My Twitter Feed

19 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δ. Παυλίδης: Η εμπειρία μου στη Κολομβία -

Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Κουκάκης: Σφήνα στους μεγάλους -

Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

“Συνεχίζεται η εκδικητικότητα” -

Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Πτώση αλλά ανησυχία για το μέλλον -

Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

4ος στο κόσμο ο Δημήτρης Παυλίδης! -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

“Ξεπέρασαν κάθε όριο ευτελισμού” -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Γ. Κορακίδης: Πρώτος σε όλο το κόσμο! -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Σπήλαιο: Επισκέψιμο και ψηφιακά -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Έκθεση Νίκου Βαβάτση στην “Τέχνη” Κιλκίς

Digital imageΤη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013, στις 7.30΄ μ.μ., στην αίθουσα ‘’Κούρος Ευρωπού’’ της ΤΕΧΝΗΣ θα γίνουν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης εικαστικών έργων (2009-2012) του Νίκου Βαβάτση.

Ο Νίκος Βαβάτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Μετά το πέρας των σπουδών του στις Γραφικές Τέχνες, στα τέλη της 10ετίας του 1980, ξεκινά μια καλλιτεχνική πορεία με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και τεχνικών.

Στο πεδίο δράσης του εντάσσονται ζωγραφικά έργα σκηνικών επιχειρήσεων θεάματος και τοιχογραφίες σε δημοτικούς χώρους. Κατά τη χρονική διάρκεια 1997-1998 πραγματοποίησε τέτοιες εργασίες στο: Θέατρο Καλαμαριάς, TV 100, TV Μακεδονία, TV Θεσσαλονίκη και στο κανάλι Europe One. Το 2009 ζωγράφισε τα σκηνικά των θεατρικών παραστάσεων στο Θέατρο Σοφούλη. Επίσης κατά το χρονικό διάστημα 1997-1998 φιλοτέχνησε μακέτα μεγάλων διαστάσεων στο Βοτανικό Κήπο των Κρουσίων Κιλκίς.

Η Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης Έλλη Κοκκίνη – Καπλάνη σχολιάζοντας το έργο του Νίκου Βαβάτση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το 2007, τα αστικά τοπία θα κυριαρχήσουν, διαμορφωμένα σε μια ευρύτερη διάσταση. Με υψομετρικές διαφορές τα κτίσματα δίνονται με θερμές, χρωματικές μείξεις και αφηρημένες επιφάνειες, που δημιουργούν ποικιλόσχημους, γεωμετρικούς πυρήνες, τοποθετημένους τον ένα επάνω στον άλλο. Η κατακόρυφη ανάπτυξή τους παραπέμπει σε λίθινους ογκοπλασμούς, πάνω στους οποίους  τα πύρινα χρώματα, κόκκινο και πορτοκαλί, σχηματίζουν εγγραφές που αντανακλούν ενέργεια, ως φλεγόμενες εστίες.

Το 2008 θα συνεχίσει με αστικά τοπία, μόνον που τώρα, τα γκρίζα χρώματα θα κυριαρχήσουν.

Παράλληλα αρχίζει να δημιουργεί συνθέσεις με θέματα παρμένα από τη φύση, μεγιστοποιώντας στοιχεία της. Γιγάντια μανιτάρια πάνω σε μεγάλες επιφάνειες, θα γίνουν σύμβολα ζωής και θανάτου, ενώ η αέναη ροή του νερού ποταμών, με κλαδιά δέντρων που παρασύρονται στο πέρασμά του και εμφαίνονται ως νευρώνες, θα πρωταγωνιστήσουν μεγεθυμένα, μετουσιώνοντας σε τέχνη ελκτική ένα θέαμα, που βασίζεται στη συστηματική παρατήρηση και τις υπαρξιακές αναζητήσεις του Βαβάτση.

Με όψεις του φυσικού περιβάλλοντος θα συνεχίσει να ασχολείται και τον επόμενο χρόνο (2009), χρησιμοποιώντας, στις προβολές στοιχείων του, εναλλαγές ψυχρών και θερμών χρωμάτων, ανάλογα κάθε φορά, με τις συμβολές τους στις αναζητήσεις του.

Οι κατευθύνσεις του Βαβάτση δεν είναι τυχαίες. Οι γραφές του, τα σχήματα, τα χρώματα, τα υλικά -κόλλες, άμμος, γύψος, πανιά, ακρυλικός στόκος, χαρτιά, λινάτσες κ.ά.- σκιαγραφούν μια συλλογιστική καταδήλωσης προσωπικών θεωριών, κρυπτικών σε κάποιο βαθμό, ικανών να λειτουργήσουν ως κινητήρα δύναμη μιας αμφίδρομης επικοινωνίας, που ναι μεν μεταφέρει πληροφορίες, γεννά όμως και ερωτήματα.»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου 2013. Οι ώρες λειτουργίας της είναι:

Καθημερινά: 10 π.μ. έως 12 μ. και 5 έως 8 μ.μ.

Σάββατο: 10 π.μ. έως 5 μ.μ.

Σχολιάστε