My Twitter Feed

2 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Χωρίς μεταφορές και θέρμανση -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ν. Αγιονέρι: Έργο αγροτικής οδοποιίας -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Βασίλης Βασιλικός: “Ζ” στους αγώνες μας -

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

ΠεΚ: Σχεδιασμός ενόψει χειμώνα -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Τη πρώτη νίκη του σημείωσε ο ΓΑΣΚ -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

7ήμερη αποχή των δικηγόρων -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα -

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 2023

Ακόμα πετάς καφέ στα σκουπίδια;

Η Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς είναι οι πρώτες δύο τυχερές πόλεις που μπορούν να ανακυκλώσουν το τρίμμα του καφέ από καφέ φίλτρου ή εσπρέσο μηχανής ακόμα και από το κατακάθι του ελληνικού.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα Lifo, η ΑΜΚΕ InCommOn με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει ανακυκλώσει μέσω του έργου της κάΦσιμο περισσότερους από 18 τόνους υπολείμματος καφέ, που θα είχε καταλήξει στη χωματερή από την κατανάλωση περίπου 900.000 καφέδων. Αυτό μεταφράζεται σε 81 τόνους CO2eq (ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα) που έχουν σωθεί σε περίπου έναν χρόνο.

Το χαρακτηριστικό βανάκι του καΦσίμου κινείται καθημερινά σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς και συλλέγει το υπόλειμμα του καφέ από περίπου εβδομήντα συνεργαζόμενα σημεία μέσα από μια διαδρομή βασισμένη σε έναν έξυπνο αλγόριθμο.

Το όχημα αυτό είναι 100% ηλεκτρικό με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια της συλλογής. Στη συνέχεια το υπόλειμμα του καφέ αξιοποιείται τόσο σε μονάδες παραγωγής πέλετ και βιοαερίου όσο και ως εδαφοβελτιωτικό σε συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Ωστόσο, η InCommΟn υποστηρίζει ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα έργο ανακύκλωσης. Θέλοντας να μας συστήσουν τις έννοιες της συμμετοχικότητας και της κυκλικότητας και αξιοποιώντας το υπόλειμμα του καφέ ως όχημα, μέχρι σήμερα, μέσα από το κάΦσιμο, 240 άτομα έχουν εκπαιδευτεί στη διαλογή στην πηγή και στη διαχείριση οργανικών αποβλήτων, 70 σημεία σε δυο πόλεις έχουν κάνει μη αναστρέψιμη συνήθειά τους την ανακύκλωση καφέ και θεωρούνται σημεία αναφοράς για την τοπική κοινωνία, 104 σημεία εστίασης έχουν ζητήσει να γίνουν μέρος του καΦσίμου και πάνω από 4.000 άτομα έχουν ενημερωθεί για τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπολείμματος καφέ.

Η ποσότητα αυτή που έχει συλλεχθεί ως τώρα είναι ικανή ώστε, σε μεγάλη κλίμακα πια, να αξιοποιηθεί το υπόλειμμα του καφέ τόσο σε μονάδες παραγωγής πέλετ όσο και ως εδαφοβελτιωτικό σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Το σύνολο αυτών των ενεργειών δίνει ενέργεια για τον πλανήτη. Τα πέλετ έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με την ΕΣΕΚ ΣΥΝ.ΠΕ.-Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας και δεν διατίθενται για την ώρα εμπορικά, ενώ το εδαφοβελτιωτικό, σε συνεργασία με το Staramaki, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο στην περιοχή του Κιλκίς. Παράλληλα, έχουν γίνει και δοκιμές μικρής κλίμακας για βιοαέριο και καύση σε λέβητες βιομάζας.

Πηγή: Lifo.gr

Σχολιάστε