του χρυσού για την ανάπτυξη άλλων βιομηχανικών κλάδων, θα τον αξιοποιήσει για πάρτη της.

Και για περιβαλλοντικούς λόγους και για λόγους ιδιοκτησιακούς και για λόγους αναπτυξιακούς, δεν εμπιστευόμαστε αυτή την επένδυση. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει θα είναι 300 για την κατασκευή του έργου και στη συνέχεια μέχρι 200 μόνιμες θέσεις. Δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία. Τα οφέλη, δε, που θα έρθουν από την απασχόληση δεν μπορεί να θεωρηθούν αντιστάθμισμα. Πολύ περισσότερο που οι μισθοί που θα έχουν οι εργαζόμενοι και η λειψή προστασία στη δουλειά τους δεν μπορεί να μας δελεάσουν. Δεν τους εμπιστευόμαστε ότι θα πάρουν όλα τα επιστημονικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των εργαζομένων, γιατί θα πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των κερδών τους. Και αυτοί δεν παραιτούνται.

Εμείς βλέπουμε τον ορυκτό πλούτο σαν μέσο ανάπτυξης της βιομηχανίας. Σε συνθήκες της λαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στη βιομηχανία, με την ανάπτυξη όλων των κλάδων που σήμερα δεν είναι αναπτυγμένοι και κλάδων που κλείνουν τα εργοστάσια. Εξασφαλίζεται και το περιβάλλον και η ανάπτυξη και η προστασία των εργαζομένων, όταν στην εξουσία υπάρχει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οι οποίοι οργανώνουν την οικονομία, όλη την παραγωγή και την κοινωνία με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι με βάση την κερδοφορία.

Κατά τη γνώμη μας ο αγώνας εδώ πρέπει να είναι και για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για το θέμα της ιδιοκτησίας του πλούτου. Λέμε, λοιπόν, έξω οι ιδιώτες από τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ο ορυκτός πλούτος ανήκει στο λαό».

Σχόλια
One Response to “Αλ. Παπαρηγα: Οχι σε εξορυξεις στο Κιλκις”
  1. Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:

    Τί μισθό παίρνουν οι εργαζόμενοι στον ριζοσπάστη;;; Επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στο ΚΚΕ;;;

Σχολιάστε