My Twitter Feed

24 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Με βιτριόλι εναντίον μητροπολιτών! -

Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021

Τονικίδης: Χάος στα τελωνεία -

Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης -

Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021

Ιός: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία -

Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

“Πλήγμα σε τουρισμό – εξαγωγές” -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Οι αντιεμβολιαστές του 1913 -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Το 1913 με το βλέμμα των παιδιών -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

“Αθηνά” περιορισμένης…

mardas-dimitris

…σοφίας.

Του Δημήτρη Μάρδα (Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ)

———————————————————————————————————————————————————————————————–Το σχέδιο «Αθηνά», που αναφέρεται στις συνενώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, χαρακτηρίζεται μάλλον από κενό γνώσης ή από έλλειμμα σοφίας. Κάποιες συνενώσεις, μικρών ή ολιγομελών Τμημάτων ως αυτονόητες έπρεπε πράγματι να γίνουν. Άλλες όμως θέτουν πολλά ερωτήματα, που ενδεχομένως βρίσκουν την ερμηνεία τους, στο ανεξήγητο πείσμα μας να παραμένουμε προσδεμένοι σε μια σαθρή  πολιτική κουλτούρα.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, που καταδεικνύουν την προχειρότητα των εμπνευστών τoυ «Αθηνά», ως προς το σχεδιασμό της. Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε μια περίπτωση, που αγγίζει ίσως τα όρια του παραλογισμού, καθώς αναστατώνει χιλιάδες σπουδαστές και τις οικογένειές τους, ενώ από την άλλη είναι δυσδιάκριτα τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα σε όρους οικονομίας και λειτουργικότητας.

Ειδικότερα, μπορεί κάποιος λογικά σκεπτόμενος να ερμηνεύσει το ακόλουθο; Αναλυτικότερα, γιατί από το σύνολο των σπουδαστών(τριών) του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, η συντριπτική πλειοψηφία των 9.000 σπουδαστών και σπουδαστριών του μεταφέρεται στις Σέρρες, ένα μικρό μέρος στη Φλώρινα, ενώ από την άλλη το μικρό ΤΕΙ της Καλαμάτας, παραμένει ανέγγιχτο;

Το αυτονόητο θα ήταν να συνενωθούν δυο μικρά ΤΕΙ σε ένα μεγάλο και όχι να αναστατώνουμε κάποιες χιλιάδες οικογένειες, μεταφέροντας ένα μεγάλο ΤΕΙ σε ένα δεύτερο ήδη μεγάλο. Από την άλλη βέβαια, η πόλη των Σερρών όπως και η ευρύτερη περιοχή θα γνωρίσει έναν απρόσμενο πλούτο, καθώς πολλές χιλιάδες σπουδαστών(τριών), καλούνται καλύψουν στο νέο τόπο της διαμονής τους κάθε ανάγκη (ενοίκια σπιτιών κ.λπ).

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι Σέρρες είναι η πατρίδα του ονομαζόμενου Εθνάρχη (Κωνσταντίνου Καραμανλή για τους νεότερους). Δε θα απορήσουμε βέβαια  αν όλως τυχαίως στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι υποψήφιος εκεί, κάποιος γόνος της οικογένειας Καραμανλή!.

Τι είδους εξοικονόμηση χρημάτων θα γίνει από αυτήν την δαπανηρότατη μετακόμιση, όχι μόνο για το κράτος (επέκταση εγκαταστάσεων κ.λπ) αλλά και για τα νοικοκυριά; Πού θα βρεθούν αίθουσες μέσα σε μια χρονιά, για να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες μετακινούμενους σπουδαστές και σπουδάστριες; Πού θα βρεθούν επίσης τα χιλιάδες μικρά διαμερίσματα για τους νέους “εποίκους”; Σε τι ύψος θα φθάσουν τα ενοίκια στις Σέρρες; Ποιος θα ωφεληθεί από αυτό και ποιοι είναι οι άφαντοι πρωταγωνιστές, που πίεσαν προς τη συγκεκριμένη επιλογή;

Από την άλλη, τι πράγματι εξυπηρετεί όλη αυτή η αναστάτωση; Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η μετακίνηση μεγάλου μέρους (και όχι όλου, όλως παραδόξως) του ΤΕΙ Θες/νίκης εξυπηρετεί ενδεχομένως τους σχεδιασμούς αναφορικά με τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Ερώτηση αδαούς: Υπάρχει έλλειψη χωραφιών στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε μη χωρά τόσο η νέα ΔΕΘ όσο και το υφιστάμενο ΤΕΙ; Και αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί δε μετακινείται όλο το ΤΕΙ σε άλλες περιοχές; Τα Τμήματα που μένουν στη θέση τους δεν ενοχλούν την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ; Η επιλογή όμως αυτή (δηλαδή άλλοι να φύγουν και άλλοι να μείνουν) ίσως εντάσσεται στη γνωστή κυβερνητική πολιτική του «Διαίρει και βασίλευε».

Παρακολουθώντας τις κακοτεχνίες που καταγράφονται και σε αυτήν την περίπτωση, στο όνομα πάλι της (δήθεν) εξοικονόμησης πόρων, το ερώτημα που αιωρείται στο μυαλό πολλών είναι το εξής:

Δεν έχουν κουραστεί οι πολιτικοί μας να υιοθετούν απίστευτα πρόχειρες λύσεις, που σε τελική ανάλυση προκαλούν ζημιές στην ίδια τη χώρα, ενώ από την άλλη εξυπηρετούν με απροκάλυπτα άκομψο τρόπο, άλλοτε μικρά συντεχνιακά και άλλοτε μεγάλα συμφέροντα;

 

 

 

Σχολιάστε