My Twitter Feed

1 Δεκέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΚΚΕ: Τραγική κατάσταση σε Υγεία -

Τρίτη, 1 Δεκέμβριος, 2020

Χειροτερέψαμε κατά μια θέση! -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Το Σ/Κ έφερε μικρότερους αριθμούς -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

ΓΝΚ: Τι απαντούν στις καταγγελίες -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Έφυγε από covid ο Θωμάς Χανοζίδης -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Kαταγγελίες-σοκ για Νοσοκομείο Κιλκίς! -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Αγωνία για την εξέλιξη του covid -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Πρωτοποριακά drones από Κιλκίς -

Σάββατο, 28 Νοέμβριος, 2020

Έκθεση ανάγλυφων του Β. Παυλή

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, στις 7μ.μ. στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ εγκαινιάζεται η έκθεση ανάγλυφων έργων του Βασίλη Παυλή με θέμα «Τα δελφίνια» και παράλληλα έκθεση με έργα μαθητών του.

pavlis1-001Ο Βασίλης Παυλής φιλοξενείται για τρίτη φορά στους χώρους της ΤΕΧΝΗΣ. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης αυτής είναι ότι ο γλύπτης εκθέτει για πρώτη φορά ανάγλυφα έργα του, και ότι τα συγκεκριμένα έργα των μαθητών του θα αποτελέσουν δωρεά στο «Χαμόγελο του Παιδιού», από όπου και θα διατεθούν για ίδιον όφελος.

Ο Β. Παυλής γεννήθηκε στην Άφυτο της Χαλκιδικής. Το ταλέντο του είναι πηγαίο, δέχθηκε ωστόσο, τις επιδράσεις του Γιώργου και Νίκου Παραλή. Με τα έργα του έχει μετατρέψει την Άφυτο σε υπαίθριο κυριολεκτικά μουσείο. Διδάσκει γλυπτική στο ΚΔΑΠ Ν. Φώκαιας του Δήμου Κασσάνδρας.

Οι δημιουργίες του είναι επηρεασμένες από τη φύση της Αφύτου και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Δουλεύει αποκλειστικά πωρόλιθο, υλικό που αφθονεί στην Άφυτο. Η πρωτοπορία του στη χρήση του υλικού αυτού, έγινε αφορμή να ενεργοποιηθούν τεχνίτες της πέτρας σε μια τέχνη που από καιρό είχε εγκαταλειφθεί.

Η ιστορικός τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου αναφερόμενη στο έργο του Β. Παυλή, λέει μεταξύ άλλων τα εξής: «Μια γλυπτική ανεξάρτητη από δαιδαλώδη ιδεολογήματα, αυθεντική, ειλικρινής, αναβαπτισμένη στα νάματα αρχέγονων μηνυμάτων, που αντλούνται αβίαστα από το συλλογικό ασυνείδητο, η τέχνη του Παυλή διαθέτει τη δυναμική να καταλάβει μια αξιοσημείωτη θέση στη σύγχρονη εικαστική ιστορία, αγγίζοντας τόσο τον ειδήμονα όσο και τον απλό θεατή άμεσα…

Σημασία έχει ότι, με καταβολές στο ντόπιο λαϊκό πολιτισμό, αδέσμευτος από άλλες εικαστικές επιρροές, λόγω έλλειψης πληροφόρησης και ακαδημαϊκών σπουδών, ο Παυλής κατορθώνει να φτάνει σε υπερβάσεις και ριζοσπαστικές μορφοπλαστικές λύσεις ανάλογες με εκείνες της μοντέρνας τέχνης, την οποία όμως αγνοεί. Το γεγονός αυτό καθορίζει την ιδιομορφία του…

Ο Β. Παυλής με την τέχνη του αντιστάθηκε στην απομυθοποιητική σύγχρονη πραγματικότητα και έχει τη χαρά να δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα που ζει πλέον ολόγυρά του στην Άφυτο».

Ο Β. Παυλής πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε ανάλογες ομαδικές. Είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ. Έργα του υπάρχουν σε πολλές πινακοθήκες της Ελλάδας και σε αυτήν της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς. Είναι ο δημιουργός που φιλοτέχνησε τη βρύση του αύλειου χώρου της Πινακοθήκης της ΤΕΧΝΗΣ στο Μεταλλικό, και δώρισε την ενεπίγραφη πινακίδα αυτής. Πολύ πρόθυμα, τέλος, δέχθηκε να πραγματοποιήσει για μαθητές δημοτικών σχολείων, εργαστήριο γλυπτικής κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 24 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2014.

Οι ώρες λειτουργίας της είναι: Καθημερινά 10π.μ.-12 μ και 4-8μ.μ. 

Σχολιάστε