My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Αγιά Σοφιά και “Χωριό της Ειδομένης

Το θέμα της προστασίας του κτιρίου ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας, που είχε χαρακτηριστεί ως Καλλιτεχνικό Χωριό Ειδομένης, επαναφέρει η δραστήρια τοπική ιστοσελίδα, με την ακόλουθη ανάρτηση:

Με αφορμή την πρόσφατη ανησυχία για την μετατροπή ενός παγκοσμίου πολιτιστικού μνημείου, του ναού της Αγίας Σοφιάς, μας δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουμε την άποψή μας για τη διαφύλαξη των ιστορικών πολιτιστικών μνημείων τοπικής εμβέλειας.

Κάλλιστα θα πείτε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους. Θα συμφωνήσω ως προς την αίγλη, την βαρύτητα και την αναγνώριση. Όμως δεν σημαίνει ότι και τα μικρά πολιτιστικά μνημεία ενός χωριού δεν αποτελούν μέρος της ιστορίας του τόπου που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Θυμηθείτε, πριν από χρόνια, όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατέστρεψαν τον ιστορικό Λέοντα της Παλμύρας, ένα σημαντικότατο μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Πρόσφατα ο ηγέτης της Τουρκίας αποφάσισε, παρά τις αντιδράσεις, να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Στόχευσαν την καταστροφή της ορθόδοξης πολιτιστικής παράδοσης ως κατακτητές.

Κάπως έτσι και στην Ειδομένη, εδώ και χρόνια ανησυχούμε για την καταστροφή από τον χρόνο ενός κτιρίου της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας. Αν και οι ανησυχίες μας εκφράστηκαν πολλές φορές, όλοι αδιαφορώντας για τις συνέπειες έφεραν σε μια κατάσταση ερήμωσης το άλλοτε καλλιτεχνικό χωριό Ειδομένης.

Ο δήμαρχος Παιονίας ανάθεσε σε έναν ειδικό σύμβουλο ως αρμόδιο να χειριστεί το θέμα της συντήρησης και αξιοποίησης αυτού του πολιτιστικού μνημείου. Δυστυχώς ο ειδικός σύμβουλος δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Γεννούνται, λοιπόν, ερωτήματα ως προς την επιλογή ακατάλληλων προσώπων σε καίριες θέσεις.

Υπάρχει κάποιος που μπορεί και θέλει να παρέμβει για να διασωθεί αυτό το κτίριο;

Σχολιάστε