My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Έφυγε ο λαογράφος του Πόντου

Δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο του Ποντιακού Ελληνισμού άφησε ο θάνατος του συμπατριώτη μας λαογράφου, συγγραφέα και ερευνητή, Ευστάθιου Ευσταθιάδη, που έφυγε από τη ζωή την 1η Αυγούστου, σε ηλικία 82 ετών.

Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1930 στην Κοκκινιά και από μικρή ηλικία συνέλεγε πληροφορίες για ό,τι αφορά την γη του Πόντου. Οι γονείς του Ιάκωβος και Μυροφόρα κατάγονταν από τα χωριά Αζάτ και Τσαπίκ του Καρς. Το 1947 κι ενώ ετοιμαζόταν να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, τραυματίστηκε από έκρηξη νάρκης, γεγονός που επέφερε την οριστική απώλεια της όρασης του. Παρ’ όλα αυτά κατόρθωσε όχι μόνο να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ο πρώτος τυφλός φοιτητής στην ιστορία του ιδρύματος), αλλά και να ανακηρυχθεί διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου το 1966.

Επί σειρά ετών έγραφε τα κείμενα και είχε την επιμέλεια της ραδιοφωνικής εκπομπής «Ποντιακοί Αντίλαλοι», στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος τραγουδώντας, παίζοντας λύρα, διδάσκοντας και διευθύνοντας τη χορωδία του «Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης», σωματείου το οποίο ίδρυσε το 1969 και του οποίου διετέλεσε πρόεδρος επί πολλά χρόνια. Έγραψε 16 θεατρικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία εξακολουθούν να παρουσιάζονται επί σκηνής από ποντιακούς θιάσους της Ελλάδας και του εξωτερικού, και δύο ποιητικές συλλογές. Το 1981 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Τα Τραγούδια του Ποντιακού λαού. Πολύτιμο Κεφάλαιο στη λαογραφία μας». Έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις -πάντοτε εκ στήθους- και έχει συμμετάσχει σε πολλά πνευματικά συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Δεκέμβρη του 1985 βραβεύθηκε για τη συνολική του προσφορά από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Στάθης Ευσταθιάδης ήταν παντρεμένος με την Ελισάβετ Καρασαββίδου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Μυροφόρα και τον Ιάκωβο.
Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του «Φάρου» Ποντίων Πατρών, καθώς τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του σωματείου, πρόσφερε ανιδιοτελώς την εμπειρία του και τις πολύτιμες συμβουλές του.

Η εξόδιος ακολουθία του εψάλει στις 2 Αυγούστου  στην εκκλησία του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κηδεία του έγινε στη γενέτειρά του.

 

Σχολιάστε