My Twitter Feed

6 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ευρωπός στο κέντρο της Ευρώπης -

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Κ. Αρβανίτης: Εμείς θα νικήσουμε -

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

“Όχι συγκάλυψη των υποκλοπών” -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Φτάνει πια ο εμπαιγμός στην Υγεία -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Διμέτωπη επίθεση Κουτσούμπα -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Περιοδεία Κ. Αρβανίτη στο νομό μας -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Καλά που έχουμε και τα κρασιά μας! -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

“Η ΕΕ να στηρίξει τους αγρότες” -

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Έρευνα-σκούπα και σ` επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κιλκίς

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, έρευνα-σκούπα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα που επιχορηγήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο για να επενδύσουν, αλλά οδηγήθηκαν σε οικονομικό μαρασμό, αρχίζουν οι διωκτικές αρχές, με τις περισσότερες «ύποπτες» περιπτώσεις ν` αφορούν μονάδες που δηλώθηκαν ότι ενεργοποιήθηκαν στις βιομηχανικές περιοχές Κιλκίς, Σίνδου, Σερρών και Κομοτηνής.
Για το θέμα, ο Κώστας Καντούρης γράφει στη “Μ”:
Έγκυρες πληροφορίες της «ΜτΚ» αναφέρουν ότι ήδη διεξάγεται έλεγχος φορολογικών αρχείων και στο στόχαστρο έχουν μπει επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν σε πολλές βιομηχανικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πηγές από ελεγκτικές αρχές ανέφεραν ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης πριν από λίγες ημέρες έλαβε σχετική αναφορά από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αυτή εφοριακοί επιβεβαιώνουν πως πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι δραστηριοποιήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα τη δεκαετία 2000-2010 και ενισχύθηκαν οικονομικά με εθνικά κεφάλαια, ουσιαστικά δεν υπήρξαν ποτέ ούτε αγόρασαν εξοπλισμό που παρουσίασαν με εικονικά τιμολόγια, ενώ έκλεισαν σε μία νύχτα και οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύτηκαν τα κεφάλαια που άφησαν αναξιοποίητα επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς της χώρας. «Πολλές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τις επιχορηγήσεις, διατηρήθηκαν για λίγα χρόνια για τα μάτια του κόσμου και μετά έκλεισαν», επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός, η βιομηχανική περιοχή της οποίας έχει πληγεί από τέτοια φαινόμενα.

Οι καταγγελίες που διαβιβάστηκαν στον οικονομικό εισαγγελέα δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, γι’ αυτό η έρευνα αναμένεται να γίνει σε όλες όσες αυτό το διάστημα επιχορηγήθηκαν, που είναι εκατοντάδες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι περισσότερες «ύποπτες» περιπτώσεις αφορούν μονάδες που δηλώθηκαν ότι ενεργοποιήθηκαν στις βιομηχανικές περιοχές Σίνδου, Κιλκίς, Σερρών και Κομοτηνής. Στελέχη οικονομικών υπηρεσιών, που παρακολουθούν την υπόθεση, έκαναν λόγο για «δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν από τα εθνικά ταμεία». Τόνισαν ειδικότερα ότι «υπάρχει σειρά επιχειρήσεων για τις οποίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είχαν καθόλου παραγωγή, άρα ήταν ανύπαρκτες, άλλες ότι προμηθεύτηκαν εξοπλισμό με εικονικά τιμολόγια κερδίζοντας τεράστια ποσά από τις διαφορές, αφού καταγγέλλεται ότι αγόρασαν παλιά μηχανήματα σαν καινούργια».

Στο πλαίσιο της σαρωτικής έρευνας που έχει προταθεί στον οικονομικό εισαγγελέα και της οποίας θα επιληφθούν οι κατά τόπους εισαγγελείς, ανά νομό, αναμένεται να εξεταστούν και οι λόγοι για τους οποίους επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους. «Πρέπει να ελεγχθεί όλος ο κύκλος δραστηριότητάς τους, να δούμε εάν αυτά τα κεφάλαια αξιοποιήθηκαν από τους ανθρώπους που τα πήραν ως επιχορηγήσεις», παρατηρούσαν εισαγγελικές πηγές, συμφωνώντας με την πρόταση που υποβλήθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα.
Πώς θα γίνει ο έλεγχος 

Μέλη ελεγκτικών αρχών αλλά ειδικά εφοριακοί που γνωρίζουν πώς αποτυπώνεται η δραστηριότητα των επιχειρήσεων τόνιζαν πως ο έλεγχος μπορεί να γίνει γρήγορα μέσω του συστήματος Taxis, από το οποίο φαίνεται ποιες είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες ενισχύθηκαν τη συγκεκριμένη δεκαετία με αυτά τα κεφάλαια.

Από την εικόνα αυτή εύκολα μπορεί να διακριθεί ποιες είναι οι «ύποπτες» επενδύσεις, αφού από το σύστημα των εφοριών αποτυπώνεται και η παραγωγική βάση σύμφωνα με τις οικονομικές αποδόσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Παράλληλα με την έναρξη της έρευνας μπορεί να γίνει δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιών των ύποπτων εταιρειών, προκειμένου να διασφαλιστούν αμέσως τα συμφέροντα του δημοσίου.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν και όλα τα τιμολόγια προμηθειών εξοπλισμού τέτοιων επιχειρήσεων, καθώς η υποψία εφοριακών, την οποία έχουν μεταφέρει στις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης, είναι πως σε πολλές περιπτώσεις τα τιμολόγια μπορεί να ήταν εικονικά. Επισήμαναν πως πολλές αγορές μπορεί να αφορούν παλιά μηχανήματα, γι’ αυτό και με περισσή ευκολία επιχειρηματίες που εισέπραξαν και εξαφανίστηκαν εγκατέλειψαν και τον εξοπλισμό στα εργοστάσια που έμειναν άδεια.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ Οι έλεγχοι πρέπει να είναι αυστηροί

Απαραίτητους θεωρεί τους ελέγχους στις επιχειρήσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας Νίκος Πέντζος, σχολιάζοντας τις υποψίες των διωκτικών αρχών για εκμετάλλευση των επιχορηγήσεων. «Πρέπει το κράτος να καταλύει τέτοιου είδους συμπεριφορές», επισήμανε μιλώντας στη «ΜτΚ». «Αυτά τα φαινόμενα αμαυρώνουν την υγιή επιχειρηματικότητα και ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Μακάρι να αρχίσουν τέτοιοι έλεγχοι, να δούμε επιτέλους πόσοι ήταν αυτοί που αναπτύχθηκαν πραγματικά», τόνισε ο πρόεδρος των βορειοελλαδιτών βιομηχάνων.

Πάντως παρατήρησε πως ο ίδιος δεν έχει δείγματα παράνομης εκμετάλλευσης των αναπτυξιακών νόμων με τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων. «Τα περισσότερα δείγματα τα είχαμε τη δεκαετία του ’80. Τότε ακούστηκε έντονα. Εάν υπάρχουν μεμονωμένα φαινόμενα στα πρόσφατα χρόνια, δεν το γνωρίζω, τα μέλη του συνδέσμου είναι δραστήρια και έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις», κατέληξε.
Εργοστάσια – κουφάρια σε χρυσοφόρες ΒΙ.ΠΕ. 

Εικόνα ερημικών πολιτειών παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερες βιομηχανικές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά αυτές οι οποίες στήθηκαν με επιχειρήσεις που εκμεταλλεύτηκαν τους αναπτυξιακούς νόμους, με τις τροποποιήσεις που γίνονταν συνεχώς. Εργοστάσια-κουφάρια σε περιοχές οι οποίες πριν από λίγα χρόνια έσφυζαν από ζωή, με χιλιάδες εργαζόμενους να απασχολούνται, συναντώνται συνεχώς.
Το μοντέλο της βιομηχανικής περιοχής της Κομοτηνής θα γίνει σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές ο οδηγός των ελέγχων που αναμένεται να γίνουν. Δεκάδες επιχειρήσεις, ακόμη και γνωστών ομίλων, έκλεισαν αφήνοντας στο δρόμο εργαζόμενους, αφού προηγουμένως εκμεταλλεύτηκαν κατά κόρον τους εθνικούς πόρους. «Στην περιοχή αυτή οι περισσότερες εταιρείες στήθηκαν με επιχορηγήσεις των αναπτυξιακών νόμων», επιβεβαιώνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και επιχειρηματίες, οι οποίοι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται παρά το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Το πάρτι είχε στηθεί τη δεκαετία του ’80, ωστόσο υπογραμμίζουν πως ακόμη και πριν από λιγότερο από δέκα χρόνια το φαινόμενο επαναλήφθηκε. «Έχουμε εργοστάσια που πήραν επιχορηγήσεις μέχρι και 10 εκατομμύρια ευρώ, ακόμη και πριν από λίγα χρόνια, και σήμερα δεν έχουν ούτε ρεύμα. Ούτε λειτουργούν ούτε πληρώνουν ούτε έχουν κλείσει», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός.

Πολλά εργοστάσια έκλεισαν σε μία νύχτα, με το πρόσχημα ακόμη και της συντήρησης των εγκαταστάσεων, ενώ οι ιδιοκτήτες παραμένουν και σήμερα εξαφανισμένοι, με τους εργαζόμενους να τους ψάχνουν, για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Ορισμένες εγκαταστάσεις, ακόμη και σύγχρονες, δίνουν την εικόνα ότι σε μία στιγμή σταμάτησε ο χρόνος και με την πρόφαση της οικονομικής κρίσης μπήκε λουκέτο.

 

Σχόλια
2 Σχόλια to “Έρευνα-σκούπα και σ` επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κιλκίς”
  1. Ο/Η Παράνομος λέει:

    Αναμένουμε με αγωνία τοποθέτηση του προέδρου του εργατικού Κέντρου Κιλκίς.

  2. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Ελπίζω η κινητικότητα που παρατηρείται εσχάτως απο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας στον τομέα της έρευνας για περιπτώσεις διασπάθησης του δημοσίου χρήματος να μην είναι ούτε χρονοβόρα, ούτε για τα μάτια του κόσμου, ούτε εξ απαλών ονύχων με πενιχρά αποτελέσματα. Αφού προς το παρόν οι υπεύθυνοι για τα δεινά της χώρας πολιτικοί φαίνεται πως παραμένουν στο απυρόβλητο, καθώς οι διωκτικές αρχές αδυνατούν να τους καθίσουν στο σκαμνί, άς βρούνε τουλάχιστο αυτούς τους “επιχειρηματίες” που καταχράστηκαν τα χρήματα του δημοσίου, άφησαν απλήρωτους και άνεργους τους εργαζόμενους και έχουν “εξαφανιστεί”. Επιτέλους να γίνει απο κάπου μια αρχή για να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι κλέφτες να πληρώσουν για τα οικονομικά και τα κοινωνικά εγκλήματά τους. Βεβαίως καλό θα ήταν μέσα απο αυτή την έρευνα να έβγαιναν και πολιτικά διαπλεκόμενα λαβράκια, αλλά ας μην είμαστε αιθεροβάμωνες…στην Ελλάδα ζούμε.

Σχολιάστε