My Twitter Feed

5 Οκτωβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Πυροβολισμοί με αφορμή θόρυβο! -

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Στο “φουλ” οι περιοδείες Σιωνίδη -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Νέοι κόμβοι εισόδου στο Κιλκίς -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΚΚΕ: Παρουσίαση υποψηφίων ΛΑΣΥ -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΠΑΘΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας -

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Συνεχίζει δυναμικά ο Κυριακίδης -

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

“Όλοι στη κινητοποίηση για ΠΑΘΕ” -

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Έκτακτο σχέδιο για την Ειδομένη

Σχέδιο διαχείρισης των προσφύγων στην Ειδομένη, στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα με τα Σκόπια και μεγάλος αριθμός τους εγκλωβιστεί στην ελληνική πλευρά, επεξεργάζονται οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή. Ήδη έγιναν οι πρώτες επαφές με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα από την ενδεχόμενη μαζική παρουσία προσφύγων.

prosfyges1Παρότι μέχρι και χθες η ροή στη συνοριακή γραμμή Ειδομένης-Γευγελής ακολουθούσε τους ίδιους ρυθμούς, το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και οι αντιδράσεις κυβερνήσεων της υπόλοιπης Ευρώπης, που σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορά τους, έθεσαν σε επιφυλακή και τις δυνάμεις της αστυνομίας. Από την Ειδομένη καθημερινά περνούν κατά μέσο όρο περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα -μέχρι χθες δεχόταν σταδιακά γκρουπ των 50 ατόμων- έγκυρες πηγές έλεγαν στη “Μ” πως αμέσως θα ενισχυθεί η ήδη αυξημένη αστυνομική δύναμη στη γραμμή των συνόρων κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Όσοι επεξεργάζονται το σχέδιο θεωρούν βέβαιο πως θα προκληθούν εντάσεις ειδικά μεταξύ της σκοπιανής αστυνομίας και προσφύγων, που θα απαιτήσουν να περάσουν τα σύνορα, στην ελεγχόμενη από τις αρχές διάβαση της Ειδομένης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως έγιναν οι πρώτες επαφές με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις άμεσης φροντίδας εγκλωβισμένων προσφύγων στο συνοριακό πέρασμα για όσο διάστημα μείνουν εκεί.

Οι φόβοι ενισχύθηκαν μετά την απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να επεκτείνει το φράχτη που έχει τοποθετήσει σε μήκος 150 μέτρων στην Ειδομένη σε όλη την έκταση των ελληνοσκοπιανών συνόρων, τουλάχιστον στην πλευρά του νομού Κιλκίς, στην περίπτωση που βορειότερες χώρες κλείσουν τα σύνορά τους.

Πάντως οι αρχές εκτιμούν πως οποιοδήποτε πρόβλημα προκληθεί στην Ειδομένη δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερο από λίγες ημέρες. “Πιστεύουμε ότι οι πρόσφυγες δεν θα καθίσουν στο ίδιο σημείο να περιμένουν να τους δεχτούν. Θα κατευθυνθούν είτε σε άλλα περάσματα της ελληνοσκοπιανής μεθορίου είτε ακόμη και στην Αλβανία”, έλεγε στη “Μ” ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ΒΟΜΒΙΣΤΗΣ

Ένας από τους βομβιστές του Παρισιού, δίπλα στον οποίο βρέθηκε το συριακό διαβατήριο, επιβεβαιώθηκε χθες από τη διασταύρωση των αποτυπωμάτων του πως ήταν το πρόσωπο το οποίο καταγράφηκε από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές κατά την είσοδό του στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον 25χρονο Αχμάντ Αλ Μοχάμαντ, που ταυτοποιήθηκε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, στη Σερβία στις 7 Οκτωβρίου και την επομένη στην Κροατία. Τα αποτυπώματά του είχαν ληφθεί από την αστυνομία στο νησί του Αιγαίου και υπήρχαν στην ευρωπαϊκή τράπεζα πληροφοριών. Πηγές ανέφεραν ότι εκτός του 25χρονου οι γαλλικές αρχές ζήτησαν από την αστυνομία στοιχεία για άλλα τρία πρόσωπα που ενδεχομένως καταγράφηκαν στα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου συνέδεσαν το φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι, το βέλγο μαροκινής καταγωγής Αμπντελχαμίντ Αμαούντ, με την Ελλάδα. Είναι αλήθεια πως τον περασμένο Ιανουάριο είχαν γίνει έρευνες σε Παγκράτι και Ομόνοια, όταν οι βελγικές αρχές ειδοποίησαν την ελληνική αστυνομία πως κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι ανήκει στο βέλγο τζιχαντιστή και πως από τη χώρα μας διευθύνει μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε ο κάτοχος του τηλεφώνου στην Αθήνα, που τελικά ήταν Αλγερινός και ύστερα από διαδικασίες εκδόθηκε στο Βέλγιο, όπου κρατείται.

Του Κώστα Καντούρη – εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχολιάστε